fbpx

Try vegan – Eén van de betere beslissingen uit mijn leven

Vorig jaar rond deze tijd deed ik voor het eerst mee met Try Vegan. Ik wilde op die manier mijn steentje bijdragen aan deze planeet. Een jaar later kan ik zeggen dat meedoen met deze actie één van de betere beslissingen was in mijn leven.

Wat vooraf ging

Toen ik vorig jaar voor het eerst meedeed was ik zelfs geen vegetariër. Ik at nog steeds vlees ook al was het redelijk beperkt. Toch sprak de actie me aan omdat ze niet moraliserend was en ze me gewoon een hand aanreikte om samen deze nieuwe wereld te verkennen. Mijn uitgebreide analyse van mijn eerste deelname kan je hier nog even nalezen. Kort gezegd, vond ik het leuk om op een laagdrempelige manier kennis te maken met nieuwe producten: notenboters, edelgist, plantaardige melkdranken,… Mijn eetpatroon veranderde niet echt drastisch. Ik maakte 1 à 2 keer per week een volledig plantaardige maaltijd maar verder aten we nog zuivel en eieren en zelfs in het weekend nog vlees.

In okotber besloot ik voor een tweede keer mee te doen. Het plan was om dit keer om ook mijn ontbijt en lunch plantaardig te maken. Doordat ik al wat thuis was in al de producten en recepten ging dat verbazend vlot en hakte ik de knoop door. Ik werd vegetariër én besloot thuis zoveel mogelijk plantaardig te eten.

How not to die?

De omschakeling in oktober verliep niet geheel vlekkeloos. Uiteindelijk kostte het een maand vooraleer mijn spijsvertering de hoeveelheid vezels aankon. Ik vermoed dat mijn lichaam niet goed wist wat het overkwam. Ergens in december las ik het boek ‘Hoe overleef je?’ en leerde ik dat onbewerkt plantaardig voedsel wetenschappelijk bewezen het beste voedsel was om niet ten prooi te vallen aan de welvaartsziekten. En dus schakelde ik nog een versnelling hoger in mijn dieet: bewerkt voedsel, ook al was het plantaardig zoals oreo’s, vegan ijsjes,… , werden zoveel mogelijk vermeden.

De voordelen

Het is nu bijna een half jaar geleden sinds ik hoofdzakelijk plantaardig eet en ik moet zeggen dat ik me nog nooit zo goed heb gevoeld.

Bye bye migraine

Migraine is zo goed als verdwenen uit mijn leven. Ik verslond Excedrin met de doos. Ik denk dat ik soms zelfs aan een doos per maand zat. Nu kan ik op een half jaar het aantal pillen op 1 hand tellen.

Hartslag daalt

Fitbit liegt niet. Mijn hartslag gaat sinds oktober in dalende lijn. Ik ging van gemiddeld 69 per maand, naar gemiddeld 64/65. Deze maand misschien zelfs al 63. En dat zonder mijn sportactiviteiten aan te passen.

Beter conditie

Vermoedelijk als gevolg van de lagere hartslag, gaat mijn conditie er ook op vooruit. Mijn gemiddelde looptempo is plots gestegen.

Gewicht daalt

Door over te schakelen op onbewerkt plantaardig voedsel ben ik ook wat gewicht verloren. Een leuke bijwerking, want daar ben ik niet mee bezig. Ik doe niet aan calorie tellen, maar aan all you can eat. Af en toe geef ik wel mijn voeding in op Cronometer om te kijken of mijn lichaam alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Zo kwam ik tot de ontdekking dat mijn ontbijt over de 800 kcal telt en dat mijn lichaam voldoende ijzer, eiwitten, mineralen en vitamies binnenkrijgt. Vandaar dat ik dus ook nooit honger heb tot de middag.

Meer (mentale) energie

Ik lijk me niet alleen fysiek sterker te voelen. Ook mentaal.

Niet ziek

Een voordeel dat ik niet zo goed durf typen. Hout vasthouden. Maar ik ben deze winter niet ten prooi gevallen aan griep, terwijl het wel in huis was. Normaal behoor ik elke winter tot de slachtoffers. Nu enkel de andere gezinsleden. Ik kreeg zelfs geen zware verkhoudheid. Iets wat ik elke winter minstens 3 keer voor heb.

Zorg voor de planeet

Het voelt fijn om iets te kunnen doen voor onze planeet. Het niet meer actief meewerken aan dierenleed dat duidelijk aanwezig is bij vleesconsumptie, maar verstopt zit bij zuivel, voelt heel goed.

Al deze bovengenoemde voordelen staan natuurlijk niet los op zich. Ze hangen allemaal samen. Het is een kettingreactie, maar dan een positieve.

En de nadelen?

Gevoeliger voor het effect van voeding

Het wijzigen van mijn voedingspatroon heeft me bewuster gemaakt voor dingen die ik vroeger wel leek te verdragen. Zo kan ik veel minder goed wijn verdragen lijkt het wel. Ik voel direct hoofdpijn sluimeren bij bepaalde wijn. Dan weet ik dat ik moet stoppen.
Na een week vegetarisch eten op skireis en tijdens de feestdagen heb ik me 2 dagen echt leeg gevoeld. De alcohol en kaas waren een overbelasting. Het contrast met de weken ervoor was gigantisch. En toen stak plots ook de migraine op. Eén plus één is twee zeggen ze dan.

Het vergt inspanning

Overschakelen op een plantaardig dieet vergt een inspanning. Zeker in het begin. Je moet je wat bezig houden met voedingsleer. Je kan niet zomaar zuivel en vlees schrappen en denken dat het allemaal goed komt. Nope. Dat komt zelfs slecht en is de basis leggen voor tekorten. Peulvruchten, groene bladgroenten, volle granen, zaden, noten en pitten worden je nieuwe vriend.

En net die inspanning, die veel mensen afschrikt, maakt een actie zoals Try Vegan veel kleiner. Ik kan iedereen aanraden om eens mee te doen. Op 1 april start de nieuwe Try Vegan. Wie nog wil meedoen, kan zich hier gratis inschrijven.

The only regret you’ll have, is that you didn’t try vegan sooner

– Try Vegan

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

6 Reacties

 1. Evi
  26 maart 2019

  Ik eet nog zelden vlees maar wel af en toe nog eens vis. Ik zou heel graag volledig vegetarisch en misschien zelfs vegan willen gaan eten, want ik merk toch wel dat de dagen dat ik het doe het een positief effect heeft op maag en darmen dus ik heb me voor deze editie ingeschreven. En ben nu heel benieuwd of het me gaat lukken 🙂 Wat ik me wel nog afvroeg, heb je dan bepaalde workshops gevolgd? En hoe heb je je vooral verdiept in voedingsleer?

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   26 maart 2019

   Hoi Evi,
   Ik volgde geen workshops. De beginselen leerde ik via de mails van Try Vegan. Verder vond ik het boek ‘Hoe overleef je?’ heel verhelderend. Het is ook heel veel informatie. De kunst is om het niet direct goed te willen doen, want dan ga je wat verloren lopen. Maar langzaamaan vind je je weg. Key is eigenlijk voldoende variëren in voeding en peulvruchten eten.
   Succes ermee!

   Beantwoorden
 2. Moederschip
  26 maart 2019

  Knap hoor! Ik ben al 17 jaar vegetariër maar kan zuivel echt niet laten. Vooral eieren en kaas zijn voor mij onmisbaar.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   26 maart 2019

   Kaas vond ik ook moeilijk, maar nu gaat dat goed. Mijn smaakpapillen hebben zich blijkbaar aangepast. ☺️

   Beantwoorden
 3. Silvie
  27 maart 2019

  Super hoor!
  Hier voornamelijk vegetarisch en regelmatig veganistisch, maar de volledige overstap naar veganistisch lukt voorlopig nog niet. Ik bekijk zo meteen wel nog even je Top 5 favoriete vegan gerechten van je kinderen! 🙂

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   28 maart 2019

   Fantastisch toch? ??

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.