fbpx

An maakt komaf met slechte gewoontes

Rap even antwoorden op dat bericht en verdwalen in Instagram, me niet houden aan mijn planning, uitstelgedrag, de fut niet hebben om op te ruimen of de was bij te houden,… Ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan. Slechte gewoontes genoeg. Elke keer begin ik met nieuwe moed aan een goede gewoonte die ik niet lijk vol te houden. Om na een paar maand nog eens opnieuw te proberen. Story of my life. Daar wil ik dus komaf mee maken. Maar hoe?

Elementaire gewoontes

Momenteel lees ik het boek ‘Elementaire gewoontes’ en ik moet zeggen dat ik al veel ‘Aha-momenten’ heb gehad. Waaronder dit stukje:

Een doel bereiken is slechts een tijdelijke verandering. Stel je voor dat je een rommelige kamer hebt en je besluit te gaan opruimen. Als je de energie weet op te brengen om op te ruimen, dan heb je een opgeruimde kamer… voor zolang het duurt. Maar als je dezelfde slordige hamstergewoontes behoudt die tot deze rommelige kamer hebben geleid, kijk je al snel weer tegen een nieuwe stapel rommel aan, terwijl je hoopt opnieuw gemotiveerd te raken om de kamer aan te pakken. Je blijft achter dezelfde resultaten aan jagen omdat je de methode erachter niet verandert. Je hebt een symptoom behandeld zonder de oorzaak ervan aan te pakken. Het bereiken van een doel verandert je leven slechts voor even. Dat is het tegenstrijdige aan vooruitgang. We denken dat we onze resultaten moeten veranderen, maar de resultaten zijn niet het probleem. Wat we echt moeten veranderen, zijn de methoden die die resultaten veroorzaken. Als je problemen oplost op resultaatniveau, los je ze slechts tijdelijk op. Als je voorgoed wilt veranderen, moet je de problemen oplossen op het methodeniveau. Als je aanpast wat je erin stopt, past de uitkomst zich vanzelf aan.

Het is alsof de auteur James Clear wist dat ik met een nieuwe minsgame ging beginnen.

Te weinig wilskracht

Ik schreef het niet volhouden van goede gewoontes vaak toe aan te weinig wilskracht. Waarom wil ik elke avond dat ijsje eten? Dag 1 gaat goed, week 1 misschien ook, en dan… lijkt de wilskracht op.

Maar het ligt dus niet aan mijn wilskracht volgens James Clear. Oef seg!

Identiteitsverandering

Ik vertrok voor mijn nieuwe gewoontes steeds vanuit een resultaat dat ik wilde bereiken: resultaatverandering. Ik wil een opgeruimde kamer, dus moest er opgeruimd worden. In het begin werkt dat, maar na een tijdje valt de motivatie weg.

Wil je jezelf nieuwe, goede gewoontes aanleren moet je vertrekken van een identiteitsverandering. Je gewoontes helpen je om iemand te worden die je graag wilt zijn. Het zijn de overtuigingen over je zelf. Je bent je gewoontes.

Dus… niet ik wil gewicht verliezen of ik wil een opgeruimde kamer, maar ik ben iemand die gezond eet en ik ben iemand die opruimt.

Niet te veel ineens

Een grote valkuil is vaak ook dat we te veel ineens willen. We eten heel ongezond en slaan over op een extreem dieet. We bewegen amper en willen 3 keer per week gaan lopen, we zijn sloddervossen en we willen een opgeruimd huis uit de boekskes. (guilty) Dat werkt dus niet. (Dju toch)

Er wordt aangeraden om te streven naar een verbetering van 1 procent. Peanuts. Kleine dingetjes die je oefent tot ze een automatisme zijn en je het doet zonder na te denken. Eenmaal je daar bent, voeg je weer een kleine verbetering van 1 procent toe.

Gewoontes zijn de samengestelde rente van zelfverbetering. Elke dag 1 procent beter worden levert op de lange termijn een hoop op.

Maar hoe dan?

Er zijn vier wetten van gedragsverandering:

 1. maak het zichtbaar
 2. maak het aantrekkelijk
 3. maak het gemakkelijk
 4. maak het bevredigend

Dus goede gewoontes moet je zichtbaar maken, aantrekkelijk maken, gemakkelijk maken en bevredigend maken.

Om slechte gewoontes af te leren doe je het omgekeerde: maak ze onzichtbaar, onaantrekkelijk, moeilijk en pijnlijk. Zwier de Instagram app van je telefoon, haal geen koeken in huis,…

Toepassen maar

Ik merk dat ik onbewust al een paar wetten van gedragsverandering toepas. Zo luister ik tijdens het poetsen naar podcasts. Op die manier koppel ik de goede gewoonte van poetsen aan iets leuks: maak het aantrekkelijk

Ik zet een groot glas water naast mijn computer om meer water te drinken: maak het zichtbaar.

En ik ga twee keer per week lopen nadat ik de kinderen ’s ochtends afzet op school. Ik doe ’s morgens direct mijn loopkleren aan en breng de kinderen te voet naar school. Als ik dan toch buiten ben, is er geen drempel meer: maak het gemakkelijk

Ik wil nu ook graag op deze manier nog wat extra goede gewoontes creëren in mijn leven.

Ondertussen ben ik naast de Minsgame1019 (inschrijven kan nog hier) ook nog bezig met de Whole Life Challenge. En dat is toch wel een echte uitdaging naar goede gewoontes toe: voldoende slapen, gezond eten, bewegen, stretchen, voldoende drinken, welzijn en reflectie. Pittig! Maar als deze challenge erop zit wil ik alvast enkele van deze goede gewoontes blijven toepassen. Procent per procent.

Wat is jouw ervaring met het creëren van goede gewoontes en het afleren van slechte? Hoe doe jij dat?

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

2 Reacties

 1. Silvie
  4 oktober 2019

  Oh, die ‘Whole Life Challenge’ klint de max! Ik ben zo makkelijk te vangen voor Challenges en dan slorpen die mij helemaal op… Misschien is dat wel mijn slechte gewoonte en moet ik gewoon komaf maken met challenges! ?
  Veel plezier met de leuke nieuwe gewoontes!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   8 oktober 2019

   Haha. Ik ken nog zo iemand. We hadden al besloten om een blog op te richten speciaal voor onze challenges. Je bent de geknipte persoon om ons team te vervoegen 🙂

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.