fbpx

Lopen op hartslag om je tempo te verbeteren – the end

polar Grit X - lopen op hartslag

Zondag was het zover. Het verdict. Na 10 weken trainen met mijn Polar Grit X om mijn tempo te verbeteren, was het tijd om te testen of die toewijding wat opgeleverd had. Ik liep mijn 5 km wedstrijd en hoopte dat ik rond de 30 min zou stranden

Though love

Dat het geen liefde op het eerste zicht was met een loopprogramma op hartslag, hoef ik je niet meer te vertellen. Dat kan je hier en hier lezen. Het was een soort van haat/liefde verhouden. Enerzijds frustreerde het dat ik zo vaak moest wandelen, wat achteraf te maken had met het instellen van een te lage max. hartslag. Anderzijds vond ik de afwisseling tijdens de training en tussen de trainingen onderling wel heel tof.

Als max toch niet de max is

De zoektocht naar de max. hartslag was er eentje van lange adem. De eerste vijf weken heb ik daardoor ook minder uit het programma gehaald dan er in zat door deze fout in te stellen. Ik ging uit van de regel 220 – leeftijd. Voor mij dus 182.

Na 5 weken bleek ik mijn max hartslag te overtreden en dus moest die wel hoger zijn. Ik deed er twee punten bij. Maar de week nadien bleek ik ook die weer te overschrijden. Tot iemand me hier de tip gaf dat dat voor vrouwen meestal 226 – leeftijd is. Ik maakte er ineens maar 190 van, waardoor ik ook in de lagere zones al eens kon lopen in plaats van te stappen. En zo kwam ook het loopplezier weer tevoorschijn.

Het programma berekende ook regelmatig mijn running index en deed aan de hand daarvan een tijdsvoorspelling voor mijn 5 km. De running index voorspelde een tijd van 31:30 min, dus het zou er om spannen dat ik de 30 min. ging halen.

Mijn 5K wedstrijd

Vorige zondag liep ik dan mijn eigen 5K. De eerste keer dat ik zou lopen zonder een voorgeprogrammeerde training in mijn Polar Grit X. De eerste keer in 10 weken dat ik me niets zou aantrekken van hartslagzones maar gewoon zou gaan met die banaan.

En ik ging. Wat uiteraard resulteerde in verschrikkelijk hoge hartslagen en 80% van de tijd in het rood. Ik liep zelfs mijn gegokte max hartslag van 190. Maar dat resulteerde wel degelijk in een tijd van net geen 30 min op 5 km. Wat zo veel is als 10 km/uur. Gezien ik het grooste deel op een onverhard terrein liep ben ik heel tevreden.

Het handige was vooral dat ik ook tijdens het lopen constant mijn tempo in het oog kon houden. Zo zag ik na 3 km dat die 30 min echt wel haalbaar waren en besloot ik diep te gaan.

En wat nu?

Ik denk er sterk aan om een conditietest te laten uitvoeren in een labo. Een tip die ik meermaals van lezers hier gekregen heb. Zo wordt alles nog veel beter afgestemd op mijn eigen lichaam.

Voorlopig start ik geen nieuw loopprogramma en ga ik weer even door op mezelf tot aan onze huttentocht in augustus. Al heb ik wel geleerd om mijn tempo toch wat af te wisselen. Geen 3 keer een half uur vollen bak gas geven per week, maar eens afwisselen met wat interval en een langere tragere loop.

Misschien dat ik dan in september weer opnieuw start met hetzelfde programma.

Ik heb voorlopig geen ambitie om langere afstanden te lopen. Het moet allemaal haalbaar blijven. Het gaat mij eerder om het onderhouden van mijn conditie dan over (halve) marathons te kunnen lopen.

En blijven plezier beleven aan bewegen. Dat is voor mij nog het allerbelangrijkste.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

4 Reacties

 1. Moederschip
  2 juli 2020

  Heb het hele proces meegevolgd, goed gedaan! Ik twijfel al maanden over de aanschaf van een sporthorloge maar denk dat het ook eens tijd wordt 🙂 Want ik heb geen idee hoe ik zit qua hartslag en snelheid eigenlijk. Ik ben bezig met een schema van 5 naar 10km nu, meer dan dat hoeft voor mij ook niet.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   1 augustus 2020

   Het is een aanrader. Ik loop nu niet meer zonder. Nu volg ik geen programma meer, maar mijn horloge stelt elke dag een training voor. Waardoor ik wekelijks mijn loopjes blijf variëren met interval en lang traag. En dat is voor mijn conditie beter dan terug te vervallen dan elke keer 30 min zo snel mogelijk.

   Beantwoorden
 2. Lies
  29 februari 2024

  Benieuwd of je ondertussen een meting hebt laten uitvoeren en of je max hartslag overeenstemt?

  Beantwoorden
  1. An
   7 maart 2024

   Hey Lies,
   Dat deed ik in januari 2022 in voorbereiding naar onze nieuwe huttentocht die zomer.
   Ik bleek heel snel te verzuren en kreeg het advies om mijn basisconditie op te bouwen.
   Dus lang en traag lopen aan max 7 km/uur in mijn geval.
   Oersaai dus.
   Ik krijg van de sportarts ook het advies om krachttraining bij te doen als ondersteuning.
   En zo ontdekte ik de hobby van mijn leven. Loop ik amper nog en doe ik 4 keer per week aan krachttraining.
   Het kan soms raar lopen.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.