fbpx

Nononsonsmomsmins uitdaging: week 1

nononsonsmomsmins minsgame minimalisme ontspullen

Exact 1 week geleden begon ik aan mijn tweede minsgame, dit keer niet mijn kinderen als uitdagers, maar jullie.

Het nononsonsmomsmins facebookgroepje groeit nog steeds aan en ondertussen zijn jullie al met bijna 100! Iets wat ik eigenlijk wel heel straf vind. Wie vandaag instapt moet ineens al 34 spullen wegdoen om bij te blijven.  Zo snel gaat dat. Dus wie nog wil meedoen, moet zich haasten. We zitten al aan dag 8.  Het is een beetje nu of nooit!  Elke dag wordt de uitdaging een beetje moeilijker, maar doordat je iedereen in het groepje afstand ziet doen van spullen, krijg je er gratis motivatie bij.  Het werkt aanstekelijk en zo wordt een, anders saaie, klus toch net wat plezanter.

Maar er moet natuurlijk ook wel wat gewerkt worden. Aangezien ik jullie heb uitgedaagd, ga je hier elke week een update vinden van de dingen die ik wegdeed.  Ik hoop dat ik dag 30 haal, maar ik heb er echt geen flauw idee van.  Het zal moeilijk worden dat weet ik wel.  Hoe moeilijker, hoe groter de voldoening achteraf dus we gaan er voor.

Nononsonsmomsmins week 1

De 20 – 20 regel

Opruimregels kunnen handig zijn wanneer je moeite hebt om te beslissen of een voorwerp nu weg mag of niet. Je kan ze steeds aanpassen naar jouw smaak. Een opruimtip die ik de facebookgroep deelde was de 20 – 20 regel.  Wanneer je twijfelt over een voorwerp stel je dan de volgende 2 vragen:

 • Kost het minder dan 20 euro?
 • Kan je het in minder dan 20 minuten van je woonplaats vervangen?

Is het antwoord op beide vragen ja, dan kan je het laten gaan.
Zo besliste ik ook om de ronde brushborstel van dag 6 te laten gaan.  Ik heb al jaren lang haar en deze dateert nog uit de tijd van korter haar.  Mocht ik hem ooit toch nog missen dan kan ik hem voor minder dan 20 euro op minder dan 20 minuten van mijn woonplaats vervangen.  De kans is echter heel klein dat ik hem zal missen. En als ik hem mis, zal ik eerder nog verder doen met een gewone borstel, dan een nieuwe ronde te kopen.

Uiteraard hoort bij deze regel ook een bewustwording rond (impuls)aankopen.  Het één kan niet zonder het ander. Marktingafdelingen van bedrijven spelen daar graag op in en creëren een nood die er eigenlijk niet is.  Dat is hun job.  Deze maand je hele kledingkast uitmesten om dan in februari ze opnieuw vol te steken met nieuwe (al dan niet fairtrade) stuks die je impulsief en ondoordacht koopt is weinig zinvol.

Een maand meedoen aan deze uitdaging is trouwens erg goed voor een grotere bewustwording in je aankopen.  Bij het wegdoen van zoveel spullen en rommel ga je automatisch beter nadenken over wat je in je huis haalt.

Voor wie graag nog meedoet en de inhaalbeweging ziet zitten, je kan je nog inschrijven voor het Nononsonsmomsmins onderaan deze blogpost.

Succes!

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

4 Reacties

 1. vaesen carla
  8 januari 2019

  Goed bezig zeg!Ik heb vandaag een 15 tal kookboeken naar de kringloopwinkel gedaan samen met een 15 tal kerstversieringen die totaal niet meer bij mijn kerstballen passen 😉 Zaterdag was ik al eens tot aan de klerencontainer gegaan om er een 10tal kledingstukken die ik al minstens 1 jaar niet meer heb aan gehad te droppen.Ik ben niet ingeschreven maar doe op mijn manier toch mee.Vandaag ga ik nog naar een juf van de lagere school een deel stofjes brengen die ze kan gebruiken in de klas.Op mijn manier ook goed bezig maar om elke week rond de 30 spullen weg te doen dat ga ik niet halen vermoed ik.Op een appartement heb je zo wie zo minder plaats om te bewaren.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   8 januari 2019

   Goed bezig! Idd, meer ruimte hebben is niet altijd beter, want je houdt maar bij omdat je toch de plaats hebt. We zijn precies bang om een lege hoek tegen te komen of zo 🙂

   Beantwoorden
 2. Tamara
  13 januari 2019

  Ik had zo’n schrik om mee te doen en ik ben me er wel bewust van dat het op het einde ook wel een stuk meer per dag is… maar toch ben ik echt blij dat ik de stap gezet heb. Het doet echt deugd om afstand te nemen van dingen en ze niet te laten staan omdat ze nog goed zijn… Als ze nog goed zijn, maar ik gebruik ze niet, dan horen ze hier niet meer thuis…

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   14 januari 2019

   You go girl!!! ??

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.