fbpx

De worsteling met seizoensgroenten en weekmenu’s

worstelen met weekmenu's en seizoensgroenten

Zo ’n twee jaar geleden begon ik eindelijk de geneugten van een weekmenu in te zien.  Waar ik daarvoor gewoon de supermarkt binnenliep en me liet inspireren door wat ik zag liggen, vond ik toch dat ik het ietwat verantwoorder moest aanpakken. Alleen al om de voedseloverschotten die we wekelijks moesten weggooien wat te beperken.  Enter het weekmenu. Deze maand doe ik mee met de Danone Blogger Challenge en probeer ik nog wat extra aandacht te besteden aan onze voeding.  Seizoensgroenten in mijn weekmenu integreren is er daar eentje van.

Seizoensgroenten: zomerspruitjes en wintersproetjes

Ik weet dat de lente het seizoen van de asperges is en dat je pompoenen best in het najaar op je menu zet, maar er zijn een flink aantal groenten die het hele jaar door in de supermarkt te verkrijgen zijn ook al zijn ze niet in ‘hun’ seizoen.  Waardoor ik er eigenlijk niet altijd bij stilsta. Nochtans zijn er veel voordelen aan het gebruiken van seizoensgroenten:

 • goedkoper
 • meer smaak
 • meer vitamines
 • minder transport

Meestal vertrek ik vanuit de kinderen en onze succesrecepten om een weekmenu te bepalen.  Ik vraag hen wat ze eens willen eten de komende week. Steeds onder de vermelding van de voetnoot: iets met groenten.  Maar nu deed ik het eens anders. Ik nam de seizoensgroentenkalender erbij en vertrok van daaruit om me te laten inspireren.  Aardappelen, erwtjes, wortelen, spinazie, radijzen, rabarber en aardbeien zijn maar enkele voorbeelden van groenten en fruit die in mei op hun best zijn. Met die groenten in het achterhoofd sloeg ik een paar kookboeken open.

Honger

Gelukkig heeft mijn favoriete kookboek ‘Honger‘ van Mme ZsaZsa een indeling per seizoen wat wel enorm handig is om de nodige inspiratie op te doen voor gerechten. Ik kon de thema’s ‘zomer’, ‘winter’ en ‘herfst’ gewoon links laten liggen. De gerechten uit ‘Honger’ zijn vegetarisch en dat komt goed uit want op weekdagen eten we hier geen vlees.
Twee recepten uit het kookboek bleken bijna volledige uit de toppers van de maand mei te bestaan: gnocchi met geel – groen en couscous à la flamande.  Het eerste gerecht maakte ik al enkele keren, de couscous was de eerste keer maar werd onmiddellijk op de lijst met blijvers gestemd.  “Ik vind dit lekkerder dan spaghetti bolo, mama”. Veel beter dan deze woorden uit de mond van mijn zoon kan ik me niet wensen.

Het is uiteindelijk echt maar een kleine moeite om even te kijken welke groenten en fruit er op zijn best zijn per maand.  Langzaamaan komt er op die manier ook een seizoensgebonden onderverdeling in mijn lijst met succesrecepten.  Handig voor volgend jaar.

Hoe stel jij een weekmenu op?  Wat is jouw vertrekpunt bij je weekmenu?  

 

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

7 Reacties

 1. Anna Helena
  17 mei 2018

  Mijn vertrekpunt voor ons weekmenu is deels kijken wat we nog liggen hebben in voorraad en diepvries en deels inspiratie uit de stapels kookboeken die hier liggen. En dan puzzelen 🙂

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   17 mei 2018

   Oh ja, idd puzzelen. Soms zie ik daar wat tegen op.

   Beantwoorden
 2. Delphine
  17 mei 2018

  Ik moet toegeven dat mijn uitgangspunt vaak is ‘hoeveel tijd heb ik en moet het de dag erop opgewarmd kunnen worden’ dus of iets wel of niet het seizoen is vergeet ik wel eens. Al weet ik uiteraard dat rode kool nu niet direct bij de maand mei past ?

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   17 mei 2018

   Misschien had ik dat er ook wel bij moeten vermelden. Dat is bij mij ook wel belangrijk. Serieus wie heeft er nu zin om nog uren in de keuken te staan. Met kinderen die alle aandacht opeisen ik in ieder geval niet. Haha. Ik selecteer dus ook enkel op ‘rap ineen en lekker’ 🙂

   Beantwoorden
 3. Jongens toch!
  18 mei 2018

  Wij hebben op di een familie vergadering en daarin wordt ook het weekmenu besproken. Zo hebben de kinderen ook hun zeg en komen we meestal tot een gevarieerd menu.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   18 mei 2018

   Een echte familievergadering, hoe leuk.

   Beantwoorden
 4. Tamara
  20 mei 2018

  Hier wordt 2x/week gewinkeld voor verse groenten en dan bespreken we dat ook samen. Iedereen mag dan iets kiezen en daarbij houden we dan ook rekening dat we niet 3x pasta kiezen en dat er groenten bij zijn (eventueel als side dish). Het is ook niet toegelaten om binnen de 2 weken hetzelfde te kiezen zodat we toch voldoende variëren. En ja, ook hier moet rekening gehouden met de planning van iedereen. Sommige gerechten lenen zich er beter om opgewarmd gegeten te worden (want we kunnen jammer genoeg niet elke dag samen eten) of kunnen vooraf voorbereid worden zodat ze enkel nog in de oven moeten…

  Wij proberen rekening te houden met de seizoenen omdat de seizoensgroenten erg lekker zijn, maar we zijn daar absoluut niet rigide in… Zo zijn wij hier allemaal verlekkerd op gerechten met paprika, dus ja, in de winter kopen wij geïmporteerde paprika… maar waterige aardbeitjes, die laten we passeren en dan wachten we liever tot de lekkere aardbeien weer gekocht kunnen worden aan het kraampje op de steenweg…

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.