fbpx

An bant de boterham (uit de brooddoos)

yumbox - bento - lunch - brooddoos

Mijn kinderen moeten zelf hun lunch meenemen naar school.  Jaar in jaar uit werd de brooddoos gevuld met boterhammen.  Voor de ene met kaas, voor de andere met confituur.  Nu de kinderen groter worden blijven de boterhammen vaak onaangeroerd in de brooddoos zitten.  En ik kan ze geen ongelijk geven.  Wie wordt er nu wel warm van een boterham?  Hoog tijd om het over een andere boeg te gooien.

Ondergewicht

Eén zoon neemt tijdens de schooluren medicatie die als bijwerking een afremmende eetlust heeft.  Aangezien hij ook nog eens aan ondergewicht lijdt, moeten we blijven waken over zijn groei. Zijn groei wordt dan ook extra opgevolgd door een arts. Ik kreeg al heel vaak het goedbedoelde advies om ’s middags boterhammen met choco mee te geven, ‘want dan heeft hij toch iets binnen’.  Maar dat advies volg ik liever niet.  De kinderen krijgen hier ’s ochtends zoet beleg, overdag een koek, met ’s avonds vaak nog een klein zoetigheidje na het eten.  Dat vind ik genoeg brol op een dag. Net zoals vermageren door enkel sla te eten geen goed plan is, is verdikken door enkel brol te eten dat ook niet. Daar moet je niet voor gestudeerd hebben.

Maar uiteraard moet er iets veranderen.  Ik wil dat de kinderen zin krijgen om te eten, ook al hebben ze niet veel honger.  En eerlijk, mocht ik honger hebben, dan nog zou ik zelf niet warm worden van een boterham. Ik herinner me nog goed genoeg hoe ik met veel tegenzin aan mijn boterhammen begon om ze, eens ik in het middelbaar zat, weg te gooien en ’s avonds een Snickers uit de automaat te halen tijdens het wachten op de bus. Sorry mama.

Verandering van plan

Ik legde mijn oor eens te luisteren bij Instagram en kreeg er tonnen tips voor lunchideeën die me deden watertanden. Dank je wel daarvoor.  Al zouden mijn kinderen ook heel hard weglopen moest ik sommige suggesties in hun brooddoos stoppen. 😉 De tips die ik kreeg:

Bento

Ik nam me voor om vanaf deze week wat meer variatie in de broodtrommel te stoppen.  Voorwaarden: makkelijk en weinig werk.  Ik wil me wat baseren op bento maar dan in een luie versie.  De echte Japanse bento is voor mensen met véél tijd, huisvrouwen of zo.
De twee volle dagen dat mijn proefproject al telt, hadden alvast effect. Ik gaf nootjes mee, komkommer, boterhammen in een vormpje (don’t judge me) en kaas.  Alles was op, op de boterhammen van één zoon na.

Ondertussen zijn de kinderen en ik redelijk enthousiast en bestelde ik een Yumbox voor hen. Dat is een brooddoos met aparte vakjes die niet kunnen overlopen tussen elkaar.  Want nu moest ik helaas de komkommer apart verpakken om het andere eten niet nat te maken. Ik ben echt benieuwd om deze te kunnen uittesten.

 

Et voilà, bij deze begon ik al in 2018 met wat goede voornemens.  Hopelijk houd ik ze op zijn minst al vol tot 2019.

Hoe maken jullie de lunch aantrekkelijk voor de kinderen? Zijn er hier nog mensen die volgens het Bento principe werken?  Ik hoor het graag.

bento brooddoos yumbox

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

8 Reacties

 1. liebest
  6 december 2018

  Voor die doorstreepte huismoeder..???

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   6 december 2018

   ?

   Beantwoorden
 2. Tamara
  6 december 2018

  Voorlopig vindt Giel boterhammen eigenlijk nog best lekker. En ook zeker lekkerder dan wraps, crackers en stukjes kaas. En omdat hij een grote eter is, heeft hij ook minstens 3 boterhammen nodig, 4 zou meestal beter zijn. Vorig jaar wilde hij er een tijdje maar twee – omdat hij dan sneller klaar was en sneller kon gaan buitenspelen – maar dan was hij echt ambetant van de honger om 15u. Nu nog komt hij om 15u30 thuis met honger en heeft hij dan nood aan soep, fruit, yoghurt… meestal in meervoud 😀

  Extraatjes zoals komkommer in de brooddoos laat hij net liggen om tijd te besparen. Ook soep of yoghurt in school vindt hij teveel gedoe. Hij eet om de honger te stillen en wil dan gaan spelen. Dus doe ik de moeite ook niet meer om het mee te geven.

  Ik ga wel de Yumbox onthouden want wie weet kan ik dat in de toekomst nog gebruiken 😉 Die doosjes lijken me qua inhoud wel erg klein, en dan vraag ik me wel af of ik daar voor Giel genoeg in kwijt zou kunnen om zijn honger te stillen… maar dat valt misschien heel goed mee?

  Oh, en als je dan toch in je brood vormpjes uitsteekt, kan je met de restjes de omeletbroodjes maken die Mama van vijf toonde 😉 http://www.mamavanvijf.be/2018/11/omeletbroodjes.html

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   6 december 2018

   Je hebt ook nog een grotere versie. De pano of zoiets dacht ik. Maar jij hebt duidelijk dat probleem niet. ?Ik heb ook heel kleine eters eigenlijk. 4 boterhammen krijgen die nooit op. Die omeletbroodjes zijn wel leuk. Merci voor de tip!

   Beantwoorden
  2. Evelien
   6 december 2018

   Ik gebruik voor mijn dochter (5j) de Yumbox met 1 groot vak & 3 kleine vakjes. Daar passen wel (vierkante) boterhammen in maar ook groentjes of kleinere snacks. Al is 4 boterhammen ook wel veel voor in het boterhammenvak ?
   Ook best stevig, is hier aan het 4e schooljaar bezig.

   Beantwoorden
 3. Evelien
  6 december 2018

  En dan nu antwoorden op de vraag.

  Mijn dochter krijgt mee:
  In het grote vak: 1 boterham/sandwich/wrap
  (Ik koop gekleurde wraps in AH, met rode biet of paprika. Het kleurtje helpt)
  In de kleinere vakjes: kerstomaatjes, komkommer, paprika, maïs, wortel of radijs. Aangevuld met een Kiri kaasje of andere verpakte kaas, olijfjes, worstje/schelletje vlees, zure uitjes, zure augurkjes, …

  Binnenkort probeer ik hummus met groentjes, daar zijn de vakjes ook ideaal voor.

  Ik volg voor nieuwe ideeën.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   6 december 2018

   Voor morgen voorzie ik cracotten dat eten ze graag. Droog. Ik stak er ook nootjes en rozijntjes bij. Stukjes appel, komkommer, kerstomaat en een klein chocolaatje van de sint ☺️

   Beantwoorden
 4. Tessa
  16 december 2018

  Er is op Facebook ook een groep, ik denk zelfs meer dan 1, waarin ze ook tips geven voor bento-lunchkes te maken. Ook veel werkende mama’s denk ik dus misschien wel handig 🙂
  Mijn oudste wil echt alleen choco of chocola op haar brood, jongste zou zo’n bento-gedoe wel zien zitten, die houdt niet zo van boterhammen met zoet of vettig erop. Wel met bokes met haar favoriete vleesjes ?
  Maar ik ben al blij als ze elke dag groenten en fruit eten, is bij de oudste zeker met fruit nu niet zo. Op het internaat schillen ze de appels niet dus dan is het geen fruit ?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.