fbpx

Hoe ik mijn uitstelgedrag voor saaie taken overwon?

Hoe ik mijn uitstelgedrag voor saaie huishoudelijk taken overwon

‘An poseert met een wasmand’ had ook anders wel een toffe titel geweest.  Ofwel heb ik last van de hitte, ofwel ben ik werkelijk zo zot geweest om met een wasmand (en een dweil) op de foto te gaan.  Gelukkig doet dat allemaal geen zeer. En geef toe, een foto van één of andere stock-site was toch net wat minder tof geweest.  (Please, zeg ja)

Sinds mei ben ik de trotse eigenaar van een draadloze hoofdtelefoon.  Ik deelde het toen in de stories op Instagram en ik kreeg vele reacties waaruit bleek dat ik net niet de laatste op aarde was die het gemak daarvan ontdekte.  Het is zoiets waar ik nooit geld aan wilde geven, maar nu ik het heb, kan ik het niet meer missen.  Ik pak amper nog die standaard oortjes die bij mijn telefoon zitten.Hoe ik mijn uitstelgedrag voor saaie huishoudelijke taken overwon

Uitstelgedrag

Ik ben een redelijke ramp in huishoudelijk werk.  Ik haat het. En ik neem niet gauw het woord ‘haten’ in de mond.  Maar werkelijk ik haat het… haat het!  Het lijkt altijd de Mount Everest waar ik over moet.  De moed ontbreekt me om er aan te beginnen.  Eenmaal ik dan toch aan die eerst stappen van de 8848 m ben begonnen, gaat het eigenlijk wel vlot.  Het gevolg is dat ik nogal wat last heb van uitstelgedrag. Tot ik er zelf ambetant van word en dan uiteraard overweldigd ben van alles wat er moet gebeuren om het terug in deftige staat te krijgen. 

Podcast to the rescue

Talloze strategieën heb ik al uitgeprobeerd: fly lady, routine, geen routine, mezelf belonen achteraf… Het uitstelgedrag bleef me achtervolgen. Maar nu ik die draadloze hoofdtelefoon bezit, gaan die hersenloze huishoudelijke taken plots opvallend vlotter.  Ik ontdekte het fenomeen podcast en was meteen verslaafd aan die van The Minimalists. Ik merkte dat hersenloze huishoudelijke taken plots veel sneller gedaan leken als ik naar een podcast luisterde.  Tijdens het vouwen van de was denk ik niet meer aan de berg die nog gevouwen moet worden.  Ik denk enkel nog aan wat er verteld wordt in mijn oren en mijn handen doen de rest. Ook strijken, stofzuigen, dweilen, onkruid uittrekken,… gaat nu allemaal wat vlotter.  

Ik sprak met mezelf af dat ik enkel naar podcasts mag luisteren tijden zo’n vervelende taken. Op die manier is de Mount Everest plots wat kleiner geworden en lijkt hij niet meer zo afschrikwekkend.

Hoe verliefd kan een mens naar zijn was kijken? Heel verliefd dus.

Zijn er nog uitstelkampioenen in de zaal?
Ik ken er alvast nog ééntje die het op dezelfde manier doet en nog wat tips geeft voor andere leuke podcasts.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

7 Reacties

 1. Eefje
  2 augustus 2018

  Een koptelefoon heb ik (nog) niet. Vraag me af of draadloze oortjes gemakkelijker zijn, dat ben ik wel gewoon dan de hele tijd iets over mijn oren te hebben staan. Ik kan me inbeelden dat het wel pijn kan doen na een tijdje.
  Ik ben ook helemaal weg van de podcasts van the minimalists. Hier staat hij op tijdens het naaien ?.

  Beantwoorden
 2. Carla
  2 augustus 2018

  Ik heb daar weinig last van 😉 Heb het graag opgeruimd en netjes in huis. Elke avond voor ik ga slapen leg ik zelfs dekentjes en kussens op zijn plaats,dek de tafel voor ’s morgens en strijk wordt binnen de 2 dagen gedaan.Tja elke gek zijn gebrek zeker?! Maar jouw foto’s vind ik geslaagd!!Toffe oplossing voor je uitstel gedrag. Muziek staat hier vaak op via de tv zeker de week dat ik alleen thuis ben, ik gebruik nooit oortjes.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   2 augustus 2018

   Wij zouden een ideale mix vormen ?

   Beantwoorden
 3. Sofie
  3 augustus 2018

  Fantastisch!
  Ik zal dat eens moeten testen! Opplooien van de was doe ik ook met series en dweilen met muziek maar al de rest… ?
  Maar ondanks die dingen blijf ik die start toch uitstellen. Ik beloof het! Ik geef het een kans, podcasts it is! ?

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   5 augustus 2018

   Succes ermee ?

   Beantwoorden
 4. nobutterfly
  6 augustus 2018

  Ik luister wel vaker naar podcasts, thuis gewoon zonder koptelefoon en zonder huishoudelijke taken, onderweg met de oortjes van mijn telefoon. Welke heb je gekocht? ik zoek vervanging voor een eerdere koptelefoon waarvan de draad het begeven heeft, ik zou nog eens de draad kunnen vervangen, maar ik zag dat hij toch wat slijtage kende

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   6 augustus 2018

   Ik heb de beats solo 3. Hij verbindt heel gemakkelijk met alle toestellen.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.