fbpx

Smakelijke sushi! *niet geschikt voor pottenkijkers*

Ik heb al verschillende pogingen ondernomen om zelf sushi te maken. Ik gebruikte daarvoor steeds hetzelfde kookboekje, ééntje van de reeks “da’s pas koken” met als toepasselijke titel “da’s pas koken…sushi & sashimi”.

Geen van de pogingen was slecht, maar het was ook niet echt dàt…je weet wel, dàt. Zoals dàt bij Inari, Shokudo of Sakura wel het geval is. (Allen te Leuven of Aarschot, dat is nu eenmaal de nononsonsmoms -streek)

Ik ging dus op zoek naar meer informatie en laat jullie vandaag zien hoe mijn meeste recente poging verliep.

In mijn zoektocht naar meer sushi – kennis, stuitte ik op het recept van Sofie Dumont. Ik heb het filmpje waarin zij sushi maakt voor Staf Coppens meermaals heel aandachtig bekeken. Van haar heb ik geleerd dat je het deksel van de pot van de rijst niet mag opheffen terwijl die kookt en ook dat je je rijst op smaak kan brengen met kelp, een soort zeewier. *ik vind het filmpje niet meer terug online…pffrrr*

Het filmpje heeft me geholpen, maar toch bleef mijn nori taai, mijn rijst plakkerig droog en mijn rollen veel te dik.

Ik had andere hulp nodig en via e-mail, kwam ik terecht op de website van de Colruyt Academy. Nu wil ik hier niet onnodig reclame maken voor één of ander product of gelijk wat anders, maar een bezoek aan de website van Colruyt Academy is de moeite waard als je op zoek bent naar leuke workshops om af en toe te volgen.

Er was een workshop bij met de titel “Sushi…verrassend simpel”. Net wat ik nodig had.

De workshop werd geleid door Frank van Sushi Wereld en ik heb veel bijgeleerd:

 1. Hoe de rijst te koken;
 2. Hoe de sushi te rollen;
 3. Dat de mogelijkheden van sushi eindeloos zijn!

Al die nieuwe kennis, leidde tot een lekkere zaterdagavond met heerlijke sushi, vergezeld van een lekker glas wijn.

Maar hoe doe je dat nu?

Men neme sushi – rijst, rijstazijn, zout, suiker of lichte rietsuiker, nori van goede kwaliteit, ingrediënten voor de vulling (naar keuze), een rolmatje, een zeef en als je het kan vinden: sushi – handschoenen.

Benodigdheden def

Ik koop mijn ingrediënten zo vaak als mogelijk in een Aziatische supermarkt. Ik vind dat deze een authentiekere smaak geven aan mijn oosterse gerechten, maar tegenwoordig vind je de ingrediënten in elke supermarkt.

Voor goede sushi – rijst, heb je speciale rijst en ‘sushi su’ nodig. De sushi – azijn moet gemend worden met de rijst als die gekookt is. De su brengt de rijst op smaak.

Su wordt gemaakt door rijstazijn op te warmen en er suiker (bij voorkeur lichte rietsuiker) en zout in op te lossen. (250 ml bruine rijstazijn + 125 gr suiker + 25 gr zout)

Voor het koken van de rijst moet je best wat geduld hebben. Je start met het wassen van de rijst. Volgens sommige recepten is het wassen optioneel, ik kan alleen zeggen dat, nu ik echt eens grondig gedaan heb, mijn rijst veel lekkerder was. Vanaf nu ben ik dus een rijstwasser.

Voorbereiding def

Je spoelt 500 gr rijst 8 à 10 keer totdat het spoelwater helder is. Daarna doe je rijst in een kookpot samen met 600 gr water en laat je die 30 minuten weken. Je zal zien dat de rijstkorrels het water opnemen en volledig wit worden.

Na dat half uurtje weken, zet je de pot op het vuur en brengt het water met de rijst op hoog vuur aan de kook. Als de stoom van onder het deksel komt, zet je het vuur lager en laat je de rijst 10 minuten zachtjes koken. JE MAG HET DEKSEL NIET OPHEFFEN! Moeilijk voor nieuwsgierige aagjes zoals ik, maar het mag niet…nee, nee , nee! Niet geschikt voor pottenkijkers dus!

10 minuten gekookt? Haal de pot van het vuur en laat de rijst nog 10 minuten rusten met het deksel op de pot!

Na die 10 minuten mag het deksel er eindelijk af. Doe de rijst in een houten of plastieken kom en meng de su onder rijst met een spatel. Je moet de su als het ware wat versnijden onder de rijst. Als het goed is, zou de rijst nu mooi moeten gaan blinken.

Koel de rijst vervolgens af naar kamertemperatuur met een waaier. Dat kan ook met een stuk karton of een boekje, wat je maar wil. Ik heb eerst even gewaaid en daarna heb ik het schaamteloos opgegeven en de rijst zo laten afkoelen. Ook kamertemperatuur hoor, alleen duur het wat langer.

De rijst is nu klaar en de tijd die je hebt tijdens het preparen van de rijst, kan je gebruiken voor je “mise en place.” Dat klinkt toch mooi hé, mise en place. Je zet alle je ingrediënten voor je vulling klaar: vis snijden, groentjes snijden, eventueel bakken wat er te bakken valt.

Mise en place def

Over de vulling van de sushi wijd ik hier niet uit, daar zijn zoveel mogelijkheden mee en des goûts et des couleurs…je weet wel.

Als je rijst klaar is en je alles voor de vulling in gereedheid hebt gebracht, kan het rollen beginnen. En als ik één advies mag geven: haal die sushi – handschoenen in huis. Zo makkelijk en geen miserie met plakkende rijst aan je handen. Te vinden in de betere sushi – shop online, al maak je er beter een samenaankoop van, niet omwille van de prijs maar omwille van de hoeveelheid.

En dan nu dé truc om geen te dikke sushi rollen te hebben: je mag maar ¾ of ½ van de nori – vellen gebruiken! Zo, dat was me een ontdekking. Ik dacht: ze verkopen die vellen zo, dus je moet ze in die afmeting gebruiken. Nee hoor, opdelen die handel. Zo evident is het soms.

Rijst collega def

Voor een gewone roll (nori aan de buitenkant, futomaki voor de kenners) gebruik je maar ¾ vel. ¾ vel dus en die bedek je voor ¾ met 150 gr van je rijst. De vulling komt in het midden van de rijst en dan rol je de roll toe door de randjes van de rijst te laten aansluiten op elkaar en dan verder te rollen. Nadien laat je de roll even rusten op een bord met de aansluiting naar beneden toe. Na een tijdje plakt die vanzelf dicht.

Voor een uramaki of inside out roll, gebruik je zelfs maar ½ velletje. Je bedekt het met rijst waarbij de rijst tot 2 cm over de rand komt. Je draait het vel met de rijst om en laat ditmaal de randen van de nori aansluiten. Wel even opletten met de plakkende rijst bij het omdraaien. Dat vraagt even wat oefening.

En het resultaat: tadaaaaa….zelfgemaakte sushi om van te smullen! Dank u, Frank!

Smullen maar def

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

3 Reacties

 1. Jozefien
  6 mei 2015

  Waw, wat een werk! Ik snap opeens waarom sushi prijzig is ^^
  Respect, hoor!

  Beantwoorden
 2. Myriam
  6 mei 2015

  Ik zou het je niet nadoen. Maar ik hou dan ook niet van sushi

  Beantwoorden
 3. Patricia
  6 mei 2015

  Aha, het verslag! Ik vond het ook de moeite waard, de sushi is zo lekker. En het moet gezegd worden: schone rollekes!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.