fbpx

Mijn alternatief voor de Bullet Journal: Passion Planner

passion planner

Bullet Journaling of BuJo is redelijk hot tegenwoordig. Iedereen lijkt gebeten door het virus, maar bij mij beet het niet toch niet hard genoeg. Zoekende naar een manier om toch zicht te krijgen op mijn planning en doelen kwam ik een alternatief tegen dat wel voor me werkt: de Passion Planner.

Waarom BuJo niet werkt voor mij?

Ik startte er ergens in 2014 mee, lang voor er ook maar iets op mijn sociale media over te vinden was.  Omdat ik zoekende was naar een manier om wat meer structuur en overzicht te krijgen, kwam ik toevallig op hét filmpje van BuJo terecht waarin het doel en de werkwijze wordt uitgelegd.

Ik begon er mee en hield het een paar maanden vol. Geen toeters en bellen, geen trackers en andere overzichten. Gewoon een index en nadien al de rest.

Maar al snel liep ik tegen de eerste problemen aan. Ik vond het moeilijk om in te schatten hoeveel plaats ik per dag ging nodig hebben, want ik werk graag per week. Ik wist maandag al wat ik bijvoorbeeld donderdag allemaal moest doen, niet mocht vergeten of welke afspraken ik had. Maar hoeveel plaats had ik nog nodig om open te laten voor dinsdag en woensdag? Geen idee.

Het idee van één notitieboek voor zowel privé als werk vond ik wel interessant, want tot dan liep ik verloren in mijn verschillende boekjes. Maar het willekeurig noteren van krabbels tussen mijn dagen door, bezorgde me toch wat nerveuze kriebels. Ik vond het te chaotisch.

Doelgericht werken lukte ook moeilijk. Ik kreeg het niet georganiseerd en vond er gewoon mijn draai niet in. Mijn ‘to do’s’ waren losse flodders die het gevoel gaven dat ik productief bezig was, maar in werkelijkheid was ik gewoon lekker druk aan het doen.

Ik hou van vrijheid, maar de grote vrijheid die een BuJo biedt, zorgde er net voor dat ik er mezelf in verloor. Er was geen enkele houvast en alles was mogelijk.

Begin dit jaar begon ik er toch nog eens op nieuw mee. Dit keer liet ik me verleiden tot trackers, weekoverzichten, maandoverzichten,… Ik pimpte alles nog met wat handlettering.

Conclusie na 2 maanden: veel te tijdrovend en totaal niet efficiënt of doelgericht. Maar mooi was hij wel. Heel mooi zelfs.

Waarom werkt de Passion Planner wel voor mij?

Even toevallig als ik BuJo ontdekte, ontdekte ik ook de Passion Planner.

Een rode alcoholstift liep uit op mijn mooie passion planner, vandaar de camouflage

Ik zocht er wat over op en was meteen verkocht. Ik bestelde een ongedateerde, classic (A4 formaat) versie met weken die op maandag beginnen.  Het voordeel van de ongedateerde versie is dat je ermee kan beginnen wanneer je wil. Het was tenslotte al half maart.

Na 3 maanden kan ik concluderen dat de passion planner voor mij wel werkt.

Doelgericht werken

De Passion Planner is gebaseerd op je passion Roadmap. Een pagina waar je je doelen op korte (3 maanden), middellange (1 jaar en 3 jaar) en lange termijn (levenslang) kan schrijven.
De doelen op korte termijn (3 maanden) breek je dan in de maandoverzichten op in kleinere hapklare brokken.
Vanuit je maandoverzicht kan je dan je doelen per week noteren in je weekoverzicht. Er is plaats voor je weekfocus en je dagfocus.

MAANDPLANNING – Op de linker- en rechterpagina heb je onderaan plaats om je doelen/projecten op te delen in kleinere stappen.
WEEKOVERZICHT – links bovenaan heb je plaats voor je weekfocus, boven elke dag kan je je dagfocus noteren

Evalueren

Maandelijkse zelfevaluatie

Na elke maand is er overzicht met vragen om eens na te denken over je werkwijze van de afgelopen maand. Werkte je efficiënt? Waar liep het mis? Wat ging er goed? Aan de hand van de vragen word je gedwongen tot zelfreflectie.

Niets moet alles mag

Er zijn geen regels verder. Elke week is er een witruimte (space of infinite possibility) voorzien waar je creatief mee aan de slag kan gaan of gewoon kan volkrabbelen met lijstjes of notities.
Er zijn twee to do lijsten voorzien per week: eentje voor persoonlijke dingen en eentje werkgerelateerd.

creatievere invulling van de witruimte in een vakantieweek

De ene week heb ik al wat meer tijd en zin, dan de andere week. Zo wisselen weken waar ik met verschillende kleurtjes mijn planning invul af met weken vol met droge blauwe balpen.passion planner

Bovendien kan ik nu ook vooraf taken al plannen die de weken erna moeten gebeuren zonder bang te moeten zijn dat ik te weinig plaats heb.

Achteraan de Passion Planner zijn er nog verschillende lege pagina’s en geruite pagina’s voorzien waar je toch nog vrij mee aan de slag kan. Bij mij vind je er lijstjes met ideeën en overzichten.

De classic versie is erg groot en neem je dan ook niet overal mee. Door de manier waarop ik er mee werk, heb ik dat ook niet nodig. Hij ligt hier gewoon standaard open naast mijn laptop. Ik heb graag veel plaats om te werken.
Voor wie hem wel graag overal meesleurt, heb je ook een kleinere versie.

Voor geniale ingevingen onderweg of brain dumps gebruik ik gewoon mijn iPhone.

De combinatie van vrijheid en toch de nodige houvast door voorgedrukte maandplanningen en weekplanningen werkt voor mij heel goed, maar ik ben vooral fan van de doelenplanner en de zelfevaluatie. Sinds ik hem gebruik, ben ik veel rustiger geworden. Ik heb het gevoel van controle en overzicht teruggevonden.

Ben je nieuwsgierig geworden?
Via de #pashfam vind je op instagram een heleboel inspiratie over het gebruik van de Passion Planner.

 

Ben jij wel een echte BuJo junkie? Of heb jij een andere methode? Hoe creëer jij overzicht over je taken?


EDIT: Bij het schrijven van mijn artikel over de Passion Planner besefte ik hoeveel woorden er over productiviteit en dromen er in mijn hoofd zitten.  Te veel om ze allemaal hier op Nononsonsmoms te schrijven en misschien soms ook net te persoonlijk. Daarom speel ik met het idee om mijn persoonlijke zoektocht naar een productiever leven voor een stuk in nieuwsbriefvorm te schrijven.  Zo komt het recht in de inbox van je mail.
Heb je interesse hierin, laat hieronder dan je gegevens achter!

Schrijf je hier in, als je graag meer wil weten over mijn persoonlijke zoektocht naar productiviteit.

* verplichte velden
Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

18 Reacties

 1. Tamara
  27 juli 2017

  Awel, dat zijn exact dezelfde reserves die ik heb bij Bujo… Ik ben een lijstjesmens, maar in plaats van overzichtelijker te worden, kreeg ik het idee dat het op den duur lijstjes voor de lijstjes waren… mijn prioriteiten verdwijnen daardoor in de rest en ja…

  De Passion Planner klinkt wel als een handig systeem… daar moet ik misschien ook eens naar kijken. Ik werk met een standaard papieren agenda met aan de ene zijde de agenda en aan de andere kant notitieruimte. Daar schrijf ik mijn to do’s en mijn aandachtspunten neer. Verder gebruik ik dan nog een to-do blok voor mijn dagelijkse lijstje… ik maak het de avond ervoor, zodat ik alvast niet meer over die dingen ga piekeren in bed en dan ook nog eens overloop wat er de afgelopen dag gelukt is…

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   31 juli 2017

   Zo werk ik ook een beetje, maar dan met meer aandacht op mijn doelen. Zodat ik niet constant losse to do’s zit af te vinken, maar eigenlijk niks heb gedaan wat echt belangrijk is.

   Beantwoorden
   1. Tamara
    5 augustus 2017

    Ja, daar moet je natuurlijk altijd voor oppassen al probeer ik nog steeds de tip die ik vroeger op het werk kreeg te gebruiken… Eerst dringend en belangrijk, dan belangrijk, … de rest, die “moet” je niet doen want ze zijn niet belangrijk 😀 Dat zijn dus “can do’s”…

    Beantwoorden
 2. Marjolein@flaflinko
  27 juli 2017

  Ik ben een bujo-junkie. Ik voorzie bij mijn weekplanning een sectie voor TO DO die komende week en dan plan ik dag per dag in wat ik moet doen met een oog op de dingen die ik zeker moet doen volgens mijn TO DO. Geen problemen met witruimte enz 😉

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   31 juli 2017

   Maar je moet dan zelf telkens die weekplanningen tekenen, ik vond dat dat te veel tijd opeiste. Al die bladzijden zelf maken.

   Beantwoorden
 3. cindy@ateliergeorgette
  27 juli 2017

  voorlopig nog niet overstag gegaan voor de bullet journal omdat het mij gewoon zoveel extra werk lijkt… maar dit ziet er interessant uit…

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   31 juli 2017

   Op zich als je het basic houdt, valt dat mee van tijd. Maar als je eerder met lay-out en kunstwerkjes maken bezig bent, vind ik het eigenlijk totaal niet meer efficiënt.

   Beantwoorden
 4. Anna Helena
  27 juli 2017

  Ik ben pas begonnen met bullet journal, hoewel ik het zo nog niet wil noemen (check mijn blog). Ik probeer mezelf geen druk op te leggen om het er mooi te laten uitzien en dat werkt voorlopig….

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   31 juli 2017

   Ja, ik ben eens komen lezen. Heel leuke blog trouwens x

   Beantwoorden
 5. Rineke
  30 juli 2017

  Klinkt goed! Benieuwd of je speciale als gebruikt voor braindumps e.d.?

  Beantwoorden
  1. Rineke
   30 juli 2017

   *App, bedoelde ik…

   Beantwoorden
   1. An_nononsonsmoms
    31 juli 2017

    Ja, ik gebruik daarvoor wunderlist. Gratis en heel uitgebreid! Ik schreef er al eens eerder over!

    Beantwoorden
 6. Silke
  2 augustus 2017

  Zalig dat moet ik ook hebben!! Waar te koop? Lokaal?

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   3 augustus 2017

   Hoi Silke,
   Ik kocht hem gewoon online via hun site. Voorlopig heb ik geen weet van verkooppunten in Europa.

   Beantwoorden
 7. delphine
  6 augustus 2017

  Ik ben nog wat zoekend naar het juiste systeem. Mijn BuJo werkt voorlopig zolang ik geen week niet thuis ben en dus niets kan doen. Ik had zowel na onze reis als na het congres dat ik moest bijwonen, last van het fenomeen: teveel plannen de eerste dagen dat ik thuis ben omdat ik daar niets kan doen.
  Samen met mijn man eens naar die passion planner gekeken en behalve de prijs lijkt het ons wel leuk (nu nog iemand vinden in europa die het verkoopt dan valt dat laatste ook weer mee 😉 )

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   10 augustus 2017

   Hoi Delphine,
   Hij wordt voorlopig niet in Europa verkocht. Ik heb geïnformeerd. Het is dus rechtstreeks ginder te bestellen.

   Beantwoorden
 8. Vero
  10 december 2017

  Ik heb sinds een maand of tien een bujo, maar de passion planner lijkt me een goed alternatief. Vooral omdat ik binnenkort weer aan het werk ga (na een sabbatjaar) en ik vrees dat m’n bujo dan te tijdrovend wordt. Ik hou dit dus in gedachten als plan B. Thx voor de tip (die ik ook ga vermelden op m’n eigen blog)!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   11 december 2017

   Oh terug aan het werk… Veel succes ermee!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.