fbpx

Einde Try Vegan – Wat nu? Word ik vegetariër, flexitariër, flexanist of veganist?

Einde try vegan - Wat nu?

De voorlaatste dag van het 40 dagen bloggen project, betekent ook de voorlaatste dag van mijn Try Vegan avontuur. Wat vond ik er nu van?  Wat ga ik in de toekomst doen?

Op 14 februari verkondigde ik mijn liefde voor de planeet met een deelname aan het Try Vegan project van Eva VZW en BE Vegan.

Mijn aanpak

Ik wil even duidelijk stellen dat ik niet volledig vegan ben gegaan.  Ik heb ervoor gekozen om de maaltijden die ik zelf kookte 100% plantaardig te houden.  Op de gewone weekdagen at ik zo vegan mogelijk.  De kinderen en de man aten bij het ontbijt en de lunch zoals anders.  Enkel het avondeten was voor hen vegan.

Mijn bevindingen

Voorbereiding is alles

Vegan eten vergt wel wat voorbereiding.  Ik zag in recepten regelmatig dingen terugkomen waar ik nog nooit mee gewerkt had zoals: notenpasta’s, edelgist, gemalen lijnzaad, chiazaad, tahini, zijden tofu…
Ik begon dus met het zoeken van recepten die ik doenbaar vond en waarvan ik dacht dat ze wel in de smaak gingen vallen bij de kinderen.  De ingrediënten die ik daarin regelmatig terug zag komen, heb ik dan in huis gehaald.  Veel vond ik gewoon in de Carrefour waar ik voor mijn wekelijkse boodschappen ga.  De specifiekere dingen zoals edelgist ging ik in een biosupermarkt hier in de buurt halen.

Ook het lezen van etiketten in de supermarkt vraagt wel wat extra tijd.  Wat is nu vegan en waar zit er nog ei of melk in.  Zo ontdekte ik dat speculaaspasta dus vegan is en dat in de volkoren spaghetti die we normaal kopen helemaal geen ei zit.  Eén keer dat je de producten wat kent, wordt het erg makkelijk.

Uit eten gaan is moeilijk

Thuis is het geen enkel probleem om vegan te eten.  Maar eenmaal je je hoofd buiten steekt, wordt het toch wat moeilijker.  Vegetarisch is al helemaal ingeburgerd, maar plantaardige alternatieven zijn moeilijker te vinden.  Er zit nogal snel melk, ei of kaas in verwerkt.

B12

Ik nam voor de zekerheid toch vitamine B12 bij.  Hoewel ik niet volledig plantaardig at en dus nog voldoende B12 zou binnengekregen hebben, wilde ik toch het zekere voor het onzekere nemen.  Verder koos ik ook steeds voor plantaardige melken verrijkt met B12. B12 vind je enkel in dierlijke producten en hun afgeleiden om dat de dieren verrijkte voeding met B12 krijgen.

Voor het hele gezin

Iedereen hier vond mijn plantaardige gerechten lekker.  Zowel mijn man als de kinderen voelden bij de vegan gerechten geen gemis.  Veganisten kiezen voor voedzamere producten: linzen, bonen, zaden, noten, pitten, olie,… Kortom dingen waardoor je niet na een half uur al opnieuw honger hebt.  Iedereen ging steeds voldaan van tafel.

De gerechten

Ik maakte een heleboel nieuwe recepten, maar ik paste ook enkele succesrecepten aan door de dierlijke producten gewoon te vervangen door een plantaardig alternatief.  Je kan de top 5 vegan recepten van mijn kinderen hier terug vinden. Hoe langer je er mee bezig bent, hoe makkelijker je bestaande gerechten kan aanpassen.

Mijn gemis

Is er dan niets dat ik gemist heb? Ja, toch wel.  Er is één ding dat ik echt mis en dat is kaas.  Voor ijs en ander lekkers vind je echt heel gemakkelijk alternatieven in de gewone supermarkt.  Maar de vegan kaasalternatieven komen toch in de verste verte niet in de buurt van de real stuff.  Lekkere draderige mozarella op een pizza bijvoorbeeld.  Of een tosti.  Ik hou zoveel van kaas.
En oh ja, sushi zonder vis vind ik toch ook maar niets.

Mijn besluit

“En nu?”, hoor ik je denken. Ga je van flexitariër over op vegetariër, veganist of flexanist? 100% veganist zie ik mezelf niet worden op korte termijn.  Omwille van de kaas én de praktische kant van buitenhuis eten.  Voorlopig blijf ik een flexitariër.  Ik eet bijna geen vlees meer. Maar de zalm in mijn sushi, kan ik precies nog niet loslaten.

In de toekomst ga ik vegan gerechten blijven afwisselen met vegetarische gerechten op weekdagen.  Het Try Vegan project heeft me gestimuleerd om die onbekende wereld te verkennen.  Het was de schop onder mijn kont om in actie te schieten.  Het heeft gemaakt dat mijn gerechten nu veel evenwichtiger en voedzamer zijn. Ons gezin heeft nog nooit zo gezond geleefd als de afgelopen 40 dagen.  Ik ga veel bewuster om met voeding en de impact ervan op onze planeet.  Alleen dat al vind ik de moeite waard om plantaardig eten te blijven integreren in ons leven.

 

____________________________________________

Dit is blogbericht 39/40 van de 40 dagen bloggen uitdaging.  Je vindt alle info hier en alle deelnemers hier.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

4 Reacties

 1. Mimaloki
  30 maart 2018

  Hier zitten we ondertussen aan week 3. Terwijl mijn man helemaal vegan ging eet ik nog graag mijn stukje kaas en gewone melk in mijn koffie. De vegan kaas van deli kan me wel bekoren.
  Ik geniet van de vele groenten en de kleurrijke gerechten die ik kan serveren. Het vlees mis ik niet en mijn kinderen zijn in week 2 overstag gegaan voor de vleesloze maaltijd. Het toprecept hier is een spaghetti met erwtenpesto en courgetteslierten. Heerlijk!

  Beantwoorden
 2. Eilish
  30 maart 2018

  Hier is een hele ommekeer in koken en eten gekomen doordat de dochter vegan eet. Ik kan dat oprecht een verrijking noemen maar ik blijf ook de zuivel missen net als jij.

  Beantwoorden
 3. Anna Helena
  30 maart 2018

  Mooie ervaring! Het feit dat je die onbekende wereld wilde ontdekken verdient al heel wat credtis. Spread the word want jouw manier, als flexitarier, kan velen inspireren lijkt me.

  Beantwoorden
 4. Carla
  30 maart 2018

  Knap gedaan van jullie allemaal.Ik ben het ook aan het proberen maar ik mis kaas vooral.Veggie eet ik al meerdere keren per week.En nu dus af en toe vegan. Jammer dat de alternatieve voor melk zoveel duurder zijn. Maar je leert wel veel andere dingen klaar maken en eten,hé!Doe zo verder,goed bezig.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.