fbpx

Inpakken met kinderen – free printable

inpaklijst voor kinderen - nononsonsmoms

Op reis gaan is heel leuk. Dat inpakken net wat minder. Zeker als mama, want dat betekent ook inpakken voor de kinderen. Al gaat dat hier ondertussen heel wat vlotter, sinds ik de kinderen mee aan het werk zet. Ik vertel je hoe ik dat aanpak.

Leren organiseren

Wie wat van ADHD kent, weet dat ‘jezelf organiseren’ voor deze kinderen extra moeilijk is. Ze hebben vaak last van het Dory-verschijnsel. Je weet wel, die vergeetachtige vis uit Finding Nemo. De opdracht: ‘Ga 1 paar sokken halen boven’, is moeilijker dan integralen berekenen.

In zulke gevallen heb je nogal snel de neiging om het rap gewoon in hun plaats te doen, dan het voor de 12de keer te moeten herhalen. Enter Moeder De Zaag. Alleen krijgen ze op die manier geen kans om er beter in te worden en om het te leren. Dus zoek ik constant naar manieren om de zelfstandigheid van de kinderen te vergroten zodat ze handvaten krijgen waar ze zich aan kunnen vasthouden. Zodat ze zich langzaam maar zeker leren organiseren. En zodat ik niet steeds ‘de zaag’ moet spelen.

Hoe dan?

Bij elke reis die we maken, doorloop ik steeds ongeveer dezelfde stappen. Of het nu een kampeertrip is of een skireis. Het proces blijft hetzelfde.

 • Ik neem enkele dagen voor de reis mijn inpaklijst ter handen. Ik heb voor de meeste soorten reizen doorheen de jaren een vaste lijst. Deze overloop ik en ik schrap of voeg items toe voor deze specifieke reis.
 • Vanuit mijn inpaklijst, maak ik er eentje voor de kinderen. Ik denk na hoeveel ondergoed, hoeveel broeken, T-shirts,… ze nodig hebben. Ook over het entertainment voor onderweg en ter plaatse denk ik al eens na. Dit noteer ik allemaal op hun lijstje. Liefst ook zo concreet mogelijk. Als je wil dat een specifiek kledingstuk mee moet, vermeld je dat ook best apart. Bv: 1 zwarte lange broek, 1 hemdje met tijgers.
 • Ik bespreek met de kinderen ook telkens waar ze het materiaal moeten verzamelen. Voor kledij is dat hier hun bed. Toiletgerief in de badkamer op een aparte plaats voor elk kind. Je kan eventueel ook met mandjes werken of zo. Speelgoed en boeken verzamelen ze meestal in hun eigen rugzak.
 • Wanneer ik twijfel of ze weten waar de in te pakken spullen liggen, toon ik hen die voor ze beginnen. Het skigerief ligt hier bijvoorbeeld in een kast waar ze normaal niet inkomen.
 • De inpaklijst ligt op een centrale plaats met een stift of kleurpotlood erbij. Dat is hier meestal in hun kamer. Wanneer ze iets klaargelegd hebben, kleuren ze het bolletje.
 • Wanneer ze klaar zijn, controleer ik alles nog eens. Ik stop hun kleren wel nog zelf in een koffer of reistas en kan zo makkelijk controleren of ze aan alles dachten. In de praktijk vergeten ze zelden iets.
 • Opbouwen is de boodschap. Toen ik hier voor het eerst mee begon, hield ik het heel simpel, maar ondertussen doe ik er elke reis een klein schepje boven op.

Free printable

Ik maakte ondertussen eens werk van een mooie inpaklijst. Je hoeft hem enkel af te drukken en in te vullen per kind. Of je kan hem 1 keer invullen en voor elk kind kopiëren, wanneer de lijsten tussen de kinderen onderling weinig verschillen. Per rubriek voorzag ik ook plaats om te noteren waar ze het materiaal moeten verzamelen. ADHD of niet, elk kind kan met deze lijst aan de slag. Je kan de inpaklijst downloaden via onderstaande knop.

Het lijkt misschien nog veel werk als je dat hier leest, maar ik vind het echt de moeite waard. Vooraf heb je wat meer tijd nodig. Je moet de lijsten maken en al eens nadenken wat er allemaal op moet. Maar tijdens het inpakken bespaart het me veel werk én vergissingen. Het is zelfs mogelijk om dit met kleuters te doen, wanneer je met pictogrammen zou werken.

Het leuke aan deze werkwijze vind ik de actieve betrokkenheid van het hele gezin tijdens het inpakken. Het vergroot de reiskriebels en verhoogt het samenhorigheidsgevoel als gezin. En ik, ik heb een pak minder inpakstress in vergelijking met vroeger. Dat is misschien nog wel het grootste pluspunt 😉

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

3 Reacties

 1. Lien
  22 maart 2019

  Wat een leuk idee! Ik heb de lijst onmiddellijk bewaard om zelf te gebruiken, bedankt

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   24 maart 2019

   Veel plezier ermee x

   Beantwoorden
 2. Kel
  7 juni 2022

  Hallo,ik kan de inpaklijst niet downloaden

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.