fbpx

Een rondleiding in mijn naaikamer – waarschuwing: Niet Pinterest Proof

Het is gebeurd.  Ergens in oktober verhuisde ik mijn hele hebben en houden – op naaigebied dan toch – naar boven.  Ik laat je mee binnenkijken in mijn naaikamer, die absoluut geen Pinterestplaatje is.  Hashtag ‘Reallife’.

Waarom wilde ik naar boven verhuizen?

Dat vertelde ik in dit artikel al uitgebreid.  In het kort komt het er op neer dat de betere lichtinval door het dakraam van VELUX.  De naaikamer ligt onder het dak en aan de zuidkant van ons huis, wat wil zeggen dat zelfs op druilerige herfstdagen er genoeg licht is om fout te stikken en dat weer los te tornen zonder mijn stof te beschadigen.  Hashtag ‘Reallife’.mijn naaikamer

Een andere reden was de rommel.  De hele woonkamer lag steeds overhoop en vol stof en draadjes, want knippen deed ik op de tafel in de living, naaien in het bureau (geïntegreerd in de woonruimte) en strijken in de keuken.  Telkens leek het of er een tornado gepasseerd was.  Hashtag ‘Reallife’

Het eindresultaat

Ergens in oktober maakte ik dan toch werk van mijn plan.  Het vergde wat organisatie.  De kamer waar ik naartoe trok, was deels speelruimte, deels opslagruimte, deels bureau. Je vindt hier de voor-foto’s.  Aangezien je voor naaien toch redelijk veel ruimte nodig hebt, moest alles uit de kamer en uit de kasten.  Een deel verhuisde naar een andere kamer, een deel deed ik weg.  Ideaal om aan dat minimaliseren te werken.

Er werd niets nieuw gekocht voor mijn naaikamer.  Met het minimaliseren indachtig wilde ik er echt geen geld tegenaan gooien, hoewel ik bijna overstag gegaan was voor deze mooie wandplaten van IKEA.  Maar nee, ik mocht niets kopen van mezelf. Dat het geld, nu ik tijdelijk niet werk, niet aan de bomen groeit, is ook een reden natuurlijk.  

Enkele kasten kregen wel een nieuwe bestemming en hadden daarvoor wel een interne reorganisatie nodig.  De kast van mijn man zijn grootouders had een groot hanggedeelte, wat niet zo praktisch is wanneer je stoffen en fournituren moet opbergen.  Dus keek ik eens lief naar mijn papa en maakte hij voor mij legplanken op maat voor in de kast. dossierkast met hangmappen om naaipatronen in op te bergen - naaikamer

De grijze dossierkast waar ik in mijn studententijd al de informatie per lesthema in bewaarde, is nu mijn patronenkast.  Elk patroon krijgt er zijn hangmap met een eigen uitgewerkte kleurcode.  Dat ik daar niet eerder op kwam.  Dit is echt mega handig.  Binnen elke hangmap zitten de uitgetekende patronen per maat in een plastic insteekhoesje.

De stempel met mijn blognaam kreeg ik cadeau bij het winnen van de Zonen 09 wedstrijd.  De stempel wordt gelasercut uit ecologisch rubber en daarna verlijmd op natuurlijk, onbehandeld fineerhout in een atelier in Gent.  Nadien wordt hij per fietskoerier bezorgd aan Mino Paper Sweets.  Mocht je nog op zoek zijn naar een duurzaam en verantwoord cadeautje voor de feestdagen dan is dit toch wel een aanrader.  Je kan ze hier bij Mino Paper Sweets bestellen.

Ik maakte ook eindelijk eens werk van een patronenoverzicht van alle La Maison Victor tijdschriften.  Je vindt op hun website per tijdschrift een overzicht.  Ik drukte ze af en stak ze in een mapje.  Wanneer ik nu iets wil maken, hoef ik maar in het mapje te kijken om te weten welk boekje ik nodig heb.

Zoals je ziet is een klein hoekje nog steeds behouden als opslagruimte voor speelgoed en andere dingen. Een compromis waar wel mee te leven valt.
Ondertussen werden er al wat stuks in mijn nieuwe naaikamer gemaakt en kan ik zeggen dat ik er heel tevreden over ben. Eergisteren naaide ik tot in de late uurtjes en trok ik nadien gewoon de deur dicht. Bye bye rommel! Hashtag ‘Reallife’.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

18 Reacties

 1. Lies
  7 december 2017

  Ik vind die dossierkast voor patronen geniaal en very pinterest-worthy!

  Beantwoorden
 2. withlovebyeva
  7 december 2017

  Zalig! Vooral die dossierkast en de overzichtsmapjes. Bij mij zitten alle patronen in ringkaften die uit hun voegen barsten, dit zou een mooi alternatief zijn!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   7 december 2017

   Zo was dat bij mij dus ook

   Beantwoorden
 3. Eilish
  7 december 2017

  Ik laat helaas soms de deur openstaan na het naaien op mijn kamer boven en dát is pas niet-Pinterest proof 🙂
  Meteen ook het grootste nadeel aan een aparte naaikamer. Je hoeft niet zo nodig direct op te ruimen en daar kan ik precies niet zo goed mee om.
  Veel hartjes voor de dossierkast!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   7 december 2017

   Ik ruim na elk project wel telkens op, maar als ik een stuk in stukken en brokken maak (wat meestal het geval is), dan laat ik alles gewoon liggen. Ik voel mezelf dan wel redelijk ambetant, maar het comfort wint toch 😉

   Beantwoorden
 4. hanne
  7 december 2017

  Zalig! Binnenkort komt er een nieuwe keuken hier, en dan ben ik mijn naaihoekje kwijt. Snif!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   7 december 2017

   Ai! Waar ga je dan naartoe?

   Beantwoorden
 5. Kelly
  7 december 2017

  Zo zo zo fan van je naaikamer! Dat je je ding er kan doen, da’s het allerbelangrijkste! En dikke hoera voor die fantastische dossierkast! Ik krijg er binnenkort ook eentje, maar dan een kleine versie, van mijn papa, die ze ergens had zien staan, vol roest ‘maar gij ziet dat waarschijnlijk wel graag’. He knows me so well :p Ik ga er ook mijn patronen en andere paperassen in opbergen – zooooo handig!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   7 december 2017

   Haha, zalig! Ja zeer handig. Waarom heb ik die toch zo lang werkloos laten staan vraag ik me af. Het is pas tijdens het verhuizen dat mijnen frank viel dat die wel eens handig kon zijn voor mijn patronen

   Beantwoorden
 6. Els
  7 december 2017

  Fijn, zo’n plekje voor jezelf! Ik kopieer alvast dat idee van die patronenlijst van LMV, dat zal veel tijd besparen 🙂

  Beantwoorden
 7. Lize
  7 december 2017

  Echt tof zo’n naaikamer en zo goed georganiseerd!

  Beantwoorden
 8. Carolien
  7 december 2017

  Hier ook een oude archiefkast van op het werk die dienst doet als opberger voor mijn patronen. Superhandig!

  Beantwoorden
 9. Davina
  7 december 2017

  heel leuk en sommige delen ook herkenbaar. In mijn ‘naaikamer’ logeert mijn zus nu ook weer, dus moest het zetelbed weer open, werden er kasten leeggemaakt en moest ik mijn eigen plekje eventjes weer afgeven. Gelukkig dat ik ze graag zie, haha.

  Mijn dossierkast doet ook goed dienst. De 100 mapjes die ik ervoor kocht zijn ondertussen allemaal al op! Weer iets bij op het kerstlijstje :p

  Beantwoorden
 10. Sharon
  7 december 2017

  Oh An, de max! En ik ben zo fier om daar zoveel 09 dingen te spotten!

  Beantwoorden
 11. Eva
  8 december 2017

  Superplekje! Ik verhuisde een aantal jaren geleden van boven naar beneden omdat ik daar niet graag zat. Maar inderdaad, in jouw geval altijd heel je huis overhoop: ik zou het mentaal ook niet aankunnen. En de dossierkast, wat een gerief!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   11 december 2017

   Jij hebt het beste van twee werelden Eva. En nog ideaal voor foto’s ook. Dat is een droom op lange termijn hier 🙂

   Beantwoorden
 12. Joke (The Needle Of Choice)
  12 december 2017

  Ik ben er nog altijd mee bezig, en zal moeten blijven delen, maar ooit, ooit heb ook ik een naaikamer! De jouwe ziet er alvast prima uit!

  Beantwoorden
 13. Liesbet
  30 juli 2019

  Hoe heb je structuur gebracht in je dossierkast? Met de kleurcodes en al?
  Ik begin aan het opknappen van onze bureau/rommelkamer naar een naaikamer met een gezellig hoekje en heb ook ergens zo’n dossierkast staan.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: