fbpx

Waarom ik voor de afschaffing van vuilbakken op openbare plaatsen pleit

‘Waarom laten we zoveel vuilnis achter op het strand?’, kopte een krant enkele dagen geleden.  Ik zou het begot niet weten en mijn maag draait er van om.  Ik pleit dan ook voor het afschaffen van vuilbakken op openbare plaatsen.

De foto die bij het artikel stond was misselijkmakend: een overvolle vuilbak met de inhoud van 4 vuilbakken er rond, uitgespreid op het strandzand.  Dit tafereel is natuurlijk lekker extreem, maar als je gewoon een wandelingetje langs de weg doet en eens in de berm kijkt, is het resultaat niet echt minder deprimerend.

Hoe komt het toch dat wij er hier niet in slagen om ons afval te zetten waar het hoort? Ik blijf het een raar gegeven vinden.  Nochtans zijn we van alle bewoners op deze planeet, wel degene met (zogezegd) het meeste verstand.  Al durf ik daar wel eens aan twijfelen.

De schuld van een ander

Hoe dan ook liegen sommige reacties er niet om. “Er zijn te weinig vuilbakken, dus ja, het is de schuld van de gemeenschap.  Ze moeten maar meer vuilbakken voorzien en ze wat vlugger leegmaken.  Daar betalen we toch belastingen voor.”
Nochtans hadden die mensen er geen enkel probleem mee om die volle verpakking mee te nemen naar het strand.  Dus ik snap echt niet hoe moeilijk het dan is om een lege verpakking terug mee te nemen naar huis. Belastingen betalen ontslaat je niet van je eigen verantwoordelijkheid.

Het kan ook anders

Ik kom net terug van een reis naar de bergen.  En weet je, daar staat er nergens een vuilbak. Nergens! En weet je, de keren dat ik een papiertje, klokhuis of iets anders dat niet thuis hoort in de omgeving zag liggen, kan ik niet tellen.  NIET! Ik zag het geen enkele keer.  Nochtans waren sommige plaatsen toch ook echt wel toeristisch.
In de bergen neemt iedereen zijn afval terug mee.  Ja, ook zijn klokhuis en bananenschil.  Of zag jij ooit al een appelboom groeien op 2000m?

Geen vuilbakken – de oplossing

Het probleem met vuilbakken is dat wanneer er eentje staat, je je afval er in kwijt wil.  Zelfs als die overvol zit, wil je jouw ijswikkel er nog bij proppen. Dat dat proppen niet goed lukt – want afval is tenslotte vies en je wil niet te veel je best doen aan een vuilbak – en dat de zeebries nadien zijn werk er mee doet, is jouw probleem niet meer.  Je intenties waren goed en je geweten is zuiver.

Dus geef mij maar een omgeving zonder vuilbakken, waar iedereen verplicht is om zijn eigen afval terug mee te nemen naar de plaats waar het vandaan kwam. Een omgeving waar mensen die zich niet aan de regels houden, door anderen aangesproken worden.  Dat lijkt me een betere investering van belastingsgeld dan een extra vuilbak.  Ik droom het alvast.  Droom jij met me mee?

 

 

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

9 Reacties

 1. Delphine
  19 juli 2018

  ik volg je voor wat betreft zaken die je meeneemt van thuis maar zelf vind ik ook vooral dat plaatsen waar je iets kan kopen om te eten of drinken, ook een vuilnisbak moeten voorzien. Onverwacht een bekertje koffie of thee kopen zorgt ervoor dat je niet direct iets bij hebt om het lege mee te nemen (en gewoon in je tas stoppen is nu ook niet direct proper).
  Het was inderdaad wel een extreme foto in de krant van aan zee, want in Koksijde waren de vuilnisbakken helemaal niet zo overvol en kon je dus gerust nog wat afval kwijt als je dat wou.

  Beantwoorden
 2. liebest
  19 juli 2018

  Ik volg je helemaal ! (Ik gebruik ook bijna geen vuilbakken.. de enige uitzondering hierop is als ik vuil van iemand anders opraap. Dan neem ik het ni graag mee naar huis.)

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   19 juli 2018

   Ja, dat deed ik gisteren ook nog. Een groot stuk glas (kapotte wijnfles) lag in het midden van een bospad. Dat heb ik ook gedeponeerd in de vuilbak die 30 m verder stond. Maar zelfs die vuilbak kon niet verhinderen dat die wijnfles belandde waar ze niet moest belanden.

   Beantwoorden
 3. Leentje
  19 juli 2018

  Ik ben het helemaal met je eens! Ik probeer zelf altijd zo veel mogelijk afval terug mee te nemen zodat het ook op de juiste manier gesorteerd kan worden. Ik vind het dan ook onbegrijpelijk als mensen gewoon hun afval maar laten slingeren waar ze het willen, en al zeker als ze nog niet de moeite willen doen om hun kinderen te leren dat je afval niet zo maar gewoon ergens kan achterlaten. Ik kan me echt mateloos ergeren als ik zoiets zie!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   19 juli 2018

   Ik ook. Mijn stokpaardje ?

   Beantwoorden
 4. Eilish
  19 juli 2018

  Ik volg je helemaal, want ik veronderstel dat de meeste mensen hun afval thuis ook niet rond de tuin/in huis strooien.
  Maar dan is er ook nog het gegeven dat er véél te veel verpakkingen zijn. Al die apart verpakte koekjes, de mentaliteit van voor plastieken flessen te gaan i.p.v. een herbruikbare fles… Om nog te zwijgen van al die horeca die het nog altijd niet gesnapt heeft dat mensen flink genoeg zijn om uit een glas te drinken en daar geen rietje bij hoeven (en ook geen twee soms grrrr)
  Hier tegen mijn huis is een gemeenteplantsoentje. De keren dat ik al een boodschap op de bank heb gekleefd met de vriendelijke vraag dat de hangjongeren hun afval ofwel in de beschikbare vuilnisbak doen, ofwel mee naar huis nemen zijn legio. De respons is dat mijn boodschap op een prop op de grond naast de bank ligt de dag nadien.
  Wie heeft die mensen opgevoed?

  Beantwoorden
 5. Tamara
  19 juli 2018

  Hier op onze vakantieplek staan overal vuilnisbakken en die worden meermaals per dag gecontroleerd en eventueel wordt er een zak verwisseld, en dan lijkt een vuilnisbak wel te werken… Op het strand en in het bos, we zien quasi geen afval en iedereen zie je de moeite doen om zijn afval netjes in de vuilnisbak te doen. Maar je hebt wel een punt, want een volle vuilnisbak lijkt mensen de toelaten te geven om het vuilnis dan maar “in de buurt” achter te laten en dan gaat het zijn doel voorbij. Hier is dat gelukkig niet zo en dan is het wel zo gemakkelijk dat we onze afval (en dat proberen we te beperken door geen individueel verpakte dingen te kopen) niet meer mee te moeten nemen.

  Ik heb eigenlijk wel altijd iets bij om ons afval in te doen, maar blijkbaar leeft die mentaliteit van ons afval mee te nemen blijkbaar nog niet algemeen en ik weet niet goed hoe je de mensen zo ver krijgt om dat gedrag te verkrijgen… Sensibilisering is al vaak geprobeerd, vuilnisbakken weghalen helpt blijkbaar ook niet, … ik weet het niet zo goed… Op een pleintje onderweg naar school hebben de bewoners een mooie slinger met de vraag geen afval achter te laten gemaakt… sindsdien is precies die slinger de plaats om afval achter te laten… triest…

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   19 juli 2018

   Zo jammer! Een grondige mentaliteitswijziging is nodig. Maar zie, in het begin stond iedereen ook op zijn achterste poten toen de zakken werden afgeschaft aan de kassa van de supermarkt. En ondertussen is dat ook ingeburgerd geraakt. Zoiets gebeurt niet van vandaag op morgen natuurlijk. Maar het kan wel. Of dat wil ik tenminste toch graag geloven ?

   Beantwoorden
 6. Sonja
  20 juli 2018

  Helemaal mee eens, laatst reed ik op de snelweg en de auto voor me gooide zomaar een kreeg blikje uit het raam, ik kan daar gewoon niet bij met mijn hoofd, waarom zou je dat doen?
  Voor koffie-on-the-go heb ik een keep-cup. Verder heb ik altijd een flesje water bij me (dopper) en voor mijn kinderen speciale bidons. Dat scheelt zoveel afval!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: