fbpx

Blind leren typen – een overzicht van de methodes

blind leren typen - typetopia

Een folder in de boekentas van de oudste zoon riep op om blind te leren typen via de school. Mijn interesse was geprikkeld want blind leren typen stond sowieso op de to do list. Tijd om eens te kijken naar welke alternatieven er allemaal zijn om blind te leren typen.

De folder in de boekentas maakte me niet echt warm. Eén keer per week volgen de kinderen typles op school vlak na de schooluren. De rest van de week moeten ze thuis oefenen met een laptop waarvan de toetsen zijn afgeplakt met kleurrijke stickers. Elk kind krijgt gedurende de lengte van de typecursus een laptop ter beschikking. Je hoeft dus zelf geen aanpassingen te doen aan je thuiscomputer. Wat op zich wel handig is. Deze cursus leek me eerder droogjes. En droogjes en ADHD dat geeft vonken.

Wat zijn de alternatieven?

Ik deed een minionderzoek via de Instagram Stories en vroeg naar de ervaringen van anderen bij het blind leren typen. Daar kwamen blijkbaar enkele toppers uit.

Typ10

De methode Type10 is er eentje die veel genoemd werd en blijkbaar veel gebruikt wordt in scholen en in individuele therapie. Heel veel ouders lieten me weten dat hun kind op deze manier blind leerde typen via de logopedist. Twee vliegen in één klap natuurlijk. Zo kwam er thuis niet weer al te veel werk extra bovenop. Op de website zag ik ook dat ze in de vakantie zomerkampjes organiseren om te leren typen. Leuk, maar helaas zijn ze reeds volzet.

PicaTypen

Deze methode bestaat ook in een online module. Je kan er dus perfect thuis mee aan de slag. Je krijgt een online typcoach. Letters worden stap voor stap afgeplakt. Na 12 weken zou je kind moeten kunnen leren typen, wanneer het minstens 5 keer per week een kwartiertje oefent. De typcurus is aantrekkelijk gemaakt doordat het gelinkt is aan verschillende weetjes over de wereld. Ze werken daarvoor blijkbaar samen met National Geographic. Deze typcursus is ook redelijk goedkoop.

TypTuin

Deze online cursus speelt zich af in een gameomgeving. Je leert blind typen en redt daarbij samen met verschillende karakters je tuin van de “leesetende plant”. De cursus biedt aangepaste begeleiding en past zich automatisch aan aan het niveau van het kind.
Je kan als ouder ook je kind goed opvolgen door de rapportage die je krijgt van zijn/haar vooruitgang.
Deze cursus is heel wat duurder dan Pica Typen.

TypeTopia

TypeTopia is ook een online cursus die zich afspeelt in een gameomgeving. Je maakt er een ruimtereis en je moet planeten beschermen van verschillende gevaren. Je moet daarbij allerlei typspelletjes spelen, die zorgen voor wat variatie. Je krijgt als ouder inzicht in de vooruitgang van je kinderen via een rapport. De klaviertoetsen met deze methode worden niet afgeplakt, maar je werkt met een blindbox, die je over het klavier plaatst. Deze cursus zit qua prijs in dezelfde categorie als TypTuin.

Tips bij blind leren typen

 • Gebruik een apart toetsenbord. De toetsen van een laptop zijn plat waardoor het moeilijker is om te leren typen. Een los toetsenbord met numeriek klavier heeft wat dikkere toetsen en zorgt ervoor dat de kinderen hun toetsen beter voelen.
 • Oefenen oefenen oefenen. Leren typen is een lang proces en oefening baart kunst. 4 keer een kwartier oefenen per week is beter dan 1 keer een uur.
 • Elke cursus die ik hierboven vernoemd heb, heeft een aparte dyslexieversie.

Wat hebben we gekozen?

Aangezien beide kinderen hier met een serieus aandachtstekort kampen omwille van hun ADHD bekeek ik zorgvuldig de verschillende methodes. Elke dag oefenen is hier op zich al een uitdaging. Als het dan niet attractief is, wordt het helemaal een fiasco.
Een extra uur les na school is hier sowieso niet mogelijk. Dat vraagt teveel van hen, want ze hebben ook nog huiswerk natuurlijk. Dus de schoolcursus viel daarom ook als eerste af.
Aangezien mijn kinderen zeer ontvankelijk zijn voor gamen ging mijn voorkeur uit naar TypTuin en TypeTopia. Beide bieden proeflessen aan en deze werden dan ook getest. Uiteindelijk worden mijn jongens warmer van ruimtereizen en meteorieten dan van leesetende planten en dus kozen we voor TypeTopia.

Ondertussen startten we twee weken geleden met TypeTopia en kennen ze al heel wat letters. Het is nog wat snel om de bevindingen al te delen met deze cursus, maar eenmaal goed vertrokken zal ik onze ervaring hierover zeker delen.

PIN IT!

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

19 Reacties

 1. Delphine
  24 januari 2019

  Ik leerde vroeger blind typen via een cursus op school, het was een strenge leerkracht met veel huiswerk maar uiteindelijk typ ik wel heel snel blind (en nog altijd) dus heeft het wel zijn nut gehad, al heb ik er wel op gevloekt hoor toen.
  Succes in ieder geval!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   24 januari 2019

   Dat was hier officieel mijn eerste buis in het middelbaar ?

   Beantwoorden
 2. Hilde
  24 januari 2019

  Oh, dit ga ik ook eens bekijken! Hier ook al foldertjes gehad om te leren typen via de school, maar 4 kinderen en bijhorende hobby’s vond ik het lastig om dat er ook nog eens bij te combineren. Maar ik vind het op zich wel nuttig dat ze het leren. Dus zo’n online cursus klinkt best interessant!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   24 januari 2019

   Ja, dit is flexibel. Wat natuurlijk ook weer een nadeel kan zijn.

   Beantwoorden
 3. An
  24 januari 2019

  en dan voel ik me oud, want ik heb nog leren blindtypen op een elektrisch typmachine

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   24 januari 2019

   Jij bent toch jonger dan mij? Niet? Ik leerde dat al op een computer toen ik 13 was ?

   Beantwoorden
 4. Wendy
  24 januari 2019

  Dankjewel voor deze post. Twee jaar geleden volgden een aantal van mijn dochters klasgenootjes de cursus op school. Naast de extra uren was het vooral de kostprijs (230€) die me afschrok. Toen onlangs opnieuw een flyer in de boekentas zat ging ik op zoek naar alternatieven, maar blijkbaar deed jij je huiswerk toch beter dan ik want je vond veel meer. Wij gaan picatypen proberen, mijn dochter is net wat ouder en ik denk dat dit het dichtst bij haar interesses ligt.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   24 januari 2019

   Ik ken de kostprijs niet van de methode die de school aanbiedt, maar ik verneem net dat die ook heel hoog blijkt te zijn.
   Hopelijk bevalt het jullie.

   Beantwoorden
 5. Piepow
  24 januari 2019

  Bedankt voor dit bericht! Mijn dochter kreeg onlangs ook folder voor lessen op school na de uren, maar het was niet combineerbaar met haar hobbies. Dankzij jouw overzicht kan ik eens uitkijken wat voor haar het beste zou zijn.

  En ook: o help, ik leerde nog typen op een mechanische typmachine, ik ben blijkbaar een dinosaurus of zoiets 🙂

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   24 januari 2019

   Ik leerde dat al op de computer toen ik 13 was. En ik ga al naar de 40 hoor ?

   Beantwoorden
 6. Melanie
  24 januari 2019

  Hoe toevallig! Wij hebben onlangs voor onze jongens (8 en 9, geen ADHD, maar wel 1 met DCD) gezocht naar een typecursus. We twijfelden tussen Ducktypen en Typetopia. Ook wij hebben gekozen voor Typetopia, al wilde de jongste liever Ducktypen. Maar daarbij kún je nog steeds naar de toetsen kijken en ons vermoeden is dat vooral de oudste dat ook zou gaan doen. Vandaar de keuze voor Typetopia met de blind box. We zijn nog niet begonnen, omdat onze MacBook (een ouwetje) het niet aankan, dus we hebben ook een nieuwe laptop besteld (waar ik – as I type – op zit te wachten om bezorgd te worden). Die eerst in gebruik nemen, dan Typetopia er op. Los toetsenbord hebben we nog wel, want dat leek ons inderdaad ook beter. Wordt nog wel een uitdaging om de jongens 5 x per week een half uur aan het werk te zetten naast (of na) hun andere bezigheden.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   24 januari 2019

   Haha. Tof. Hier oefenen ze op de oude laptop van mijn ouders, want die hadden nog een los toetsenbord, en die kan dat gelukkig wel aan. Onze MacBooks zijn sneller maar daar heb ik geen los toetsenbord voor.
   Succes ermee. We zijn hier nu twee weken bezig

   Beantwoorden
 7. ViTess_tine
  28 januari 2019

  Een extra tip: controle! Controleer of ze de juiste vingers gebruiken en de juiste houding aannemen, want dat kan een computerprogramma niet zien. Als je les volgt, zal de leerkracht daar meermaals op wijzen.
  Mijn ervaring als leerkracht informatica is dat kinderen door te weinig controle zichzelf een verkeerde manier aanleren, wat achteraf bijna niet meer recht te zetten is. Vaak levert dat in het begin helemaal geen problemen op, maar op termijn zal dit hun snelheid ontzettend beïnvloeden.

  Beantwoorden
 8. Don
  17 oktober 2020

  Mijn dochter heeft het Typediploma via LOI Kidzz gedaan en vond het erg leuk om te doen. Goede tip voor iedereen die een typecursus zoekt voor zijn of haar kind is om de website http://www.typecursusvergelijker.nl te checken. Er zitten namelijk nogal wat verschillen tussen als die online typecursussen. Vooral in de prijs en de begeleiding!

  Beantwoorden
 9. maud
  19 november 2021

  leuk

  Beantwoorden
 10. Elke De Rijck
  26 januari 2022

  Ik ben benieuwd. Hoe was jullie ervaring uiteindelijk met TypeTopia?

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   2 februari 2022

   Heel goed! Al bleef het hier soms echt wel moeilijk om ze te motiveren. 😅

   Beantwoorden
 11. Erik
  7 februari 2024

  Merci voor ’t overzicht! Voor onze zoon hebben we een hele zoektocht gehad om een cursus te vinden die hij leuk vond. Uiteindelijk is onze zoon nu met veel plezier aan het typen met TypeMission. Dit is de LOI Kidzz cursus, maar dan speciaal voor Vlaanderen. Misschien leuk om deze cursus ook toe te voegen ana het lijstje https://www.typemission.be/

  Beantwoorden
 12. Ruth
  26 april 2024

  Mijn beide dochters hebben op school leren typen via Typ10. Wel fijn dat ze dit vanuit de school aanbieden en ook mee opvolgen. Niet alleen voor de kostprijs maar ze hebben die begeleiding ook echt nodig (juiste zithouding, vingerplaatsing, motivatie…). Er werden ook leuke versjes aangeleerd om de letterposities makkelijker te onthouden en daardoor waren ze er snel mee weg!
  De link in je blogbericht werkt niet maar ik heb gezien dat ze inderdaad ook zomerkampen aanbieden maar deze zijn meestal vrij snel volzet.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.