fbpx

Smart what? Smartmat! #boostyourpositivity

Sinds enkele maanden ben ik een Smartmat – gebruiker. Nee, ik heb het niet over één of andere nieuwe vorm van party – drugs, maar over een soort boodschappendienst aan huis. Er zijn ook alternatieven op de markt, zoals HelloFresh, dat ken je misschien van de reclame?

De reden van mijn gebruik? De eeuwige vraag: “ wat eten we vandaag?” en het eeuwige antwoord van echtgenoot: “Maakt mij niet uit, kiest gij maar!” Of deze: “waar hebt ge zin in?” en de reactie: “oh, pffrr, kweet niet, kiest gij maar…” We waren de gewone kost wat beu en elke goesting om te koken naar een lange werkdag, ontbrak volledig.

Via via, leerde ik Smartmat kennen en ik ging op onderzoek uit op de website.

Op haar website, omschrijft Smartmat zichzelf volgt: “Smartmat maakt wekelijks gevarieerde en gezonde menu’s, wij doen de boodschappen, wij leveren bij jou thuis, jij kookt makkelijk een lekkere maaltijd”.

Is dat ook zo?

Ik was zeker van plan om iets over Smartmat te schrijven, maar ik wilde nog even wachten. Ik wilde hier namelijk geen enthousiast verhaal komen verkondigen, gebaseerd op een ervaring van 2 of 3 weken om nadien mijn abonnement te moeten opzeggen omdat het mij toch niet zo beviel.

Nu, enkele maanden later, geeft het blogproject van Activia met de klinkende naam #boostyourpositivity, me het ideale excuus om mijn bevindingen aan jullie voor te schotelen…

De uitdaging van deze week, draait rond ‘Energy & Positivity’ en ik ben al lang blij dat ik niet de enige ben die dan aan eten denkt. Lies van de blog ‘Oon‘ stelde op haar blog de nieuwe uitdaging als volgt voor: “Wat zijn jullie favoriete gezonde gerechten? Trekken jullie elke dag tijd uit om vers te koken? Doe je dat met plezier of is dat zo’n noodzakelijk kwaad? Vertel het ons!”

Onmiddellijk wist ik dat ik over Smartmat zou schrijven.

zak def

Het concept is eigenlijk simpel: Smartmat biedt op haar site enkele formules aan. Een boodschappen tas, thuis geleverd en gevuld met verse bio – ingrediënten voor 2 of 4 personen. Sinds kort bieden ze ook SingleBag aan. Je kan voor gewone recepten kiezen of voor het ‘Quick and Easy’ – menu. Met de zak heb je genoeg voor 4 maaltijden.

ingrediëten bio def

Ik probeerde een weekje het gewone menu voor 2 personen op proef, vervolgens twijfelde ik nog even – omwille van de prijs, eerlijk gezegd – en besliste toen om het toch een kans te geven. Het ‘Quick and Easy’ – menu voor 2 personen want aan het gewone menu had ik toch best veel werk gehad.

Ondertussen zijn we enkele maanden verder en krijg ik op maandag – om de twee weken, want we wisselen een week Smartmat af met een gewone week – een zak met eten aan de deur geleverd.

En dit is mijn gedacht er over:

Voordelen

 • Koken met bio – producten die ik anders niet zou kopen;
 • Gezonder eten;
 • Een gevarieerd menu – soms ook veggie;
 • Makkelijke recepten;
 • Thuis geleverd;
 • Verplicht om te koken want ja, alles staat toch al in de koelkast;
 • Minder geld spenderen aan kant-en-klare maaltijden of take-out;
 • Geen gedoe met vergeten ingrediënten;
 • Minder voedsel dat schimmel liggen te vergaren in mijn koelkast.

          Nadelen

 • De prijs ligt hoger dan die van een normale boodschappenlijst hoewel ik niet weet wat het zou geven als ik ook bio – producten zou kopen;
 • De duurtijd van het koken valt op zich wel mee, maar je moet er wel intensief mee bezig zijn gedurende die tijd (veel groenten snijden enzo…);
 • Je hebt absoluut een oven nodig voor het ‘Quick & Easy’ pakket;
 • Levertijd valt bij mij op maandag tussen 20u30 en 22u00. Dat is te laat om die avond zelf nog een gerecht te bereiden en dat maakt dat het laatste gerecht van de week wel erg dicht tegen de vervaldatum aan ligt.

Voor mij slaat de weegschaal door naar de positieve kant. Ik denk dat ik dus nog wel even doorga met mijn Smartmat en ondertussen alle lekkere, originele en relatief makkelijke recepten verzamel.

Want, heel eerlijk… na een lange dag on the job nog eens creatief zijn in de keuken terwijl je tegelijk je kinderen probeert te entertainen? Hoedje af voor de mama’s of de papa’s die het wel kunnen, maar het is niet mijn beste moment van de dag. Ik heb dan ook zo’n honger, begrijp je?

En dus nu haal ik mijn ingrediënten uit de koelkast, zet alles klaar en volg het recept! Soms met enige tegenzin, maar altijd erg tevreden met het resultaat!

Wij hebben in elk geval al veel minder kant-en-klaar en dus veel gezonder gegeten de voorbije weken!

Oh ja, en Echtgenoot heeft met Smartmat zelfs al 2 keer helemaal alleen gekookt!

Echtgenoot def

Daar kan je niet tegen zijn, toch?!

Wat zijn jullie oplossingen voor een snelle, gezonde maaltijd op een weekdag?

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

0 Reacties

 1. Moi
  11 februari 2015

  “Oh ja, en Echtgenoot heeft met Smartmat zelfs al 2 keer helemaal alleen gekookt!”

  Hier viel mijn mond toch een beetje open van verbazing 😉

  Is dat een verwezelijking? 🙂 Hij is toch een volwassen man? Toch normaal dat die ook voor het eten zorgt? Precies nog werk voor die emancipatie van de vrouw…

  Beantwoorden
  1. Eveline
   11 februari 2015

   Oh maar Echtgenoot doet vanalles in huis hoor, wassen, kuisen….alleen koken, dat doet/deed ‘ie niet. Omdat hij het naar eigen zeggen “niet kan”. (Sure…) Maar nu probeert hij het tenminste al wel en dat kan ik alleen maar aanmoedigen. 🙂 Dus: dank u Smartmat! 😉 En euh, mijn zonen worden in elk geval anders opgevoed. Die hebben al hun eigen keuken! 🙂

   Beantwoorden
 2. Leentje V
  11 februari 2015

  hier ook om de 2 weken een quick and easy. soms afgewisseld met een vegetarische week. en in de smartmat-vrije week. heb ik al eens ‘afkooksels’ gemaakt van de smartmat-recepten.
  maar vooral: wij eten veeeeeeeel gezonder en gevarieerder sindsdien. ik kan zelf hummus en guacamole maken dankzij smartmat. en ik kijk in de winkel verder dan de klassieke courgette en tomaten.

  Beantwoorden
 3. Myriam
  11 februari 2015

  Maar dat lijkt me een leuk idee. Ben ik meteen helemaal van die vervelende boodschappen af. Ik zoek het eens op. En die taart moet ik ook nog maken 😉

  Beantwoorden
 4. Kim
  13 februari 2015

  Inderdaad, smartmat is zeker de moeite waard om eens te proberen. Hier wordt ook om de twee weken gewerkt met het Quick&Easy menu. Aan de foto’s te zien zelfs dezelfde week 🙂
  Ik heb ook al veel nieuwe dingen leren maken, groenten (her)ontdekt (gegrilde bloemkool, heerlijk), nieuwe combinaties, leuke receptjes, etc. ik heb echt wel het gevoel dat we gevarieerder eten sinds we smartmat gebruiken.
  Enig minpuntje: de groentjes worden wel heel vaak rauw gegeten. ok, dit is “quick” in zekere zin, maar heel soms is er een week bij waar het wel bijna elke dag zo is en dat vind ik iets minder. Maar je kan natuurlijk altijd zelf beslissen van de groentjes wat te stomen/garen/koken ipv rauw erbij te eten. Ik “pimp” de recepten qua kruiding soms ook wat bij, maar dat ik persoonlijke smaak.
  Al bij al, tevreden gebruikers hier 😉

  Beantwoorden
 5. bieke
  20 februari 2015

  Handig it is, ik deed het met Doozo al es. Voor 2? Kom je dan toe met eten voor het hele gezin?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: