Recept – Ik droom al nachten lang van Sinterklaas en speculaas

Sinterklaas en speculaas, een onafscheidelijk duo zoals Jelle Cleymans ook zingt in dat Sinterklaasliedje.  Samen met de kinderen speculaas maken en ondertussen dat liedje meebrullen is dan ook een ideale bezigheid op een druilerige vrije dag.  Wie denkt dat speculaas maken moeilijk is, heeft het bij het verkeerde eind.  Op de speculaaskruiden en een speculaasvorm na heb je vermoedelijk zelfs alles al in huis. Zeker als je regelmatig bakt.

En ik droom al nachten lang
van mandarijn, van snoep en chocola
en speculaas
van Sinterklaas

De speculaaskruiden en houten speculaasvorm vond ik in onze plaatselijke AVEVE winkel.  De houten vorm is niet noodzakelijk, met koekjesuitstekers lukt het ook, maar het maakt het plaatje wel compleet.  

Je maakt het deeg best enkele uren vooraf zodat het kan rusten in de koelkast.  Een dag vooraf is ideaal, zo kan het een nacht lang rusten.

Op zich is aan speculaas maken werkelijk poepsimpel: afwegen, alles in de kom kletsen, mengen en klaar is kees.

Benodigdheden:

  • 175 g boter (koelkasttemperatuur)
  • 400 g donkere cassonade suiker
  • 2,5 g bakpoeder
  • 7,5 g bicarbonaat
  • 100 ml water
  • 1/2 tl speculaaskruiden
  • 1/2 tl kaneel
  • 625 g bloem

Werkwijze:

  1. Klop de boter zacht in de keukenmachine
  2. Voeg de donkere cassonade toe
  3. Meng het bakpoeder en het bicarbonaat met het water en voeg het bij het boter/suikermengsel
  4. Zeef de bloem, de speculaaskruiden en de kaneel in een kom. Voeg het langzaam toe aan het deeg.
  5. Wanneer het deeg een geheel vormt en loslaat van je kom is het klaar.
  6. Stort het uit op een bebloemd werkvlak en kneed het tot een geheel.  Wikkel het deeg in plastic folie en laat het rusten in de koelkast.
  7. Kneed het deeg zodat het terug zacht wordt.

  8. Rol het deeg uit en steek er koekjes uit met koekjesuitstekers.  Indien je een speculaasvorm hebt, rol dan het deeg tot een worst met de lengte van de speculaasvorm.  Duw de worst in de vorm.  Snijd het overtollige deeg weg.  Dat kan met een mesje of met een kaassnijder.  Wij gebruiken onze taartsnijder hiervoor.
  9. Bak de koekjes 12 minuten op 180°C.
  10. Schep ze van de bakplaat en laat ze afkoelen op een taartrooster.
The following two tabs change content below.
An houdt van bergen, natuur, frisse lucht, creëren en traag leven. Ze is een newbie thuisblijfmama voor haar 2 zonen van 7 en 8 jaar en zoekt haar weg in duurzaam leven en minimalisme.

Laatste berichten van An_nononsonsmoms (toon alles)

3 Reacties

  1. withlovebyeva
    30 november 2017

    Bak je de houten vorm dan mee, of haal je de sinterklaasjes er al uit voor het bakken?

    Beantwoorden
    1. An_nononsonsmoms
      30 november 2017

      Nee, die gaan er uit en worden op een bakplaat naast elkaar gelegd. (Niet te kort op elkaar, want ze rijzen nog een klein beetje)

      Beantwoorden
  2. saskia
    30 november 2017

    Oh bedankt, ik krijg er nu al zin in … maar ik denk dat AVEVE al gesloten is 🙁

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *