fbpx

Lopen op hartslag om je tempo te verbeteren – halfweg

polar Grit X - lopen op hartslag

We zijn ondertussen 5 weken ver in mijn programma om op een snellere manier 5 km te lopen. En ik moet het zeggen: de twijfel slaat toe.

Wie het begin miste, kan hier over het begin en de start van het programma lezen. Ondertussen zitten we ongeveer in de helft: 5 weken ver.

Sinds 5 weken ben ik eigenaar van een Polar Grit X: de nieuwste outdoor sporthorloge van Polar. Maar aangezien we door Covid-19 niet echt naar de bergen kunnen, besloot ik 5 weken geleden mijn horloge te testen met een loopprogramma. Een loopprogramma dat me in 10 weken, dankzij lopen volgens hartslagzone, zou leiden naar een snellere vijf kilometer.

De stand van zaken

Laten we zeggen dat de twijfel toeslaat. Ondanks dat ik nu elke dag sport zoals het programma voorschrijft, blijven de gehoopte resultaten toch wat uit en komt er ook al eens wat gezucht bij kijken.

Er is maar één dag per week dat ik echt eens voluit mag lopen, zodat ik bezweet thuiskom en dat frustreert me wel een beetje. Enkel op woensdag mag ik in de twee hoogste hartslagzones lopen. Iets wat ik daarvoor elke keer deed.

De blauwe hartslagzone struggle

Het grootste deel van de tijd moet ik in de blauwe zone blijven en dat komt voor mezelf neer op wandelen. Af en toe mag ik dan eens een minuutje huppelen om in de blauwe zone te blijven. Maar na dat minuutje moet ik al stoppen want anders ga ik over mijn bovengrens.

polar loopprogramma snelheid verbeteren door te lopen op hartslag
Een zondagse wandeling

Vooral op zondag steekt dat tegen, want dan staat er een lange afstandsloop op het programma: Tussen de 50 à 70 min in de blauwe zone blijven. Kortom, gaan wandelen in je loopkleren. Ik vind dat redelijk frustrerend. Gelukkig zijn er podcasts om de tijd te vullen en kom ik wel steeds terug met een leeg hoofd thuis. Maar of ik daar nu beter van ga kunnen lopen, daar blijf ik toch aan twijfelen.

Is er dan geen progressie?

Toch wel. Twee dagen per week mag ik ook eens in de groene hartslagzone lopen en daar merk ik wel vooruitgang. In de eerste weken kon ik daar slechts een paar minuten heel rustig joggen en ik zat al aan de bovengrens. Ondertussen kan ik het al een kwartier volhouden en blijf ik redelijk stabiel in mijn zone. Al is het echt wel rustig joggen. Dat wil zeggen dat mijn kinderen die me soms gezelschap houden gewoon naast mij kunnen blijven wandelen. Het is geen zicht, maar we zijn er blij mee.

lopen volgens hartslagzone met de polar Grit X
Week 1: groen zone = lopen – stappen – lopen – stappen
Week 5: Ik kan het grootste deel van de groene zone al mooi blijven lopen en mijn hartslag constant houden.

Maximale hartslag

Vorige week overschreed ik tijdens mijn intervaltraining mijn maximale hartslag met 2 hartslagen. De formule (220 – leeftijd) blijkt voor mij toch niet helemaal te kloppen. Ik paste ondertussen mijn maximale hartslag aan met twee punten in de polar app, wat natuurlijk ook impliceert dat de zones nu een hogere bovengrens krijgen.

Aan nr 8 overschreed ik, tijdens een intervaltraining, mijn eigen maximale hartslag van 182.

Ik vermoed dat mijn geschatte maximale hartslag niet overeenkomt met mijn echte maximale hartslag waardoor de hartslagzones niet volledig correct afgestemd waren op mijn inspanning. Is hij nu correct? Geen idee. Misschien moet ik dat toch eens laten testen in een lab.

We zullen doorgaan

Ik nam mezelf voor om niet op te geven. Om gewoon flink te blijven doen wat er van mij gevraagd wordt en mijn twijfels opzij te zetten. Op zicht vind ik het wel leuk om te doen omdat er variatie zit in de trainingen. Geen enkele dag per week is hetzelfde. Zelfs de kinderen lopen graag mee, omdat er tijdens het lopen meestal wel wat afwisseling is. Zeker tijdens de intervaltrainingen.

Momenteel schat Polar mijn tijd over 5 km in op 35 min. Niet echt een tijd waar ik wild van word, want dat is de tijd die ik ongeveer liep voor ik hiermee begon. Het is te hopen dat Polar snel van gedachten verandert. 😉

To be continued…

Heb jij al eens een looptest gedaan in een lab? Tevreden van? Ik hoor graag wat ervaringen.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

6 Reacties

 1. Petra
  21 mei 2020

  Voor vrouwen wordt meestal 226 – leeftijd aangehouden. Maar ik zou er niet vanuit gaan, hartslag is veel te individueel. Mijn maximale hartslag zou nu 170 zijn volgens de formule, het is 184. Nogal een verschil. Je zou ipv een labtest ook een veldtest kunnen doen en van daaruit je maximale hartslag berekenen. Zie bijvoorbeeld https://www.sportrusten.nl/kennisbank/hoe-bepaal-je-zelf-je-omslagpunt en https://www.polar.com/nl/running-academy/calculate-maximum-heart-rate-running. En je kunt natuurlijk ook eens kijken naar je maximale hartslag bij je vorige 5 km wedstrijd.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   21 mei 2020

   Oh, die 226 zou al beter in de buurt komen denk ik. Ik heb hem voorlopig op 190 gezet want gisteren overschreed ik mijn Max hartslag weer. Ik zat aan 186 deze keer.
   Het is denk ik daarom dat ik wat frustratie voel.

   Beantwoorden
   1. MultiVroon
    22 mei 2020

    Ah, wandelen door de hartslag, herkenbaar. Ik was nooit een goeie loper, maar geleerd van mijn vriend dat hoge stapfrequentie (160-180 pm ergens, geloof ik?) en afwisseling/intervallen nodig zijn om sneller te worden.

    Beantwoorden
 2. Evi
  26 mei 2020

  Ik liet mijn hartslag al eens testen bij Energy Lab (had toen heel wat punten verzameld met NN Running en dus kon ik dat laten doen aan een fikse korting :-)). Ik moet wel zeggen dat daar toch andere resultaten uitkwamen dan wat ik in mijn app had staan en dan die fameuze berekening. Ik kreeg toen ook een schema mee dat rekening hield met mijn hartslag. Dus ja, ik vind dat wel een meerwaarde hebben zo een professionele test.

  Beantwoorden
 3. Vlijtig Liesje
  8 juni 2020

  Ja, die formules kloppen vast wel voor de gemiddelde mens. Dat is een beetje zoals de groeicurves van een baby. Wat is dat, een gemiddelde baby? Wat is dat, een gemiddelde mens?
  Ik liet mijn hartslagzones bepalen bij Smartsport.be. Dat is echt heel laagdrempelig. Je hoeft er zeker geen marathondoelen voor te hebben om er terecht te kunnen. Zij nemen lactaattesten af op locatie, dus niet in één of ander kunstmatig labo met een masker op je hoofd waar je claustrofobie van zou krijgen, maar gewoon op een piste in je buurt. 2 weken later heb je een bespreking van je resultaten en een schema afhankelijk van jouw doel en jouw resultaten, met jouw hartslagzones, helemaal op maat dus, en aan zeer democratische prijzen.
  Ik heb mezelf ontzettend verbaasd bij het afwerken van hun schema hoe geweldig goed ik vooruit ging. Hoewel ik (door blessure) niet zo snel heb gelopen dan zij hadden opgegeven (op basis van mijn trainingsresultaten) dat ik kon lopen, heb die marathon afgewerkt in een tijd die ik voor mezelf nooit voor mogelijk had gezien.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   8 juni 2020

   Oh Merci voor de tip. Dat ga ik eens bekijken. Klinkt exact als wat ik nodig heb

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.