fbpx

Lunch met vrienden op zondag = “Vlienie says relax…”

Vrienden die langskomen op zondagmiddag…dat vraagt om een makkelijk en relaxed menu.

Als er vrienden in het gezelschap van hun kroost komen eten op zondagmiddag, wil ik vooral een relaxed gevoel creeëren. De drukke ‘ik-moet-nog-dit-dat-en-dees’ – zaterdag is achter de rug en de laatste dag van het weekend wordt bij mij thuis doorgebracht, dus iedereen moeten er vooral van kunnen genieten.

Ik dus ook.

Ik probeer het dus niet te ingewikkeld en te complex te maken en probeer tegenwoordig toch af en toe aandacht te hebben voor wat er precies op tafel komt. Iets vettig, dat kan, maar dan ook iets gezonds. Ik ga niet beweren dat het hele menu gezond was, zeker niet, maar diegenen die het liever wat gezonder hielden, hadden daartoe de kans.

Dit was het menu:

Aperitief: Huisgemaakte sangria, humus en tapenade met mini – grisini, kerstomaatjes, olijven en chips

Een limoen uitpersen met de blote hand...zo Nigella Lawson!
Een limoen uitpersen met de blote hand…zo Nigella Lawson!

Met huisgemaakt bedoel ik sangria met vers fruit en een twist limoen. Dat maakt de sangria wat frisser en pittiger. De wijn koop ik gewoon in het warenhuis.

Voor lekkere humus en tapenade kan je tegenwoordig makkelijk in de supermarkt terecht. Als ik de kans heb, haal ik ze echter graag in een winkeltje met Oosterse specialiteiten: dat smaakt toch nog net naar dat ietsje meer.

Dat we het aperitief in de zetels op het terras konden doen, droeg meteen bij de relaxte sfeer.

Hoofdgerecht: Hamburgers met garnituur

Ik wilde een relaxte, ongedwongen sfeer creëren. Zo van ‘niets moet, alles mag’. En dan denk ik spontaan aan hamburgers, van de soort om zelf samen te stellen.

Broodjes kopen, hamburgertjes maken (op basis van rundergehakt, te kruiden naar keuze), spek bakken, smeltkaas voorzien, sla, tomaatjes, augurkjes en een reeks sausjes waaronder Bicky – saus en de Hamburger – saus van Calvé. Die laatste doet wat denken aan de saus van een Giant bij Quick.

Tip: maak je hamburgers niet te groot. Zo kunnen je gasten er meerdere eten.

Allicht vinden jullie nu dat ik enkele hamburger – essentials vergeten ben, maar ieder legt er tussen wat ‘ie wil. Dat is net het voordeel.

Om de ongezonde hamburgers wat te compenseren, koos ik als bijgerecht niet voor een aardappelgerecht. De broodjes zijn al zwaar genoeg. Ik serveerde er geroosterde groenten bij (massa’s online recepten) en een linzensalade met feta en verse kruiden, een receptje van mijn goede vriend Jeroen.

Hij weet dat wel nog niet, dat van die goede vriendschap, maar dat komt nog wel.

Groenten rauw def
Het toppunt van retro? De borden hierboven!

Tip: besprenkel de aubergines vooraf met zout en laat het vocht er even uit trekken (daarom zet ik er een bord bovenop, zo wordt er wat druk uitgeoefend). Ik vind de groente zo lekkerder, aangenamer om te eten, minder zompig. En het zou ook beter zijn voor ons lijf want aubergine behoort tot de nachtschade – groenten en door het vocht er uit te trekken, zouden ze wat minder “giftig” zijn.

De hamburgers en de geroosterde groenten waren een groot succes, de linzensalade viel minder in de smaak. De salade ‘an sich’ vonden ze wel ok, maar linzen waren blijkbaar niet het ding van mijn gasten. Dat weten we voor volgende keer, genoteerd.

Warm eten def

Ik denk in elk geval wel dat ieder iets naar zijn zin gevonden heeft.

Dessert: ambachtelijk ijs uit de buurt

Voor super lekkere ijsjes in de buurt van Rotselaar, 1 adres: ’t Ijshoorntje. Ik bepaal de kwaliteit van een ijssalon aan de smaak van hun vanille – ijs. In dit geval: heerlijk! Voor de kenners onder jullie: het doet met denken aan het vanille – ijs van het vroegere Popeye in Kessel-Lo. Zegt dat genoeg?

We haalden dit keer geen potten in huis, maar gingen de ijsjes halen, net zoals in de frituur. Zo kon ieder zijn favoriete combinaties kiezen.

Helaas waren de ijsjes te snel op om er nog een fotootje van te nemen 😉

Voor mij was het in elk geval een Zalige Zondag. Hoe pakken jullie zo een zondagse lunch met vrienden aan?

 

The following two tabs change content below.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.