fbpx

Mijn 5 tips voor een kerst zonder stress

Volgende week begint de advent, dus wordt het stilaan tijd om eens na te denken over cadeautjes, eten, outfits en kaartjes. Ik geef je 5 tips om die eindejaarsperiode zonder stress door te komen

1. Wacht niet op december!

Ik ben een echte kerstrebel. Ik doe niet mee aan de algemene regel ‘geen kerstboom voor de sint’, want anders verhuis ik wel direct naar Dendermonde, waar de Sint (Maarten) al op 11 november komt. Daar schreef ik hier al eens over. De geurkaars met den & eucalyptus brandt hier overuren en dankzij de felle wind van donderdag, die een paar dennentakken op de grond blies, is de eerste dennentakdecoratie ook al een feit.

De kerstboom wordt hier aan het begin van de advent gezet. Dit jaar heb ik wat pech, want die begint pas op 3 december en dus redelijk laat. Ik heb liever geen jaren waarin Kerstmis op een maandag valt

2. Laat je kerstkaarten drukken.

De kerstkaarten die liggen hier ondertussen wel al te blinken. Klaar om verstuurd te worden. Elk jaar rond de herfstvakantie probeer ik een idee te bedenken en tot uitvoering te brengen. Dit jaar maakte ik het mezelf erg gemakkelijk. Ik nam 2 foto’s van tijdens onze skivakantie en ging er creatief mee aan de slag in Photoshop Elements.

Ik liet ze afdrukken via Smartphoto, mijn vaste place to be voor die dingen. Vooral omdat je er zelf je eigen ontwerp kan uploaden en je dus alle creatieve vrijheid behoudt. Voor mensen die liever toch wat houvast hebben bij het ontwerpen van een kaartje, zijn er natuurlijk de bijna kant en klare ontwerpen waar je zelf een eigen foto aan kan toevoegen.
Andere mensen genieten er misschien van om al die wensen persoonlijk te schrijven, maar ik zie ze liever gedrukt. Wil je dan nog minder schrijfwerk, druk dan adresetiketten af.

Het eindresultaat van de kerstkaart laat ik hier nog niet zien, anders kan ik me wel de moeite en het geld van postzegels besparen. Maar ik kan wel al verklappen dat ik met de onderstaande foto’s aan de slag ging.

Deze diashow vereist JavaScript.

3. Doe grootouders, meters en peters een foto cadeau.

Als ik dan toch op Smartphoto.be met de kerstkaarten bezig was, bestelde ik in een moeite ook al maar de bureaukalenders. Zo een kalender met een mooie foto per maand is hier traditiegetrouw het cadeau voor de meters en peters (grootouders) van onze kinderen. Onze kinderen geven dat af na het lezen van hun nieuwjaarsbrief. De grootouders zijn daar telkens weer ongelofelijk blij mee, want hoewel we nog nooit zoveel foto’s hebben gemaakt van onze kinderen, blijven die toch meestal oneervol op de computer staan. En als je geen kalender wil, kan je nog kiezen uit verschillende andere fotocadeaus: blikken dozen, kopjes, kommetjes, kussens, kaarsenhouders,… Het kan allemaal.fotocadeau smartphoto

4. Trek een virtueel lotje.

Voor Kerstmis doen we lotje trek in de familie. We maken daarvoor gebruik van de website ‘draw names’. Iedereen zijn naam gaat in een virtuele pot en wanneer dat gebeurd is, krijg je de naam voor wie je een cadeautje mag kopen via e-mail toegewezen. Handig daarbij is dat je ook bepaalde uitsluitingen kan doen. Zo zorgen wij ervoor dat we niet dezelfde naam als vorig jaar kunnen trekken en dat koppels elkaars naam niet kunnen trekken. Zo kunnen de man en ik eventueel samen op cadeautjesjacht. Samen is toch veel leuker dan alleen.

Handig is ook dat je zelf een verlanglijstje kan samenstellen, telkens je iets aan je lijst toevoegt, krijgt diegene met jouw lotje hier een melding van. En als er iets niet duidelijk is over het lijstje, kan je anoniem een vraag stellen aan elkaar.

5. Maak een lijst, zoek het niet te ver en shop ruim op tijd.

Ik maak een lijst in mijn passion planner per persoon met daarnaast de cadeau-ideeën en de acties die ik daarbij moet ondernemen. Het zorgt ervoor dat ik het overzicht bewaar en niemand over het hoofd zie. Ik begin er al vroeg mee, zodat ik in de loop van het jaar al wat kan opschrijven als ik een cadeau-idee krijg. Denk zeker ook eens aan zelf gemaakte dingen: koekjes, badzout, een leuk ritstasje, knijpportemonnee,…  Of ga voor de minimalistische optie en geef een ervaring of tijd met elkaar cadeau.  Uiteindelijk zijn momenten samen nog het allerplezantst om te krijgen.  5 tips voor een kerst zonder stress

Voor outfits en cadeaus die niet virtueel gekocht worden, plannen we een shopdagje in. Meestal rond eind november/ begin december. Het is dan nog niet megalomaan druk en je droomt de nacht nadien tenminste niet op de tonen van Jingle Bells.

 

It’s the most wonderful time of the year, wordt er gezongen door Andy Williams en wat mij betreft ben ik het daar volledig mee eens.  Ik heb er alvast zin in.  En jij?

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

1 Reactie

  1. zebrazonderstrepen
    27 november 2017

    zo een leuke periode om naar af te tellen!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: