fbpx

Mijn gezond en voedzaam ontbijt

ontbijt havermout - plantaardig vegan

Het moet zowat de meest gestelde vraag zijn van de afgelopen periode. Wat zit daar nu allemaal in dat kommetje waarmee ik bijna elke ochtend ontbijt? Hoog tijd om dat eens helemaal uit de doeken te doen.

Lekker warm

Ik eet dit ontbijt ondertussen al meer dan een half jaar. Het is volledig plantaardig en bevat enkel onbewerkte ingrediënten. Iets wat ik zoveel mogelijk probeer te doen sinds ik dit boek las. Ik vind het lekker, het ligt nooit zwaar op de maag en ik kom er mee toe tot de middag, zelfs als ik gesport heb. Bovendien is het een warm ontbijt, iets wat ik wel heel erg kan appreciëren tijdens de koudere dagen. Een aangezien de lente nog niet thuis geeft, eet ik het nog steeds in de warme versie.

Calorierijk

Het feit dat ik met dit ontbijt voldaan ben tot de middag wil ook zeggen dat het redelijk veel calorieën telt. Ik rekende het eens uit en kwam voor dit ontbijt uit op meer dan 800 kcal. Calorierijk dus, maar wel gezond. Wie graag gewicht verliest op korte termijn kiest beter een ander ontbijt. Ik eet dus niet calorie-beperkend, eerder “all you can eat” maar toch verloor ik het afgelopen half jaar een aantal kilo’s. Ondanks al de noten, zaden, pitten, avocado’s en volle granen. Een leuke bijkomstigheid, maar niet het hoofddoel. Mijn hoofddoel is gezondheid.

Gezond wil dan ook zeggen: volle granen, hele vruchten, zaden, noten, pitten en geen toegevoegde geraffineerde suikers zoals plantaardige vruchtensiropen.

Het recept

Alle maten staan in cups of lepels. Ik kocht me onlangs zo’n cups en dat is echt zo’n goeie aankoop geweest. Veel minder omslachtig dan afwegen.

Ik meng

 • 1/2 cup havermout
 • 1 el chiazaad
 • 1 el (gemalen) lijnzaad
 • 1 tl rauw cacaopoeder
 • 1/2 tot 1 geprakte banaan (afhankelijk van de grootte)
 • 1 cup plantaardige melkdrank (meestal neem ik rijstmelk)

samen in een pannentje en warm het op tot het geheel een papje wordt.

Wanneer ik tevreden ben over de consistentie voeg ik er

 • 1/2 cup bevroren bosbessen

aan toe tot ze ontdooid zijn.

Ik doe het geheel in een kommetje en pimp dan met een variatie aan toppings.

Meestal top ik af met:

 • 1 el notenboter (pindaboter of amandelboter)
 • 1 el zonnebloempitten
 • 1 el pompoenpitten
 • optioneel: 1/2 tl maca poeder

Ik schrijf hier opwarmen in een pannetje, maar in de praktijk doe ik dat ’s ochtends gewoon in de microgolfoven. Al durft dat wel eens te ontploffen. Je bent gewaarschuwd.

En in de zomer?

Uiteraard kan je nog eindeloos variëren met vers fruit. Zeker nu het aardbeienseizoen er aan komt. Eenmaal de warmere dagen aangekomen kan je dit ook perfect als overnight oats klaarzetten in je koelkast voor de volgende ochtend.

Voor mij zorgt dit alvast voor een ideale start van de dag. Eentje met energie voor een hele voormiddag zonder dipjes.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

6 Reacties

 1. boomie
  9 mei 2019

  Dat van die vele calorieën en toch afvallen valt makkelijk fysiologisch te verklaren hoor: aangezien je volledige granen en noten eet, komen veel calorieën daaruit in het toilet terecht, je neemt daar maar een deeltje van op. Maar inderdaad wél een gevuld gevoel tot de middag door de vele vezels…

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   9 mei 2019

   Hey,
   Dat is niet helemaal de oorzaak. Maar ze hebben dat wel even gedacht. Ook dat je onbewust zou calorie compenseren de rest van de dag niet.
   Een heel interessant artikel over waarom je van noten niet bijkomt ondanks de hoge calorieën vind je hier: https://nutritionfacts.org/2012/12/27/nuts-dont-cause-expected-weight-gain/

   Beantwoorden
 2. Florence
  9 mei 2019

  Hoi An,

  Nu kan ik je volledige bericht wel lezen op de desktop. Misschien dat het dan toch iets met je “kleinere” foto’s te maken heeft? Groetjes Florence

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   9 mei 2019

   Geen flauw idee. Het is een mysterie precies ?

   Beantwoorden
 3. liebest
  9 mei 2019

  Jamoh.. de hamvraag .. is het dan lekker ? Die moet je ni vergeten é 😉

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   9 mei 2019

   Haha. Uiteraard. Anders at ik dat niet elke dag. Zooooot ?

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.