fbpx

Ver reizen met kleine kinderen? Nee bedankt!

positief leven en opvoeden - Welke lasten kan jij laten vallen?

Ik zie mensen rond mij fantastische reizen maken naar alle droombestemmingen met hun kleine kinderen.  Het doet me wel eens dromen.  Waarom deden wij dat niet toen onze kinderen nog kleuters waren?  Ik dacht even na over die vraag en kwam tot de conclusie dat het vooral weggesmeten geld zou zijn.

Nu onze kinderen 8 en 9 jaar zijn, begint het wel te kriebelen om de wereld te verkennen.  Maar daarvoor had ik daar totaal geen behoefte aan.

Reizen, dat moet leuk zijn voor het hele gezin.  Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor ons: de ouders.  Ik wil graag dingen doen op grote mensen niveau.  Fysieke uitdagingen aangaan, naar plaatsen wandelen waar die kleine voetjes nog niet raken.  Een wandeling met een kind in een draagzak is tof voor hooguit enkele uurtjes, nadien is het voor niemand nog leuk.  Uiteraard hebben we wel zulke wandelingen gedaan, maar dan enkel een namiddagje of zo.  Mocht mijn hele reis daaruit bestaan, zou ik met honger terugkomen.  Honger naar meer.

Vandaar dat we steeds voor de Intersoc formule kozen.  Het is voor ons de ideale mix tussen tijd voor onszelf en tijd voor het gezin. De kinderen vinden het geweldig dat ze die ‘saaie’ wandelingen niet moeten meedoen met ons en in de plaats daarvan dammetjes mogen gaan bouwen met hun vriendjes in een bergriviertje.   De dag erna doen we iets met ons 4 samen.  Iedereen blij.

Ik vind het knap dat mensen al verre reizen maken met hun jonge kinderen, maar voor mij zou dat weggesmeten geld zijn.  Ik zou het jammer vinden om veel geld neer te tellen voor vliegtickets om dan bepaalde dingen in dat ver land niet te kunnen doen omdat de leeftijd van de kinderen dat nog niet toelaat.  En dan bedoel ik wandelingen naar bergtoppen, gletsjerwandelingen,… Misschien is dat extreem egoïstisch van mij, maar als ik veel geld neertel dan moet ik er ook kunnen uithalen wat ik er wil uithalen.

Ondertussen zijn onze kinderen met hun 8 en 9 jaar wel langzaamaan rijp om wat moeilijkere dingen aan te kunnen.  En dus kriebelt het wel om verdere oorden te verkennen.  De zomer van 2019 zal dus geen Intersoc zomer worden.  Maar eentje waar we de Alpen even inruilen voor een stukje van de rest van de wereld.  Welk stukje dat wordt, dat zal je hier binnenkort wel kunnen lezen.

Hoe kijk jij tegen ver reizen met kleine kinderen aan?  Deed/doe jij het wel of niet?

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

17 Reacties

 1. Lies
  26 november 2018

  Nee, wij ook niet. Er is zoveel te beleven dichter bij huis. En bijkomend argument: de vervuilende kerosine van vliegtuigreizen is nefast voor onze planeet.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   26 november 2018

   Dat is eentje waar ik ook wel mee zit.

   Beantwoorden
 2. Delphine
  26 november 2018

  zelf nog geen kindjes hier maar toen wij klein waren gingen we meestal naar centerparcs en soortgenoten, een zwembad en alles wat je nodig had dichtbij. Nog altijd leuke herinneringen aan. Later gingen we Europa verder verkennen. Mijn eerste vliegreis was toen ik 18 was en nooit heb ik het gevoel gehad dat ik iets gemist heb.
  Nu moet ik wel zeggen dat ik nog altijd niet neig naar hele verre bestemmingen maar we trekken nu we nog geen kindjes hebben bewust naar de plaatsen die we dan zouden overslaan omwille van de redenen die jij aanhaalt.

  Intersoc deden we vroeger ook trouwens, inderdaad heel leuk!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   26 november 2018

   Goed plan om dat nu al te doen. Dat is iets wat we niet deden voor we kinderen hadden. Toen was het eerder sparen sparen sparen. Nu wel wat spijt van. Dus ja, nu willen we onze vleugels wat spreiden precies

   Beantwoorden
 3. Sylvia
  26 november 2018

  Ik ben van mening dat verre reizen met kleuters perfect te doen zijn. Wij reizen op een trager tempo en genieten alle vier. Namibië blijft voor mij onze allermooiste reis (kinderen waren toen 5 en net 3j) en gelukkig zijn daar geen gletsjers om te beklimmen :-)) Benieuwd waar je naartoe gaat!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   26 november 2018

   Ja, ik snap dat perfect. En dat zag er ook een geweldige reis uit. Ik heb dat trouw gevolgd op Instagram toen. ❤️
   Lapland was ook heel leuk. Toen waren ze 5 en 6 maar ze konden alle activiteiten doen in een kortere versie. Anders zouden we dus niet naar daar vertrokken zijn. Het hangt ook wat af van de bestemming denk ik. Niet alle bestemmingen hebben zulke uitdagingen.

   Beantwoorden
  2. eva
   28 november 2018

   Idem hier. Onze verste en mooiste reizen waren met kleuters en peuters. Ik had nooit het gevoel dat ik iets moest missen, me moest inhouden of geld wegsmeet, omdat ze ons ook niet zoveel geld kostten toen. Met pubers is dat wel: volle prijzen voor vervoer, logement, om de haverklap eten (en niet meer om het even wat) en uiteindelijk willen ze vaak maar dit: wifi en een zwembad ?. Dan kan ik bij wijze van spreken even goed naar Benidorm gaan. Naar mijn gevoel wordt het lastiger na hun twaalfde, en zo heb ik er al twee van de drie. We plannen nog één verre reis met z’n vijven en vermoeden dat dat ook onze laatste zal zijn.

   Beantwoorden
   1. An_nononsonsmoms
    29 november 2018

    Daar kan ik me iets bij voorstellen. Maar nu ik wat rondkeek voor reizen, merk ik dat er vooral kortingen zijn tot 2 jaar. Vanaf dan betalen kinderen bijna evenveel als een volwassene. Auch.
    Ik vermoed dat dat gevoel van ‘weggesmeten’ geld bij mij komt door de nood aan avontuurlijkheid. Niet iedereen heeft diezelfde nood natuurlijk.
    Ik hoop dat ze hier enthousiast blijven over onze plannen, maar als ik terugdenk aan mijn eigen jeugd dan herinner ik me ook dagen dat ik mee moest wandelen tegen mijn zin. Om uiteindelijk mijn kinderen hetzelfde aan te doen. Haha.
    Have fun in Benidorm. Maar eerst volg ik nog met veel plezier jullie laatste verre reis mee 😉

    Beantwoorden
    1. eva
     29 november 2018

     Haha, Benidorm it will be!
     Ik heb trouwens ook een grote drang naar avontuur, maar avontuur is niet enkel bergen beklimmen dacht ik zo. We doen (op een uitzondering dit jaar na wegens grote nood) om die reden ook nooit strandvakanties. Mijn kleine kinderen hebben die drang echter nooit beperkt, de grotere des te meer alleen al door hun oogrollen 😉
     En wat de prijzen betreft: een vliegreis is gratis tot 2 jaar ja, tot 11 jaar krijg je korting, vanaf dan is het volle pot. Maar voor al de rest ter plaatse, gaande van betalende activiteiten, slapen (bij op de kamer van ouders of niet), openbaar vervoer tot de grootte van de maaltijden, is het absoluut zo dat je met kinderen onder de 12 goedkoper af bent. Onder de 2 zou gratis moeten zijn.
     Ik wil je hier niet van gedachten doen veranderen of zo hè An, maar je argumenten kloppen niet met mijn beleving. Ik had misschien zeer gemakkelijke en gewillige kinderen, waarvan er nu al twee gemiddelde pubers zijn geworden, dat kan ook.

     Beantwoorden
     1. An_nononsonsmoms
      29 november 2018

      Veel prijsverschil zat er niet op bij ons. Zeker bij de georganiseerde rondreizen scheelt hem dat amper. Op het totaalbudget is dat peanuts. De korting weegt niet op voor ons tegen het eventuele compromis dat we moeten maken wegens te jonge kinderen.
      Ik ben nu alles zelf aan het boeken en kan nu ook niet echt nagaan wat het verschil is met vier twaalf plussers natuurlijk. Je gooit dat in de zoekmachine krijgt een prijs en gaat akkoord of niet.
      Uiteraard is avontuur meer dan bergen beklimmen. Maar het avontuur dat wij hier graag doen daar staat vaak wel een ondergrens van leeftijd op. Mocht dat niet zijn dan waren we al eerder weg.
      Zo wil ik graag Peru doen, maar dan met de Incatrail. Daar moet je onder de 12 (en dat is nog optimistisch) niet aan beginnen. Dus doen we Peru nog niet. Na 12 jaar zullen ze niet meer willen want dan zijn ze puber en lui en als ze het huis uit zijn, raak ik daar waarschijnlijk fysiek niet meer op. ?
      Dus ja, voor ons dan geen Peru nu want dat zou ik zonde vinden van het vele geld zelfs met kinderkorting.
      Uiteindelijk moet ieder voor zichzelf uitmaken of hij er voldoende meerwaarde uithaalt of niet. En of iets dat geld waard is of niet. Dat is niet alleen met reizen zo maar ook met spullen. Wat ik omschrijf als ideale reis is dat natuurlijk voor een ander niet. En dat is ok zo.
      Reizen is hoe dan ook een verrijking voor kinderen en ouders op welke leeftijd dan ook.

 4. ViTess_Tine
  28 november 2018

  Wij doen het ook niet, zelfde reden, weggesmeten geld, want wij als ouders hebben er minder aan, en kleuters helemaal niets.
  We bezochten mijn zus 3 jaar geleden toen ze in Noorwegen studeerde, de kinderen waren toen 2 en 4. De enige herinnering die de oudste daar nu nog aan heeft, is het uitgebreide ontbijt. Ik heb geen spijt dat we mijn zus bezochten, maar het was wel een dure reis.
  Van Intersoc ben ik ook helemaal geen fan, ik ging ooit mee als monitor en vond het echt uitbuiting! Dus dat doen we heel bewust ook niet. We gingen de afgelopen jaren altijd gewoon naar de Belgische kust. Volgende zomer gaan we voor het eerst sinds Noorwegen terug naar het buitenland, en staat Zuid-Engeland op het programma.

  Beantwoorden
 5. Tamara
  29 november 2018

  Voor ik kinderen had vroeg ik me echt af hoe ik dat zou gaan doen, vakanties mét kinderen, want toen zag ik vakantieparken met animatie niet zo zitten… maar na een weekendje met mijn zus en een superenthousiaste Giel ben ik na een tijdje wel helemaal verkocht voor zo’n vakantie met kleine kinderen. Wij zitten dan ook nog eens met een behoorlijk leeftijdsverschil (5,5 jaar), dus wat een gemak dat Giel de hele dag door vanalles kon doen (zwemmen met ons, activiteiten van de animatie of gewoon spelen in het bos rondom ons huisje) terwijl Cas behalve het zwemmen, spelen en de eendjes terroriseren elke middag een goeie dut kon doen. Eén van ons bleef dan bij het huisje en kon daar gewoon genieten van een goed boek in een bosrijke omgeving met zicht op een vijvertje, en ja, ook wel een paar vakantiehuisjes. Af en toe deden we wel een uitstap met zijn allen naar een kindvriendelijk museum, een grote speeltuin, of een natuurgebied.

  Als ik enkel naar mezelf zou kijken, zou ik graag met een rugzak verschillende landen verkennen, elke paar dagen of sneller wisselend van dorp of stad, niet altijd wetend wat we wel of niet gaan doen. Sommigen zullen zoiets ook wel aandurven met kinderen, maar wij doen dat liever niet. Ten eerste heb je de onvoorziene omstandigheden waardoor je wat langer onderweg bent, en dat soms te voet, je bent nogal beperkt in wat je mee kan nemen en ook qua slaapaccomodatie lijkt het me niet zo leuk voor kinderen.

  Dus ja, misschien blijven wij een klein beetje op onze honger, maar onze kinderen genieten hiervan, ze hebben toch nog wat routine (eigen slaapkamer en toch min of meer de normale slaap- en eetmomenten) en dat kan zeker de oudste gebruiken. En ja, hopelijk kunnen we over enkele jaren beetje bij beetje onze vakantiestijl laten doorsijpelen… ik voel dit niet als een offer…

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   3 december 2018

   Dat klinkt toch fantastisch?! Ik herken wat je zegt van die routine. De eerste vakanties met onze peuters/kleuter met Intersoc waren ook al avontuurlijk genoeg dankzij het wegvallen van de routine en vaak onhandelbare kinderen tot gevolg. Toen wisten we natuurlijk ook nog niet dat er meer aan de hand was.
   Maar man, we hebben gezweet met momenten en niet door de hoge temperaturen. ??

   Beantwoorden
 6. Lies
  10 januari 2019

  Ik lees dit hier nog maar net maar je kent mijn mening allicht al he. Ik vind het reizen met kinderen net verrijkend en laat met plezier sommige dingen links liggen. Verder vind ik dat er toch veel mogelijk is met kinderen en kleine kindjes openen soms ook deuren die je anders niet geopend krijgt op verre bestemmingen. Mij maakt het trouwens niet uit of het ver of dichtbij is. Maar ik ben evenzeer egoïstisch hoor want ik kies bestemmingen die ik wil doen. De kinderen gaan gewoon mee… punt. Maar bijvoorbeeld Australië was onze beste reis ooit. Was dat anders geweest met ons twee of met grote kinderen? Tuurlijk dat? Maar we zagen nu al zoveel moois en deden zoveel geweldige dingen dat een andere vorm van reizen niet persé geweldiger was geweest.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   10 januari 2019

   Ja, dat ken ik. ? En ik kan je redenering daarin wel volgen hoor. Maar voor ons is dat onvoldoende. Al geniet ik wel van de verhalen van de gezinnen die het wel doen ☺️

   Beantwoorden
   1. Lies
    10 januari 2019

    maar ah je vond wel die jaren een oplossing bij Intersoc! Ik vermoed dat je van die reizen ook wel genoten hebt 🙂 en als je dan avontuurlijke dingen wil gaan doen nu ze groter zijn is dat ook nog altijd heel erg mooi… moest er intersoc bestaan in verre landen had je het misschien toen al gedaan 😉 wel grappig om te horen dat dat de reden is eigenlijk, had ik echt nog niet door

    Beantwoorden
    1. An_nononsonsmoms
     10 januari 2019

     Dit jaar breken we uit en maken we er werk van ☺️

     Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.