fbpx

Ontspullen met kinderen – een wedstrijdje 30 dagen ‘minimalism game’

mimimalism game, nnsmminsgame, ontspullen met kinderen, free printable

Alle overbodige ballast moet uit mijn leven. Dat kon je donderdag al lezen. De eerste en makkelijkste stap is daarbij al het overbodige materiaal uit je huis verwijderen.  Maar met kinderen wordt dat toch net wat uitdagender, want afscheid nemen van speelgoed waarvan jij weet dat ze er al maanden niet meer naar omkijken, lukt ze niet.  Tijd voor actie!

Het is een proces waar kinderen door moeten en dat ze niet gemakkelijk vinden. Wanneer jij eens door dat speelgoed gaat en iets ziet waar ze echt niet meer mee spelen, krijg je gegarandeerd een keiharde ‘NEE’ op je vraag aan hen of dat niet weg mag.
Stiekem achter hun rug verwijderen is ook een optie, iets waar ik mezelf al aan bezondigd heb, maar toch niet een te prefereren manier.  Uiteindelijk willen we onze kinderen toch het goede voorbeeld geven en worden we zelf ook graag met respect behandeld.

Tijd voor een andere optie die meestal wel effect heeft: een wedstrijdje ouders – kinderen.

Een wedstrijd 30 dagen minimalism game – de regels

De regels zijn simpel.  Je gooit 30 dagen lang een vooraf bepaald aantal spullen weg.  Op dag 1 is dat 1 ding, op dag 2 zijn dat 2 dingen, op dag 30 zijn dat 30 dingen.  Wie als eerste er niet in slaagt om het aantal spullen te vinden dat weg mag, verliest.  Halen beide partijen de 30 dagen, dan winnen ze allebei.

De inzet kiest elke partij zelf, maar is uiteraard niets materieel.  Dat zou een klein beetje aan het doel voorbij gaan.  Voorlopig hebben mijn kinderen zelfs nog geen inzet geformuleerd.  Het feit dat ze mama en papa willen afdrogen, zorgt tot nu toe nog voor voldoende motivatie.

Wij kozen voor een lange wandeling in een natuurdomein als inzet.  Dat klinkt voorlopig ongelooflijk saai in hun oren.

Wanneer je de 30 dagen volbrengt, heb je net iets minder dan 500 spullen weggegooid.  Dat klinkt veel, zeker voor kinderen.  Uiteraard dien je voor je kinderen vooraf even na te denken of het haalbaar is wat je hen vraagt, zonder het al te gemakkelijk te maken.  Niets belet je om de lat voor de kinderen net wat lager te leggen.
Ik koos ervoor om dat niet te doen.  Het tuinhuis ligt onder andere nog vol met gehavend zandbakgerief, om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid kapotte kermisbrol en auto’s met maar 3 wielen.  De sokken en ondergoedbak moet ook dringend eens uitgezocht worden, iets wat zij ook perfect kunnen.  500 wordt dan plots toch redelijk haalbaar. Uiteraard help ik hen op weg door hen op bijvoorbeeld de sokken te wijzen als ik merk dat ze vast zitten.

Voor mezelf heb ik het wat moeilijker gemaakt.  Alle spullen van dezelfde soort tellen maar voor 1.  Alle kleren zijn 1, alle schoenen zijn 1 enz. Tenslotte moet het een uitdaging zijn.

De voordelen

 • De kinderen vormen een team en beslissen samen wat ze weg doen. Er mag enkel iets weg als alle kinderen er mee akkoord zijn. De onderlinge band tussen de kinderen wordt versterkt.
 • De kinderen doorlopen een innerlijk proces, dat leuk is om te observeren.  Wat op dag 3 nog niet weg mag, mag plots op dag 10 toch weg.  Ze leren afscheid nemen op hun eigen tempo.
 • Ze leren dingen weggeven en anderen blij te maken.  Kartonboekjes gaven ze zelf af als cadeautje aan hun 2-jarig nichtje. Een nichtje zien dat euforisch wordt bij de aanblik van een Gonnie-boekje toverde ook een glimlach op hun gezicht.
 • Ze zien het goede voorbeeld van hun ouders.  Ik neem hen dan ook mee in mijn proces en verwoord ook naar hen toe dat afscheid nemen van bepaalde dingen moeilijk is.  Ze zien dat hun ouders net hetzelfde doormaken en dat dit ook voor hen moeilijk is.

Wat gebeurt er met de spullen?

Spullen die uitgekozen worden om weg te doen worden onderverdeeld in verschillende categorieën: weggooien, weggeven, verkopen. Allemaal afhankelijk van de staat waarin het ding zich bevindt.

De aftelkalender

Ik maakte ook nog een aftelkalender die in onze gang boven ophangt.  Elke dag dat het lukt, mogen ze een hokje aanvinken.  Zo krijgt alles nog een visuele ondersteuning.  ’s Ochtends hoor ik hen dan al eens tegen elkaar zeggen hoeveel spullen ze die dag moeten wegdoen.

Je kan de aftelkalender hier gratis downloaden ([download id=”6077″]) voor mocht je zelf aan de slag willen gaan met het spel.  Je mag me dan steeds taggen met @nononsonsmoms of gebruik #nnsmminsgame.

Ondertussen zijn we aan dag 14 bezig en dus bijna in de helft van de uitdaging.  Benieuwd hoe het met ons gaat? Je kan onze vorderingen volgen via de instagramstories.  Ik maakte een speciale aflevering waar je elke dag ziet wat we wegdoen.

Veel plezier!

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

11 Reacties

 1. Catherine - MamC
  14 januari 2018

  Lijkt me niet makkelijk maar jullie zijn precies wel goed bezig! Dat beide teams mogen winnen 😉

  Beantwoorden
 2. v_bijengezoem
  14 januari 2018

  wow knap en ook leerrijk, ik zou het zelf moeilijk vinden ! Succes !

  Beantwoorden
 3. Carla
  15 januari 2018

  Knap van jullie om dit te doen.Zeker het aantal dat jullie gaan weg doen.30 dagen elke dag 1 item verwijderen lijkt me hier haalbaar maar hoe jullie het doen,amai!!Doe zo verder ik ben benieuwd naar het eindresultaat 😉 en naar wat jullie zonen als tegenprestatie willen van jullie.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   15 januari 2018

   Binnen 2 weken zullen we meer weten 🙂

   Beantwoorden
 4. Lize
  15 januari 2018

  Ik heb ooit het mini-minsgame gedaan waarbij je het 7 dagen moest volhouden en dat vond ik al veel. Knap dat jullie het 30 dagen gaan volhouden!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   15 januari 2018

   Of we het echt gaan volhouden weet ik natuurlijk nog niet, maar ik ben wel op dreef 😉

   Beantwoorden
 5. Vero
  15 januari 2018

  Topidee! Ik zit zelf ook in “opruimmodus” sinds een paar weken en ik zou dat graag nog een tijdje volhouden. De kinderen erbij betrekken is echt een goed plan. Ik heb je kalender alvast geprint. Nu de kids nog overtuigen 🙂

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   15 januari 2018

   Die opruimmodus wil ook graag nog even vasthouden. Voorlopig ben ik niet te houden. Benieuwd hoe lang het gaat blijven duren.

   Beantwoorden
 6. eva
  15 januari 2018

  Supertof idee, ik zou het hier ook graag doen. Bart en ik zijn niet zo’n ‘hoarders’, in tegendeel, en ik train mijn kinderen ook om regelmatig spullen weg te doen en voorlopig lukt dat goed. Ik ben benieuwd naar jullie uitkomst!

  Beantwoorden
 7. Davina
  15 januari 2018

  Leuk! Ik deed zo eens een mini minsgame en dat was 7 dagen – vond ik al een uitdaging 🙂

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   15 januari 2018

   Het kan ook aan mijn hoeveelheid rommel liggen, maar voorlopig heb ik het gevoel dat ik dit spel 2 keer kan doen. Vandaag heb ik denk ik 40 dingen weggegooid in totaal, terwijl het er maar 15 moesten zijn

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.