fbpx

Ons huis na 10 jaar

Keuken

Iets meer dan 10 jaar geleden verhuisden we naar dit huis: een nieuwbouwhuis dat we zelf lieten bouwen. We hadden toen onze dromen en wensen voor dit huis. Nu, 10 jaar later, zijn onze wensen toch wat veranderd.

10 jaar geleden

Eind 2008 werd het huis opgeleverd en konden we verhuizen. Op dat moment was het nog lang niet klaar, maar zoals dat gaat, lieten de financiële middelen niet meer toe. We lieten het huis bouwen, de leidingen leggen, chape- en stukadoorwerken uitvoeren en al de rest deden we zelf. Het hele huis werd door ons gevloerd en van wandtegels voorzien. Met dank aan mijn handige papa, anders was ons dat nooit gelukt. Voor een badkamer was er nog geen geld en dus deden we het drie jaar lang met een douche en een wasbak. De binnendeuren boven werden ook nog achterwege gelaten. Allemaal voor later. Voor een stuk een bewuste keuze. De bank wilde ons gerust een zwaardere lening geven, maar daar bedankten we toch voor.
Het huis zelf werd architecturaal vrij simpel gehouden om ook op die manier de kosten te drukken.

De keuken kwam er wel direct, maar ook dat was een serieus compromis. Mijn droom was een keuken met greeploze kastjes, maar helaas was die prijs toen voor ons niet haalbaar. De nisssen werden voorzien voor een inbouwoven, -microgolfoven en -koelkast, maar de toestellen lieten we nog achterwege. We deden nog wel wat verder met de combi-oven en koelkast van uit onze huurperiode. Zo moesten we uiteindelijk enkel een kookplaat en een dampkap aanschaffen. De wasbak werd een simpel inox exemplaar met de goedkoopste kraan (die ondertussen al vervangen werd door een Ikea-exemplaar). De vaatwasmachine kregen we gelukkig cadeau. Het plan was toen om na 10 jaar dan echt onze droomkeuken te zetten.

10 jaar later

Ondertussen kan ik zeggen dat het huis langzaamaan af is. Er kwam een gashaard, de inbouwtoestellen zitten in de keuken, we hebben een badkamer, binnendeuren boven en gordijnen op maat. Op de gang na raakte ook alles al eens geschilderd. Stillaan wordt het zelfs tijd voor een tweede verfronde om al de souvenirs van plakkende kleuterhandjes aan de trap te verbergen.

Wat in de toekomst?

In de 10 jaar die voorbij zijn, is er heel wat veranderd. Ten eerste is onze smaak al wat veranderd, maar onze visie op het leven onderging de grootste transformatie. Zo kwam minimalisme op ons pad en pasten we de opvoeding van de kinderen aan op de noden die bij ADHD komen kijken. Bijna twee jaar geleden bleef ik thuis van het werk en ondertussen is dat nog steeds het geval. Uiteindelijk ben ik nu heel blij dat we in 2008 niet voor die zwaarste schulden gingen, anders was dat thuisblijven geen optie geweest. Al heeft dat thuisblijven uiteraard wel financiële gevolgen: én een droomhuis én veel ervaringen opdoen én thuisblijven dat gaat niet. We moeten kiezen.

En die nieuwe keuken?

Ik droom nog steeds van die keuken met greeploze kastjes en zoek regelmatig inspiratie op het wereld wijde web. Vooral keukens zoals deze met een kookeiland hebben mijn voorkeur. Ik geniet eigenlijk vooral van het proces: het dromen dus.

een nieuwe keuken

Uiteraard moeten een aantal zaken in een huis nu eenmaal gebeuren. Een huis evolueert sowieso mee met haar bewoners. Zo gaf ik mezelf nog een naaikamer cadeau, een hobby waar 10 jaar geleden nog geen sprake van was, en veranderde de speelkamer beneden in iets dat meer tienerproof is.

Voorlopig blijft het dus bij dromen, kijken en genieten van anderen hun interieuraanpassingen. Wie weet komt die keuken er binnen 10 jaar, omdat dan de kastjes uiteen vallen of zo. Maar verder voldoet onze huidige keuken, op de handgrepen na, perfect aan onze wensen. Ze is praktisch, ruim en er kraakt of piept nog niets.

Dromen, wensen en mensen evolueren doorheen de tijd. Wie weet wat er de komende 10 jaar op ons pad komt.
Feit is dat ik hier nog steeds enorm graag woon, omwille van de rust, omwille van de mensen, omwille van de sfeer. Daar kan geen baksteen in de maag tegen op.

Zie jij ook een evolutie in wensen voor je huis doorheen de jaren? Welke ideeën liet jij al varen?

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

7 Reacties

 1. fieke
  21 februari 2019

  Om budgettaire redenen hebben wij hier ook veel zelf gedaan, en grote kosten uitgesteld. Daar ben ik wel blij om, want als ik enkele jaren geleden wel bepaalde keuzes had gemaakt, had ik daar nu misschien spijt van gehad. Het is pas na een paar jaar in een huis te wonen, dat je het huis kan voelen, en dat je weet wat er past en wat niet. En je eigen smaak die verandert, dat ook :-).

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   21 februari 2019

   Zo moeilijk om in te schatten hé. Gelukkig is stukje bij beetje is ook leuk

   Beantwoorden
 2. Hilde
  22 februari 2019

  Wij woonden eerst 8 jaar in een gekocht huis waar we direct in konden wonen, maar waar we langzaam maar zeker nog wilden verbouwen. Maar eerst namen we tijd om kinderen te krijgen. Uiteindelijk was het huis perfect bewoonbaar. Toen we al onze kinderen hadden en we besloten om stilaan aan verbouwingen te beginnen denken, zagen we plots een supermooi (toen 2 jaar oud) huis te koop staan dat helemaal ons ding was, een beetje grotere leefruimte had én voor elk kind (4) een eigen slaapkamer bood (dat hadden we in het andere huis niet). Toen zijn we aan het rekenen gegaan en hebben we besloten de sprong te wagen om dat eerste huis te verkopen en ipv te verbouwen een nieuwer huis te kopen. Ik ben nu heel blij dat we dat deden. Het eerste huis was een heel fijn huis waar we graag gewoond hebben, maar waar we ook onze smaak wat beter leerden kennen. We hebben ons ook nooit ‘kapot’ geleend gelukkig, want ook ik ben een huismoeder, al 10 jaar ondertussen. Met dit nieuwe huis zijn we wel sneller om dingen naar ons goesting te maken, merk ik. Nu… de basis zoals keuken, badkamer,… was hier allemaal in orde. Dit huis was af toen we het kochten. Dus het gaat vooral over inrichting hier.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   22 februari 2019

   Oh, wat een leuk toeval op jullie pad. Heerlijk, wanneer alles samen lijkt te komen.

   Beantwoorden
 3. Anna berg
  23 februari 2019

  Herkenbare keuzes maar het leven wordt er lichter van.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   26 februari 2019

   Zo mooi gezegd ❤️

   Beantwoorden
 4. Ann
  13 september 2019

  Mooi, er gaat niet boven tijd met de kinderen doorbrengen! XXXX

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.