fbpx

Try Vegan – Ik nam eindelijk een besluit

groene smoothie bowl met spinazie - vegan - flexanist

Dit is mijn tweede deelname aan Try Vegan.  In maart van dit jaar deed ik voor het eerst mee en kwam ik in aanraking met plantaardig eten.  Na het project veranderde er weinig aan mijn eetgewoonten en bleef ik flexitariër.  Maar tijdens deze deelname hakte ik toch een belangrijke knoop door.

Flexitariër

Voor wie nog niet zo bekend is met de term flexitariër even wat uitleg; Een flexitariër eet één of meerdere dagen geen vlees.  Dit dieet volgen we ondertussen al meer dan een jaar.  Na de vorige editie van Try Vegan veranderde er uiteindelijk weinig.  Je kan mijn volledige terugblik op die eerste aanraking met plantaardig eten trouwens hier nog eens nalezen.
Maar er was wel een zaadje geplant.  Ik leerde de plantaardige melkvervangers echt goed kennen en vond ze zelfs lekkerder dan de melk.  Ik vond het soms zelfs verbazend simpel om dingen aan te passen.  Waarom zou je nog een cappucino maken met melk als eentje met havermelk even lekker is (zelfs lekkerder)?  Bovendien werkte ik op die manier niet mee aan uitbuiting en dierenmishandeling.  Ik kon geen excuus meer bedenken.noordoever Leuven - vegan vegetarisch lunchen

Try Vegan: tweede editie

Het was dan ook evident dat ik meedeed met de tweede editie van Try Vegan.  Dit keer nam ik me voor om zowel mijn ontbijt als lunch plantaardig te houden op weekdagen en om ’s avonds enkele keren plantaardig te koken. Iets wat heel vlot ging.  Doordat ik de meeste producten, die je tegenkomt in een plantaardig dieet, ondertussen al kende van de vorige keer, vergde het heel weinig inspanning.  Ik kwam vlot aan weekdagen die volledig vegan waren, zonder dat ik het gevoel had iets te missen, zonder dat ik zin had in junkfood of andere brol.
Maar uiteraard kwam onze sushidag er aan en moest ik een knoop doorhakken.  Ik besloot om deze keer toch eens een vegetarische versie te bestellen en te proberen.  Het was met een klein hartje dat ik de zalm aan mij liet passeren, maar oh wat ben ik blij dat ik het deed.  Die vegetarische sushi bleek super lekker te zijn, met veel verschillende smaken en texturen.  Ik had op geen enkel moment het gevoel dat ik iets miste.

De enige keren dat ik trouwens nog vlees at, waren uiteindelijk op verplaatsing. Wanneer ik bij anderen te gast was, durfde ik niet goed weigeren.  Ik wil niet in het middelpunt van de belangstelling staan en ik wil al helemaal niet dat mensen mij als een ‘last’ ervaren.  Uiteindelijk wil ik niet de moeilijke zijn. Nu vond ik eindelijk de moed om uit te komen voor de waarden en normen die ik belangrijk vind.  Ik voel me sterk genoeg om de spot, maar ook de goedbedoelde bezorgdheden te aanhoren.  Lang voelde ik me er niet sterk genoeg voor en ontbrak het me aan energie.  Toch een niet te verwaarlozen onderdeel, want ik merk dat er  nog veel vooroordelen zijn tov plantaardig eten.  Mensen zijn plots bezorgd over mijn vitamines en eiwitten,  terwijl ik op momenten in mijn leven heel ongezond heb gegeten en er geen haan naar kraaide.

Ik nam een besluit en werd deze maand flexanist.

Wat is een flexanist?

Een flexanist is iemand die hoofdzakelijk veganistisch eet, maar af en toe ook nog iets dierlijk.  Concreet wil dat zeggen dat ik plantaardig eten afwissel met vegetarisch eten afhankelijk van de situatie.  Volledig plantaardig buitenshuis eten, is nog altijd een hele beproeving.  Ik wil niet dat mijn sociaal leven lijdt onder mijn dieet.  Vegetarische eten is al veel meer ingeburgerd en in elk restaurant kunnen ze daar probleemloos rekening mee houden.  Als we het over volledig plantaardig hebben, is er toch nog wel wat werk aan.

Maar voilà, the word is out.

Diegene die zich plots afvragen of ik nu een extremist word/ben, kan ik geruststellen: van mij mag iedereen zijn vlees nog eten en zijn melk nog drinken.  Ik vel daar geen oordeel over en ik bestook ook niemand met een preek.  Maar als mensen vragen naar het waarom van mijn dieetwijziging, geef ik uiteraard wel mijn redenen.
Mijn man en kinderen schakelen niet mee over.  Ze blijven gewoon flexitariër.  Ieder moet vooral doen waar hij zichzelf goed bij voelt. Iets opleggen dat werkt niet.  Nooit.

 

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

12 Reacties

 1. Carla
  25 oktober 2018

  Knap van je. Inderdaad is er nog veel werk eer er meer mensen overtuigd zijn van plantaardig eten. Ik heb ook mee gedaan en vond het op verplaatsing moeilijk om dezelfde reden als jij. Ik miste wel chocolade… We gaan ervoor! ?

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   25 oktober 2018

   Maar chocola is echt geen probleem. De bio chocolade van huismerk Carrefour is melkloos. En ik denk dat er nog wel zijn. Bij de echte merken vond ik nog geen versie zonder melk.

   Beantwoorden
   1. Carla
    25 oktober 2018

    Ja er is inderdaad chocolade zonder melk maar laat mij net fan zijn van melkchocolade 😉 Pure chocolade vind ik minder lekker.

    Beantwoorden
    1. An_nononsonsmoms
     26 oktober 2018

     Haha, ja dan heb je een probleempje.

     Beantwoorden
 2. Anna Helena
  25 oktober 2018

  Way to go! Welcome to the club ?

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   26 oktober 2018

   Bedankt. Fijn clubje wel

   Beantwoorden
 3. withlovebyeva
  26 oktober 2018

  Het nadeel van veel vegan dingen vind ik hun verpakking… Ik blijf flexi in alles want ik haat het om strikt te zijn voor mezelf (zeker met eten, iets wat ik zo lang niet kon dat ik er nu niet rigide in wil zijn), maar voor mezelf doe ik wel mijn best om zo veel mogelijk plantaardig te koken. Maar de verse koemelk uit Abdij van Park vind ik nog altijd te verkiezen boven de sojaversie van ikweetnietwaar. Gek hoe “zo planeetneutraal mogelijk zijn” een echte opgave is.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   26 oktober 2018

   Ik weet niet of er echt veel verschil is tussen de verpakking kipfilet of een pakje tofu. Dat is me nog niet echt opgevallen. En veel groenten kan je al verpakkingloos kopen.
   Het feit is dat de koe van Abdij van Park ook sojavoeding en andere supplementen krijgt van ikweetnietwaar en waarschijnlijk nog veel meer als dat ik consumeer. Ik heb voor mezelf uitgemaakt dat ik dan liever de optie kies waar geen dierenleed bij komt kijken.
   Ik snap je standpunt over dat strikt zijn. Het leven is veel te mooi om te leven volgens strikte regels. Hier voelde het plots niet meer aan als strikt, maar eerder als een soort verlossing. En net dat heeft er voor gezorgd dat ik nu wel heel bewust de klik maak. Ik kies nu vóór iets en dat voelt niet aan als een beperking. Feit is dat ook jij bezig bent met bewust consumeren en dat dat bewonderenswaardig is. Het hoeft toch niet perfect? Elke druppel telt. Hoe klein ook. Samen maken we er gewoon een zee van. ??

   Beantwoorden
 4. Jolien
  29 oktober 2018

  Ik ben normaal niet zo van het reageren, maar super fijn dat je iets gevonden hebt waar je je goed bij voelt en vooral wat je lekker vind. Ik vond het ook goed geschreven, zonder de vele verwijten en het overhalen. Slechts één zinnetje in het hele stukje stak me, het “meewerken aan dierenmishandeling”. Ik ben al éénmaal begonnen met het typen van een reactie, maar heb hem weggehaald, na het lezen van een artikel moest ik toch weer aan je zinnetje denken. Ieder zijn mening, ieder zijn gevoel, maar vooral dit: http://melkveehouderijbosch.nl/aan-alle-antjes-monteiros-en-johnnys-de-mol/?fbclid=IwAR0mCfawUvYGQIrqxsUiObMdKJv5DhEV3Oa55DiLczzzaoSY-gxmTewatkg

  Mijn mening, slechts fantastisch verwoord door een ander, want zo goed schrijf ik niet. Dank je wel.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   30 oktober 2018

   Dank je wel om je mening te delen en ook de andere kant te belichten.
   Maar hoe dan ook blijft melk drinken meewerken aan uitbuiting van dieren iets waar ik, als grote dierenvriend, mijn ogen niet meer voor wil sluiten. We zouden onze hond of kat niet willen aandoen, wat we een koe aandoen. Meedoen aan Try Vegan heeft mijn ogen over zuivel geopend. Ik zie geen enkele reden om thuis te kiezen voor gewone melk als er ook plantaardige alternatieven zijn.
   Of boeren slecht zijn? Helemaal niet.
   Het is voor mij ook geen alles of niets verhaal. In het artikel wordt vooral met het vingertje gewezen naar de transportsector. Niet onterecht, want ook daar is er nog veel verbetering nodig. Net zoals er zo veel nog beter kan.
   Voor mij hoeven de koeien niet méér uren in de wei zoals de boer daar argumenteert, net zomin ze massages moeten krijgen. Voor mij hoeven er gewoon geen koeien meer gekweekt worden om ze nadien te kunnen slachten ??‍♀️

   De meeste mensen dragen reeds hun steentje bij voor deze wereld. Zo zijn er mensen die elke dag tientallen kilometers met de fiets naar hun werk rijden. Iets wat ik nooit deed. Er zijn er die zwerfvuil gaan oprapen. Iets wat ik nooit deed. Er zijn er die nooit met het vliegtuig reizen…
   Het geeft me ook geen slecht gevoel dat ik dat niet doe. Omdat ik naar mijn gevoel doe wat ik kan, wat ik haalbaar vind.
   Waarom zou iemand zich dan aangevallen moeten voelen omdat IK zoveel mogelijk voor plantaardig kies?

   Door met de vinger naar elkaar wijzen komen we volgens mij geen stap vooruit.

   Beantwoorden
 5. Karolien
  31 oktober 2018

  Tof dat je voor vegan kiest!! Door lactose-intolerantie ben ik grotendeels naar vegan overgeschakeld. Mijn favoriete vegi/vegan website is cookieandkate.com. Deze week fantastische vegan chocolate chip cookies als post. Heb ze net gemaakt en ze zijn perfect! Mocht er nog inspiratie nodig zijn, deze website is top!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   1 november 2018

   Oh, die ga ik eens checken. Merci voor de tip

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.