Tutorial: omkeerbare sweater met vaste boordjes

Zoals gevraagd, dé tutorial om zelf een omkeerbare (kap)trui te maken.  Lieve Eva, schreef hier 3 jaar geleden al een tutorial over. Van de tijd dat ik nog geen naaimachine van dichtbij had gezien.  

Door te naaien met de patronen van Zonen 09 ontdekte ik dat je boorden ook vast kon zetten in de naad.  Dat heeft enkele voordelen:

 • de trui blijft beter in vorm bij het wassen, aan- en uittrekken.
 • het is steviger

Toen ik enkele weken geleden deze trui wilde voeren om hem bestand te maken tegen barre winterkou, besloot ik mijn brein eens te pijnigen om het ding omkeerbaar te maken.

Omdat naaien zonder gepijnigd brein altijd wat aangenamer is, nam ik foto’s van de verschillende stappen bij mijn tweede exemplaar.  Je kan deze tutorial toepassen voor sweaters met of zonder kap/kraag.  De werkwijze blijft hetzelfde. Handig toch?

Heupboord

stap 1:

Naai twee aparte truien. Voorlopig nog zonder kap/kraag , heup-, mouw- of halsboorden. Laat in één van de twee een keergat van een tiental cm open in de mouw.

stap 2:

Stik de kap/kraag volledig in elkaar. Maak ook de mouw-, heup- en eventueel halsboord af. Alle onderdelen van je sweater zijn nu klaar.  Het in elkaar stikken kan beginnen!

stap 3:

Leg je heupboord over één trui (Hier de huskytrui), goede kanten op elkaar. De onafgewerkte randen liggen nu samen.

stap 4:

Schuif de andere trui hier nu omgekeerd over. De goede kanten van de truien liggen op elkaar. De onafgewerkte randen van de truien en heupboord liggen op elkaar.

stap 5:

Stik vast en overlock.
Je stikt best eerst met een gewone machine om nadien te overlocken. Een tip die ik las in Eva’s tutorial. Ben je dan toch even verstrooid, dan is het net wat gemakkelijker om los te tornen.

Wanneer je de truien uit elkaar trekt krijgt je dit.

Mouwboorden

stap 6:

Trek de truien terug binnenstebuiten en uit elkaar. Stop in de mouw van één trui de mouwboorden. Onafgewerkte randen samen.

stap 7:

Sla van de andere trui de mouwen een stukje om zodat je de goede kant ziet.

stap 8:

Stop nu die omgeslagen mouw in de mouw met de mouwboord. De onafgewerkte randen van de mouwen liggen weer mooi op elkaar. Stik vast en overlock de rand. !! Zorg dat de mouwen nergens gedraaid liggen.

stap 9:

Doe nu hetzelfde met de andere mouw. 

Wanneer je de trui keert, krijg je dit.  Dat begint al ergens op te lijken.

Kraag – Kap – Halsboord

stap 10:

Trek de truien terug binnenstebuiten en helemaal uit elkaar, zoals we bij de mouwen deden.  Speld de kraag aan de binnenkat van één halsuitsnijding.  Goede kanten op elkaar.  

stap 11:

Sla de halsuitsnijding van de andere trui om, zodat de goede kant komt piepen (zoals we bij de mouwen deden).

stap 12:

Breng die omgeslagen halsuitsnijding naar de andere en stop ze in de andere halsuitsnijding. Goede kanten en onafgewerkte randen weer op elkaar.  Zorg dat middenvoor op middenvoor ligt en middenachter op middenachter.

stap 13:

Stik vast en overlock.

stap 14:

Keer de trui door het keergat.  Sluit het keergat met een onzichtbare steek (met de hand).  Voor de luie vrouwen (kuch, kuch): stik smal op het randje dicht en bijna niemand die het ziet.  😉

stap 15:

Klaar!husky sweater Collage

Enkele algemene opmerkingen:
 • Telkens ik een onderdeel (heupboord, mouwboord, kap/kraag) aan de trui heb gestikt, keer ik hem om, om te kunnen controleren op fouten.  Pas nadien overlock ik de naden.  Dat kan je veel werk besparen bij fouten.
 • De trui op de foto heeft een V-hals.  Dat is niet zo simpel om mooi te krijgen.  Het is niet perfect, maar goed genoeg 😉  Als je jezelf wat gevloek wil besparen, kies dan voor een ronde hals.
 • Deze trui heeft duimgaten in de mouwboorden.  Wil je dit ook?  Je kan hier vinden hoe je dat doet.
 • Als er iets niet duidelijk is aan mijn uitleg, laat dan gerust iets weten.  Ik zal proberen te helpen waar ik kan.
 • Ik ben een amateur.  Dus als ik hier naairegels overtreed, don’t shoot me.
 • Mijn eeuwige dankbaarheid aan al mijn blogcollega’s om al hun trucjes en handigheidjes met de wereld en mij te delen, zodat ik deze leuke hobby kon leren.

Wat je misschien ook graag leest:

En we skiën, skiën, skiën naar beneden…

Laplandsweater: Alaskan husky vs. Siberian husky

Lapland met kinderen: fotoverslag – deel 1


Wat anderen schreven:

Hoe maakt u de omkeerbare kaptrui? With Love By Eva

Retrotricot en een dikke duim – Leven Met Liv

 

 

30 thoughts on “Tutorial: omkeerbare sweater met vaste boordjes

 1. Dit ga ik opslaan. Ik begon het te lezen en dacht eerst, oh boy dit kan nooit goedkopen. Maar het resultaat is super! Met een heldere geest zal ik mij er toch ook eens aan moeten wagen 😀

 2. Merci voor de tuto ! Ik had een dergelijke trui in drievoud als eens gemaakt en bij twee van de drie truien de mouwen er bij het dubbelen gedraaid ingezet, met als gevolg dat de meisjes hulp nodig hadden bij het aan- en uittrekken van de trui 🙂 Maar zelfs indien je hem netjes in elkaar krijgt, vinden ze zo’n gedubbelde trui niet aangenaam dragen, dat trekt volgens hen te veel tegen die twee stoffen op elkaar … Twee keer sweater lijkt mij dan ook heel dik te zijn (wellicht nodig in Lapland), moet je dan ook niet een maatje groter maken ?

  1. De eerste die ik maakte was zomersweater in combinatie met dunne tricot. Deze zijn twee sweaters en dat is voor in België wel erg dik. Mijn zonen dragen ze wel heel erg graag. Qua maat, maakte ik hun gewone maat, maar ik denk dat Knippie wel redelijk ruim valt. (Het is de eerste keer dat ik met een patroon van Knippie werkte)

 3. Oh super zeg zo’n uitgebreide tuto! Bedankt 🙂 Ik heb hem al opgeslagen. Tegen volgende winter gaat deze ook gemaakt worden. De kraag is trouwens superleuk gedaan! Die moet ik nog eens bestuderen 😉 x

 4. Heel duidelijke uitleg, dat ga ik eens proberen. Al wil ik het wel proberen voor een jas/vest met rits. Ik weet niet of het dan op dezelfde manier kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *