fbpx

koteranimatie: kerstkoekjes bakken

recept kerstkoekjes

De kerstvakantie is begonnen. De scholen zijn dicht en de koters zijn thuis. Tijd dus om op zoek te gaan naar dingen om het kleine volkje te entertainen. Beeld u nu vooral niet in dat ik hier elke dag het beste van mezelf sta te geven.  Ik ben vooral van het principe ‘entertain jezelf’.  Dat zou nog goed zijn voor de creativiteit ook.  Maar na een tijdje raken de koters hier op elkaar uitgekeken en lijk ik meer een scheidsrechter van een worstelwedstrijd.  Dan is er maar één ding dat het tij kan keren… koteranimatie.

Mijn absolute favoriet in de koteranimatie is koekjes bakken.  Het huis ruikt nadien lekker en wie eet er nu niet graag koekjes?

Ik heb hier wel zeker 200 recepten voor koekjes liggen in allerhande kookboeken, maar toch kies ik altijd voor hetzelfde recept: boterkoekjes uit het boek van de Boerinnenbond. Dat recept blijft een winnaar omdat je altijd alles in huis hebt, het heel eenvoudig is, het deeg niet moet rusten èn de collateral damage (lees: afwas) beperkt blijft.

De ingrediënten:

 • 250 g bloem
 • 100 g suiker
 • 100 g boter
 • 1 ei
 • 1 pakje vanillesuiker
 • nog een ei of wat koffie om te besmeren voor het bakken

 

DSC_0580 (764x764)

Werkwijze:

 • Kiep de bloem, de (vanille)suiker, de boter en de eidooier in een pot.
 • Kneden maar.

DSC_0582 (764x764) DSC_0585 (764x764)

 • Klop het eiwit stijf en meng het als laatste onder het deeg.
 • Rol het deeg uit en steek de vormpjes uit.  Als het deeg wat plakt, voeg je bloem toe.  Is het deeg toch wat slap, kan je het even in de koelkast leggen, maar dit doe ik nooit.

DSC_0587 (764x764)DSC_0591 (764x764) DSC_0589 (764x764)

 • Leg de koekjes op een bakpapier en maak een gaatje met een rietje.
 • Bestrijk ze met koffie of eidooier.  Je kan er dan nog losse suiker op strooien.  Ik wilde de koekjes wat kerstig maken dus bestrooide ik ze met kokospoeder.

DSC_0593 (764x764) DSC_0597 (764x764)

 • Bak de koekjes in een voorverwarmde oven van 175°C voor ongeveer 10-12 minuten.
 • Laat ze afkoelen.
 • Je kan ervoor kiezen om direct aan te vallen of om een lintje door het gaatje te doen en ze op te hangen in de kerstboom.  Wij gingen voor een combinatie van beide.

DSC_0605 (764x764) DSC_0616 (764x764) DSC_0619 (764x764)kerstkoekjes

Nog enkele tips:

 • Mijn koters hebben nog hulp nodig met uitrollen.  Dit doe ik meestal voor hen.  Vaak moet je nog een beetje bloem op je werkvlak strooien.
 • Deze hoeveelheid is genoeg voor anderhalve bakplaat vol met koekjes.

Veel bakplezier!

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

0 Reacties

 1. marita
  22 december 2014

  Dat staat bij mij op de planning voor woensdag vm. Moest nog een receptje zoeken, maar nu heb ik een 🙂

  Beantwoorden
  1. An
   22 december 2014

   Laat maar weten hoe het was.

   Beantwoorden
 2. […] Koteranimatie: kerstkoekjes bakken […]

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: