fbpx

Duurzame producten getest: solid shampoo bar, solid conditioner bar en herbruikbare rietjes.

duurzame producten geteste: herbruikbare rietjes, solid shampoo bar, solid conditioner bar

Minder plastic, minder verpakking en minder vervuiling.  Wie droomt daar niet van?  Er zijn ondertussen een heleboel producten op de markt die daar heel veel aandacht voor hebben. Hoog tijd om die alternatieven eens van dichterbij te bekijken. Ik testte de blokshampoo en -conditioner en ik kocht herbruikbare rietjes.

Disclaimer: Al de producten die ik hieronder bespreek, kocht ik helemaal zelf.

Lamazuna shampoo bar wild gras – vet haar

Toen ik de Lamzuna shampoo bar  thuis aankreeg schrok ik van de grootte. Het is te zeggen, eerder de afwezigheid van die grootte. Het is echt maar een klein blokje shampoo, maar er wordt wel beloofd dat het een equivalent is voor 2 flessen shampoo.  Na 2 maanden gebruik kan wel zeggen dat het zeepje niet erg snel slinkt en zuinig in gebruik lijkt. Of het ook echt 2 flessen shampoo vervangt, durf ik niet beweren.

Het gebruik van de shampoo bar was niet bepaald liefde op het eerste gezicht.  Het was voor mij echt wel wennen.  Ik was gewoon om direct voldoende schuim te hebben, maar dat is met zo’n blokje toch wel even anders.  Je moet het blokje over je natte haar wrijven totdat je voldoende schuim hebt.  Iets wat voor mijn schouderlang, doch erg dun haar, toch wel wat inspanning vergt.  Het is niet dat ik 5 minuten moet wrijven, maar het duurt wel langer dan met vloeibare shampoo. Eenmaal ik voldoende schuim heb, voelt het wassen wel aan zoals een standaardshampoo.
Ik kocht de versie voor vet haar en denk dat dit niet de beste keuze was voor mij.  Mijn haar wordt er tijdens het wassen redelijk ruw van, waardoor ik zorgvuldig conditioner moet aanbrengen om niet in de problemen te komen. De eerste keer had ik nadien veel te weinig conditioner gebruikt en was mijn haar even een grote warboel.  Ik heb serieus gezweet toen om de knopen eruit te krijgen. De volgende wasbeurt hield ik er dan wat rekening mee en nu ik voldoende conditioner gebruik is er geen enkel probleem meer.

Helemaal Shea – solid conditioner

Bij de shampoo bar kocht ik ook onmiddellijk een conditioner in blok.  De conditioner werkt om dezelfde manier als de shampoo bar; Het blokje in je handen nemen en ermee over je haar wrijven tot je voelt dat het product overal zit.  Uitspoelen en klaar.  De eerste keer maakte ik dus de fout om enkel de lengtes van mijn haar met conditioner te wassen, waardoor ik nadien mijn haar niet meer doorgekamd kreeg.  Bij een klassieke conditioner is dat voor mij voldoende.
Sindsdien doe ik de conditioner op mijn hele haar tot het echt glad aanvoelt  en heb ik hier gelukkig geen last meer van.  Het uitkammen gaat nu gewoon wel vlot en ik merk weinig verschil met een gewone conditioner. Alleen zit deze vol met goede, natuurlijke dingen zoals sheaboter.
Helemaal Shea is trouwens een klein bedrijfje uit Nederland dat ook solid shampoo bars maakt.

Roestvrijstalen rietjes

Carrefour is binnenkort de eerste retailer die met hun Act For Food plastic wegwerpproducten zoals rietjes en bestek zal verbieden. Een sterk signaal dat hopelijk door anderen gevolgd zal worden.  Aangezien ik nog geen herbruikbare rietjes had, besloot ik om ze samen met mijn solid shampoo bar  en conditioner te bestellen.  Hoewel een rietje niet echt noodzakelijk is, vind ik het wel een fijnere manier om mijn smoothies te drinken.  Ik gebruik ze nu ook elke dag.  Ze zijn heel gemakkelijk in onderhoud want ze mogen gewoon mee in de vaatwas. Ik bestelde er ook direct het reinigingsborsteltje bij, omdat de rietjes hier de vaatwas niet altijd halen.  Vaak was ik ze gewoon met de hand af omdat ik ook de blender met de hand schoonmaak.

Ik vond het in het begin wel even wennen. Ze voelen kouder aan door het metaal, zeker als je er een ijskoude smoothie mee drinkt en ik had wat schrik om er per ongeluk eens met mijn tanden tegen te rammen of zo. Voor een metaalsmaak hoef je niet bang te zijn.  Ze zijn volledig smaakloos. Ondertussen gebruik ik ze al twee maanden en ben ik helemaal om.  Ik bestelde zelfs onlangs 4 korte rietjes bij, want zo’n lang rietje in een gin tonic of aperol spritz was niet echt praktisch.
Ik kocht de 2 lange rietjes, de rietjesborstel en de 4 mini rietjes van U Konserve.  Er zijn ook nog andere opties zoals bamboe of met een silicone drinktuit die waarschijnlijk wat warmer zullen aanvoelen.  Het is maar wat je wil.

De aandachtige kijker ziet op de foto ook dat ik een nieuwe menstruatiecup kocht.  Deze vervangt de vorige die bijna 8 jaar trouw dienst deed.

Conclusie

Ik denk niet dat ik nog terug ga naar de shampoo in fles.  Na even aanpassen, doen de vaste producten hun werk even goed maar dan zonder de bijkomende brol in de vorm van afval en chemicaliën.  Ook van de herbruikbare rietjes ben ik erg fan. Misschien zijn al deze acties maar een druppel op een hete plaat, uiteindelijk maken vele kleine druppels één grote oceaan. Eentje zonder plastic soup.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

9 Reacties

 1. Joke (The Needle Of Choice)
  30 september 2018

  Ha, ik heb net voor de allereerste keer mijn haren gewassen met een shampoobar van Helemaal Shea! Ik kan nog geen oordeel vellen, ik ga het proberen vol te houden. Goeie tip wel van Carrefour!

  Beantwoorden
 2. Laura
  30 september 2018

  Wat goed van je!!
  Hier ook al enkele maanden tevreden met een shampoo-bar van Lush.
  De menstruatiecup kocht ik vorige maand, nog even wachten vooraleer ik het kan uitproberen… Tips?

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   30 september 2018

   Hier ging dat direct erg vlot. Maar ik hoor wel dat sommige wat sukkelen met het juist plaatsen. Dus ik denk best eerst gebruiken op momenten dat je thuis bent. Totdat je zeker bent. Zijn toiletten met wasbakken in het hokje wel jet gemakkelijkst als je op verplaatsing bent. Ik kom toe van ‘s ochtends tot ‘s avonds en kan dat rustig thuis doen.

   Beantwoorden
   1. Lies
    4 oktober 2018

    Ik neem gewoon de vrijheid om het rolstoeltoilet te gebruiken als ik mijn menstruatiecup buitenshuis gebruik. Daar is het wasbakje altijd bij het toilet. Anders zou ik de cup amper kunnen gebruiken.

    Beantwoorden
 3. Anna Helena
  30 september 2018

  Ik gebruik ook shampoo bars, wel van Lush. In t begin wat wennen, nu mijn favoriet.

  Beantwoorden
 4. Lies
  1 oktober 2018

  Hier gebruiken de jongens ook nog het liefst vloeibare shampoo. Ik ga voor hen een fles navullen als die leeg is.

  Beantwoorden
 5. hanne
  1 oktober 2018

  Ik gebruik al langere tijd shampoobars. Het is inderdaad wennen, maar ik blijf fan. Ik voel duidelijk verschil met mijn oude shampoos. Mijn huid voelt minder trekkerig en mijn haar wordt minder snel vet. als conditioner gebruik ik soms verdunde appelazijn. Klinkt misschien raar, maar werkt echt. En laat na het spoelen geen geurtje na.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   1 oktober 2018

   Oh ja, dat van die azijn hoorde ik nog al. Toch eentje om te onthouden dan

   Beantwoorden
 6. withlovebyeva
  5 oktober 2018

  Ik twijfelde nog wat over de shampoo bar, dus merci voor het delen van jouw enthousiasme!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: