fbpx

De ultieme tips om je boeket bloemen heel lang vers te houden

Mijn vriendin verwende me met een leuk uitje in Leuven: lekker eten en een workshop Bloomon.  We leerden er alle trucjes van het vak om een boeket bloemen zo lang mogelijk vers te houden én hoe je nu zelf een leuk boeket samenstelt.  Ik noteerde vlijtig alle tips die we kregen en deel ze hier. Zo kan ook jij wat langer genieten van je bloemen.

De ultieme tips om je bloemen zo lang mogelijk vers te houden.

 • Maak je vaas om de 3 dagen schoon met heet water en chloor.  Chloor lijkt nogal agressief, maar het stopt de bacteriegroei.  Gewone Dreft gaat ook, maar dat remt de bacteriegroei niet af en dus kunnen je bloemen sneller gaan schimmelen
 • Nadat je de vaas hebt schoongemaakt, vul je ze opnieuw met vers water waarin je een drupje chloor doet.  Dit zorgt weer voor het afremmen van de bacteriegroei.
 • Gebruik enkel de eerste drie dagen bloemenvoeding in je water.  Dit zorgt ervoor dat bloemen in de knop voldoende kracht krijgen om te openen.  Na drie dagen stop je hier mee, anders gaan ze ook sneller uitbloeien natuurlijk.
 • Zat er geen zakje bloemenvoeding bij je boeket?  Geen probleem je kan dit heel eenvoudig zelf maken.  Je voegt één eetlepel suiker toe aan je water én een drupje chloor.
 • Bloemen komen open door suiker, warmte en beweging.  Hoe warmer je boeket staat, hoe sneller het zal uitgebloeid zijn.  Zet het boeket dus niet te kort bij een verwarmingselement.
 • Doe niet te veel water in de vaas.  Hoe meer water, hoe groter de lengte van de steel die zacht wordt.  Zachte stelen zijn een zwakke plek voor bacteriegroei. Wanneer je tijdens het schoonmaken van de vaas merkt dat je stelen te zacht zijn of een glibberig laagje hebben, snijd je ze best schuin bij. Zet ze nadien wel zo snel mogelijk in vers water.
 • Wanneer je bloemen krijgt, die even uit het water zijn geweest, knip je best ook de stelen onderaan bij.  De stelen maken aan het snijvlak een laagje aan waardoor ze geen water meer kunnen opnemen. Ze moeten dan leven op de reserve die nog in hun steel aanwezig is en kunnen geen nieuw water opnemen.
 • Je hebt in elke boeket zwakke en sterke bloemen.  Zwakke bloemen (zoals Gerbera’s) zullen het net wat minder lang uithouden en zul je dus eerder uit je boeket moeten verwijderen.  Bloomon zelf zegt dat je ongeveer drie takken uit hun boeket zult moeten verwijderen.

Hoe schik je nu een mooi veldboeket?

 • Bloomon werkt met hoogteverschillen.  Wil je zelf een veldboeket samenstellen of individuele takken kopen bij een bloemist, zorg dan dat je je stelen in 3 verschillende hoogtes knipt.
 • Je stelt je boeket samen door te beginnen met de laagste bloemen.  Dit doe je door een kruis te maken.  Begin met twee bloemen die je tegenover elkaar in de vaas zet, waarbij je een kruis maakt met de stelen. Steek elke volgende steel altijd over het kruis van de vorige stelen.  Je werkt van laag naar hoog en draait je vaas telkens.
 • Je eindigt met enkele takken groen.  Deze hoef je niet kruisgewijs in je vaas te steken, maar mag je gewoon steken waar je nog wat opvulling kan gebruiken.
 • Wil je een afwisselend boeket, gebruik dan ook een afwisseling aan bloemen.  In de standaardboeketten vind je vaak enkel ronde bloemen zoals rozen, anjers,… Wissel ronde bloemen af, met meertakkige bloemen (zorgen voor opvulling) en langwerpige bloemen (staartvorm) om hoogte te creëren.
 • Koop/pluk van elke tak maar ééntje, zo krijg je een mooie afwisseling.
 • Varieer ook met kleurverschillen om de look van een nonchalant veldboeket compleet te maken.

Een account bij Bloomon

We mochten achteraf ons eigen boeket mee naar huis te nemen en ik besloot om een account aan te laten maken bij Bloomon.  Met de feestdagen in het vooruitzicht leek het me wel fijn om ergens midden december nog eens een boeket aan huis te krijgen.  We kregen de bijhorende vaas cadeau.  Alleen waren Cathérine en ik weer bij de traagste van de hoop en was de hele fysieke voorraad op de workshoplocatie uitgeput.  Dus voorlopig staat mijn boeket in een iets te lage vaas, maar zelfs dan is het nog mooi. Mijn boeket is een maat M en kan nog net onder de hanglampen boven mijn tafel.

Deze diashow vereist JavaScript.

Voor wie dezelfde vrees heeft als ik: je hoeft geen abonnement te nemen op Bloomon.  Hoe mooi ik het ook vind, financieel is dat echt niet haalbaar, maar voor speciale momenten vind ik het wel fijn.  Standaard staat je kalender op je account wel op tweewekelijkse levering, maar die geplande leveringen kan je gewoon verwijderen door op de datum te klikken.  Na mijn levering van 13 december kan ik mijn account gewoon op pauze zetten.  Dat haalde me over de streep om toch een account te nemen, want ik ken mezelf.  Ik ben nogal nonchalant in die dingen en nu hoef ik niet te vrezen dat ik bloemen krijg wanneer ik het niet wens.
In de zomer ga ik dan ook liever naar Elke’s Bloemenpluktuin om zo mijn eigen boeket samen te stellen aan de hand van deze tips.

Wil je zelf graag zo’n Bloomon boeket aankopen? Dat kan hier op de website van Bloomon door een account aan te maken.  Wanneer je de code anvanderwe gebruikt, krijg je net als ik een gratis vaas bij je eerste boeket.

zo houd je een boeket bloemen heel lang vers - bloomon

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: