fbpx

Rabarbercrumble zonder suiker

gezonde rabarbercrumble zonder suiker

Rabarber in overvloed hier.  Toch gebruik ik er veel te weinig van.  Gewoon omdat er bij elke bereiding zo veel suiker moet om het eetbaar te maken.  En ja, laat suiker nu niet echt gezond zijn.  Vorige week deed ik een oproep op Instagram voor tips om rabarber met wat minder suiker te kunnen verwerken.  Deze week probeerde ik het uit en het resultaat was zo goed dat ik het graag wil delen.

In dit huishouden ben ik ook de enige die graag rabarber eet.  Wat dus inhoudt dat ik ook de enige ben die de tonnen suiker die er inzitten naar binnenspeel.  Het gevolg was dat ik erbarmelijk weinig deed met de rabarber uit mijn tuintje van anderhalve vierkante meter.  Het is ook zowat de enige plant die hier overleeft, wat veel zegt over mijn groene vingers gehalte.

De Danone Bloggerchallenge waarin ik aan meedoe, zette me er toch aan om nu eens echt op zoek te gaan naar een gezonder alternatief om met de rabarber aan de slag te gaan. De tips die ik kreeg en die ik zelf vond bundelde ik in een gezond crumble recept.

Rabarbercrumble zonder suiker

Wat heb je nodig?

Voor de compote
 • 1 kg rabarberstelen
 • 250 g frambozen
 • vanille-extract
 • 5-tal ontpitte dadels (fijngesneden)
 • evt. nog wat Ahornsiroop of Agave of …
Voor de crumble
 • 2 el kokosrasp
 • 140 g havervlokken (ik nam 70 g havervlokken en 70 g muesli)
 • 125 g gemengde noten
 • 15 ontpitte dadels

Werkwijze

Voor de compote
 1. Snijd de rabarberstelen in stukjes en doe in een kookpot. Doe er de frambozen en de dadelstukjes bij, een klein beetje water en het vanille-extract.  Laat zachtjes koken totdat alles een compote wordt.  Ik proefde en voegde nog wat Ahornsiroop toe om toch nog wat zuurte weg te nemen.  Het eindresultaat mag nog licht zurig zijn.
Voor de crumble
 1. Hak de dadels fijn en doe in een mengkom.  Ik gebruikte een foodprocessor om het wat sneller te doen gaan.  Doe hetzelfde voor de noten.  Omdat ik niet alleen met havervlokken werkte maar ook met een deel muesli, deed ik de muesli ook in de foodprocessor. Zo werd die wat fijner.
 2. Doe de havervlokken bij in de mengkom samen met het kokosrasp.
 3. Meng nu alles met je handen zodat de dadels volledig onder de droge ingrediënten verdeeld zijn.
 4. Verwarm de oven voor op 180°C.
 5. Giet de compote in een ovenschaal en bedek hem mooi gelijkmatig met de crumble.
 6. Zet 25 minuten in de oven.  Hou het goed in de gaten, want dadels hebben de neiging om snel te verbranden.  Vind je het te donker worden leg er dan een stuk aluminiumfolie over.
 7. Laat lauwwarm worden en smullen maar.

gezonde rabarbercrumble zonder suikerIk eet het samen met de kokosyoghurt van Danone.  Dat is een romige yoghurt die de laatste zuurheid van de rabarber wegneemt.
Met een bolletje vanille-ijs zal dit ook heerlijk zijn, maar bon, dan zijn we weer niet zo gezond bezig natuurlijk.

Ik eet dit als tussendoortje, maar ook als ontbijt vind ik het lekker. Even terug opwarmen in de microgolfoven en je hebt een lekker, gezond en stevig ontbijt.  Eentje waarop je kan teren tot de middag!

Enjoy!

PS: Voor wie het trouwens graag klassiek heeft met suiker, dat recept vind je hier op de blog.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

3 Reacties

 1. saskia
  27 mei 2018

  Mmmm, echt wel iets wat ik ook zou willen proberen! Maar laat ik nu net niet weten waar ik rabarber zou halen … Kan je dat eigenlijk kopen???

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   27 mei 2018

   Bij ons ligt dat gewoon in de supermarkt. Maar waarschijnlijk vind je wel iemand in de buurt met een plant. Dat groeit aan een geweldig tempo. Dus de meesten kunnen wel wat missen

   Beantwoorden
 2. Liesbeth Staal
  9 juni 2018

  Lekker 🙂

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.