fbpx

Blind leren typen – tussenstand

blind leren typen - typetopia

Enkele weken terug startten we hier met een online typecursus voor de zonen. Tijd voor een stand van zaken. Hoe bevalt het hen?

Het opzet

Begin januari vergeleken we de verschillende typecursussen. Na wat proeflessen kozen de zonen voor TypeTopia. We kozen uiteraard voor de Vlaamse versie (AZERTY).

Modules en dagopdrachten

TypeTopia bestaat uit 20 modules met telkens 5 dagopdrachten. Elke dagopdracht duurt 20 minuten – maar daar kom ik later nog even op terug. TypeTopia raadt aan om een 20-tal minuten per dag te oefenen. Na elke module van 5 dagopdrachten krijg je ook toegang tot een rapport.

Rooster

Je kan zelf kiezen in de TypeTopia omgeving hoeveel dagmodules je per week wil doen. Afhankelijk daarvan duurt de cursus langer of korter.

  • 3 dagopdrachten / week – 34 weken
  • 4 dagopdrachten / week – 25 weken
  • 5 dagopdrachten / week – 20 weken

Uiteraard is dit exclusief vakantieweken, die je ook zelf kan instellen. We stelden het rooster in op 4 dagopdrachten per week. In de praktijk doen ze hier 5 of 6 dagopdrachten per week en zien we elke dag de cursus vroeger en vroeger eindigen.

Onze ervaring

De start

De start verliep moeizaam. Volgens TypeTopia duurt een dagopdracht 20 minuten maar in de praktijk bleek dat hier meer dan het dubbel. Ook al raadt TypeTopia zelf aan om niet meer dan 20 minuten per dag te oefenen (het programma onthoudt automatisch waar je zat) toch kon ik dat moeilijk loslaten. Het plan was dus om 4 dagen in de week een dagopdracht af te ronden en de rest van de week te rusten. Maar dat plan bleek al snel niet te werken. De eerste opdrachten gingen goed, maar even later liepen ze tegen de eerste frustraties aan. Het lukte niet aan de snelheid die TypeTopia automatisch instelt en er waren meerdere frustratieuitbarstingen en toetsenbordrammingen in huis bij beide zonen. Uiteindelijk moesten we overschakelen op een andere aanpak.

Nu

Ondertussen pasten we de aanpak aan. Na weer eens een moment van frustratie sprak ik met hen af om vanaf dan elke dag een half uurtje te oefenen en de dagopdrachten los te laten. Het was iets waar ze eerst niet voor open stonden, maar door de frustraties klonk het plots aanlokkelijk en kreeg ik hen mee. Na anderhalve week keerde de rust terug in huis. We hebben nu ook de afspraak dat ze 2 keer oefenen op de snelheid die TypTopia instelt voor de oefening. Lukt dat niet dan mogen ze de snelheid verlagen.

Ze oefenen nu dus elke dag een half uurtje. Ook in het weekend. Tenzij we echt bijna niet thuis zijn. Wanneer ze 7 dagen een half uurtje oefenen, doen ze hier 6 dagopdrachten per week. Ik stelde hun rooster in op 4 dagopdrachten per week, maar doordat we vaak sneller gaan, zien we de cursus telkens korter worden. Volgens het rooster zouden ze nu in juni klaar moeten zijn, maar daar zullen wel nog wat weken afgaan.

De kaders zijn de verschillende modules die telkens uit 5 dagopdrachten bestaan. Af en toe komt er een filmpje tussen.

Wat vinden ze ervan?

De rust is na die woelige anderhalve week weergekeerd. Ze zijn niet altijd even enthousiast natuurlijk om aan hun half uurtje te beginnen, maar één keer bezig zijn ze wel volledig mee met het verhaal. Ik moet regelmatig komen kijken naar welke tempel ze ontdekt hebben, welke meteorieten ze hebben afgeschoten en welke vieze ruimteworm er op hun pad kwam.

Ondertussen doen ze dat hier ook allebei volledig zelfstandig. Ze houden zelf de tijd in het oog en stoppen wanneer hun half uurtje om is. Wanneer ze een module afronden kijken we samen eens naar hun rapport, maar verder houden we ons daar niet echt mee bezig.

De jongste zoon van 8 is ondertussen 5 weken bezig en zit aan module 7. Hij kent alle letters blind, leerde ook al enkele leestekens en speciallekes zoals de é, è en ç. Momenteel is hij bezig met de hoofdletters.

De oudste zoon van 9 begon een week vroeger en zit aan module 8. Hij is momenteel aan het oefenen op aanhalingstekens, vraagteken, dubbelpunt en nog veel meer.

In module 9 staan de cijfers op het programma en vanaf dan zal er vooral geoefend worden op de snelheid.

Ik verzamelde alle Instagram Stories over het blind leren typen in een hoogtepunt. Daar zie je ook filmpjes over het soort oefeningen dat ze moeten maken. Je kan het vinden in mijn Instagramprofiel.

Conclusie

Na een sputterende start vonden we onze draai en raakten ze vlot vertrokken. Ondertussen zijn ze allebei bijna doorheen de aanleerfase en zal er binnenkort verder ingezet worden op automatisatie. Benieuwd wat dat zal geven.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

1 Reactie

  1. Amelie
    1 juli 2022

    Wat is het finale oordeel geworden van de cursus?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.