fbpx

Een maand lang vroeg opstaan – Hoe ging het?

vroeg uit de veren - vroeg opstaan - the miracle morning

Begin september kondigde ik mijn zot idee aan.  Ik ging samen met de start van het nieuwe schooljaar een maand lang extra vroeg opstaan.  Ondertussen is de eerste schoolmaand voorbijgevlogen en kan ik de resultaten met jullie delen. Op Instagram kreeg ik enorm veel vragen over hoe en waarom ik dit nu doe. Maar de allerbelangrijkste vraag is voor mij: Wat ga ik doen nu het oktober is? Blijven vroeg opstaan of niet?

Een zot idee

Het begon als een zot idee, zonder plan.  Ik wilde gewoon wat meer kwali-tijd voor mezelf.  Na 2 maanden lang non stop tussen de kinderen bleef er van mijn persoonlijke ontwikkeling weinig over.  De 2 maanden stonden in het teken van de kinderen en dingen zoals sporten, tijd voor mezelf,… schoten er bij in. Het nieuwe schooljaar was voor mij ook een nieuw begin.  De kinderen gingen naar school en ik kon terug wat tijd investeren in mezelf.

The Miracle Morning

Na een dikke week vroeg opstaan en daar wat info over op te zoeken, ontdekte ik het boek The Miracle Morning van Hal Elrod.  Ik las lovende kritieken en besloot het binnen te halen op mijn Kindle.  Ik begon het te lezen tijdens mijn ochtendlijke uren en zag er wel toekomst in.  Uiteindelijk deed ik een groot deel van de ochtend al wat hij in het boek beschreef als de Life S.A.V.E.R.S.

S.ilence

A.ffirmations

V.isualisation

E.xercise

R.eading

S.cribing

De E.R.S. deed ik al, de S.A.V. voerde ik na het lezen van het boek toe aan mijn ochtendroutine. En omdat ik het gevoel had dat de ochtend nog veel te snel om was, besloot ik om mijn wekker nog een half uurtje vroeger te zetten: 5 uur.

Ik kreeg dankzij het boek nog een extra energieboost, al moet je de Amerikaanse saus er wel wat kunnen aflepelen.  Hal Elrod, de auteur, geeft ook tips over hoe je toch makkelijk uit je bed kan, ook al ben je geen ochtendmens.  Al had ik die vreemd genoeg niet nodig. Het ging super vlot.

Van nachtuil tot ochtendmens

Doordat de reden achter mijn vroeg opstaan voor mij heel erg duidelijk was en ik vrijwel onmiddellijk de voordelen ervan voelde, is het voor mij heel erg makkelijk om vol te houden.  Ik kan het zelf amper verklaren, want ik ben allesbehalve een ochtendmens. Ik voel me energieker, positiever en sta terug met beide voeten in het leven.  Als notoire snoozer, sta ik nu wel direct op.  Een ander voordeel is dat mijn slaapkwaliteit enorm verbeterd is.
Waar ik vroeger vaak nog meer dan een uur lag te woelen in bed (ook al lag ik er pas laat in) voor ik de slaap kon vatten, val ik nu in slaap als mijn hoofd het kopkussen raakt.  Heerlijk.

Voor mij is het duidelijk. Ik doe nog wel even door met mijn Miracle Morning.  Het effect op mezelf en mijn gemoedstoestand is zo positief dat het automatisch voor motivatie zorgt.  Het is niet zomaar je wekker een paar uur vroeger zetten, maar eerder een wijziging van mindset.  Enkel je wekker wat vroeger zetten om nog wat meer in je dag te kunnen proppen zal weinig effect hebben. Een heel belangrijke nuance, want op die manier is de kans klein dat je het volhoudt.  Je haalt er immers geen persoonlijk voordeel uit en net dat is de grootste motivator.

Vragen?

Ik merk dat ik veel vragen krijg over hoe ik dat nu allemaal praktisch aanpak.  Ik verzamelde al een hoop vragen van jullie via Instagram, die ik volgende week naar best vermogen zal proberen te beantwoorden. De volgende vragen werden reeds gesteld en zal ik dan beantwoorden:

 • Om hoe laat ga je slapen?
 • Snoozen of recht uit je bed?
 • Slaapt je partner dan gewoon verder?
 • Gaat je partner mee zo vroeg slapen?
 • Waarom? (Lees je hier)
 • Wat is het effect? (Lees je hier)
 • Ga je bewuster om met schermtijd?
 • Wat doe je in het weekend?

Heb je zelf nog een vraag, die er niet tussen staat? Laat het me dan gerust weten.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

7 Reacties

 1. Eilish
  4 oktober 2018

  Ik moet toegeven dat ik best nieuwsgierig was naar je bevindingen. Ikzelf moest drie jaar lang voor zes uur opstaan voor de dochter (anders kwam die haar bed niet uit). Die vroege ochtenden waren ook niet echt me-time. Ik begon gewoon aan de rush van de dag (was bvb vaak al om 7u aan het koken).
  Nu zijn die vroege ochtenden weggevallen doordat de dochter op kot zit en kom ik vaak maar rond 8u uit mijn nest. En dat is laat! Op die manier krijg ik het gevoel dat ik een stuk dag mis.
  Misschien moet ik je voorbeeld eens gaan volgen en zien wat het geeft.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   4 oktober 2018

   Ik kan het je ten zeerste aanraden. En maak het vooral gezellig. Doe iets voor jezelf waar je anders niet toe komt. Wat bewegen, wat lezen,… En hou me vooral op de hoogte

   Beantwoorden
 2. Melanie
  4 oktober 2018

  Ik heb Miracle Morning een paar jaar geleden gelezen en was meteen om. In theorie dan. De praktijk is weerbarstiger. Alle tips en voornemens ten spijt: Ik ga nog steeds te laat naar bed. Omdat er veel te doen is nog, ‘s avonds. Niet omdat ik een avondmens ben. Integendeel. Ik geniet van stille ochtenden. Maar niet ten koste van kostbare slaap. Soms lukt het wel en dan ben ik er heel blij mee. IN het weekend ben ik ook vaak ver voor de anderen uit de veren.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   4 oktober 2018

   De avond duurt wat minder lang, maar hier was die vaak niet zo heel productief. En ik was meestal gewoon moe maar bleef nog talmen in plaats van in mijn bed te kruipen. Ik slaap nu gewoon veel beter.

   Beantwoorden
 3. Ik heb het ook een tijd gedaan, maar ben de draad weer terug kwijt. Het vroeg gaan slapen lukte me heel moeilijk. De me-time in de plaats is wel een enorm kado. Momenteel sta ik samen op met de zonen, en doen we samen rustig aan, dat is mij ook wel wat waard!

  Beantwoorden
 4. Astrid
  4 oktober 2018

  Slapen je zoontjes dan wel langer? Ik vrees dat mijn jongens hier al snel de trap zullen afsluipen en dan is de me time ook zoek… sta je in t weekend ook vroeg op?

  Beantwoorden
 5. Tamara
  4 oktober 2018

  Fijn dat het zo goed meevalt! Ik had wel al dat idee aan de foto’s die ik hier en daar zag passeren op IG. Denk je dat het moeilijker zal zijn in de wintermaanden? Ik denk dat vroeger gaan slapen dan wel net gemakkelijker wordt…

  Ik had al gehoord van Miracle Morning maar ik moest daarbij meteen denken “Nou, die schrijver heeft geen kinderen!” Hihi, blijkbaar heeft niet iedereen vroege vogels als die van ons en die zo licht slapen ’s morgens dat als ze nog niet zelf wakker geworden zijn ze van het minste geluid wakker worden. Ik denk dat het vooral nodig is dat we allemaal ergens tijd en ruimte maken voor onszelf, maar ik denk dat het niet voor iedereen ’s morgens haalbaar is.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.