fbpx

Kleine ajuintjes

Ik ontdekte ‘Aux Petits Oignons’, een gezellig restaurant zonder kleine ajuintjes, maar met veel lekkers in petto.

Onlangs ging ik weer op culinaire ontdekkingstocht, over de taalgrens dit keer.

Het restaurant

‘Aux Petits Oignons’ is een zaak met 1 Michelin – ster, gelegen in Jodoigne. Een half uurtje rijden vanuit Leuven, net zo ver als een ritje naar de hoofdstad (zonder file, d’ ailleurs). De afweging was snel gemaakt op een vrijdagavond in maart.

De zaak wordt gerund door chef Stéphane Lefebvre en gastvrouw Laëtitia Haumont. Ze leerden elkaar kennen tussen de kookpotten in ‘L’ air du temps’ en werkten in restaurants als ‘L’ Essentiel’, ‘L’ eau vive’ en ‘La Frairie’. Weer vier restaurants om op mijn lijstje te plaatsen.

Ik had me aan een traditionele, Franse keuken verwacht met een al even traditioneel, Frans interieur verwacht (décoré avec des fleurs, des drapperies, …et des tapis, ah oui… )

De website van het restaurant deed me gauw iets anders vermoeden. Ze is modern, er staat mooie foto’s op én is tweetalig opgesteld. De foto’s op de site geven de sfeer van het restaurant goed weer. Het interieur is gezellig, niet heel modern en toch niet klassiek. De sfeer deed voor mij wel iets donkerder aan dan op de foto’s.

Er is een terras, parkeerplaats voor de deur en het personeel is erg vriendelijk. We werden in het Nederlands bediend. Geen must voor mij, aangezien we in Jodoigne waren, maar toch gewaardeerd.

Het menu

De kaart bevat enkele voorgerechten, enkele hoofdgerechten, wat nagerechten en twee menu’s: menu Smulpaap en menu Tendens. Voldoende keuze.

Heel opvallend en nog niet vaak gezien in een restaurant van dat niveau: er is ook een kindermenu. Het idee dat kinderen welkom zijn en dat ook zij van jongs af mogen proeven van een lekkere en verfijnde keuken, kan ik erg appreciëren. Ik weet nu niet of ik mijn Kabouters als zou meenemen naar een sterrenzaak, maar het feit dat ze er bij de Kleine Ajuintjes voor open staan, vind ik al heel wat.

Ons menu zag er die avond zo uit:

En het eten? Dat zag er zo uit:

Het verdict

Wij hebben een hele fijne avond gehad in ‘Aux Petits Oignons’. De sfeer is gezellig, zeker niet te formeel en we kwamen niets te kort. Het personeel was correct, vriendelijk, niet té stijf en deed haar uiterste best om Nederlands te spreken.

Op het eten heb ik niets aan te merken. Een goed uitgewerkt smakenpallet, op een mooie manier gebracht. Niet te zwaar en toch voldoende. Daarbij nog een lekker glaasje, aangepaste wijn, mhmmm, ik zou zo terug vertrekken richting La Wallonie.

Ik ben niet culinair geschoold, dus ik spreek me niet uit over de cuissons en de zuren in het eten. Ik ben misschien niet echt van mijn stoel geblazen, maar het eten was wel écht lekker.

Als ik dan toch een minpuntje moet bedenken, dan was voor mij het brood. Vers gebakken, maar aan de zoete kant. Ik koos ook steevast verkeerd, ik haalde er altijd de broodjes met de spekjes uit. De smaak van het spek overheerste het eten en dat was wat jammer.

‘Aux Petits Oignons’ was voor mij zeker een ritje naar Jodoigne waard.

 

 

The following two tabs change content below.
35 jaar oud en 8 jaar getrouwd. Tweelingmoeder van een identiek jongensduo. Waken over de balans tussen Job en Gezin is haar uitdaging, toch zijn beiden essentieel. Extravert, nieuwsgierig, sociaal en gourmande.

Laatste berichten van Eveline_nononsonsmoms (toon alles)

35 jaar oud en 8 jaar getrouwd. Tweelingmoeder van een identiek jongensduo. Waken over de balans tussen Job en Gezin is haar uitdaging, toch zijn beiden essentieel. Extravert, nieuwsgierig, sociaal en gourmande.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: