fbpx

Bergvakantie met kinderen – Wengen voor kleine, grote en grotere avonturiers – het reisverslag

speeltuin Männlichen Intersoc Wengen

Ik heb het eens geteld en onze reis naar Wengen was onze zevende Intersoc zomervakantie.  Met de wintervakanties erbij is het zelfs onze twaalfde Intersoc-reis.  Je kan dus wel stellen dat we fan zijn van hun reisformule.

Het was dan ook een hele eer om met Intersoc te mogen samenwerken voor onze reis naar Wengen in Zwitserland. Wengen is een autovrij dorp dat enkel via de tandradbaan te bereiken is. Het ligt vlak aan het Unesco Werelderfgoedgebied, waarvan de Eiger, Mönch en Jungfrau toch wel behoorlijk klinkende namen zijn.  De Eiger, Mönch en Jungfrau zijn naast de Matterhorn de meest mythische bergen van Zwitserland.  Wie houdt van imposante bergen, bedekt met eeuwige sneeuw en gletsjers – check – is in Wengen aan het juiste adres. De beide zonen hebben trouwens meermaals gezegd dat ze deze vakantie de mooiste ooit vonden en willen al terug.  Een beter compliment is er gewoonweg niet.

De reis was – traditiegetrouw – weer veel te kort om alles te doen wat de omgeving te bieden heeft.  We zullen dus ook echt nog eens terug moeten gaan. Maar wanneer ik ons activiteitenlijstje hieronder bekijk, besef ik dat we echt heel veel hebben kunnen doen.

Voor de kleine avonturiers

Lieselottepad en speeltuin Männlichen

Lieselotte is een postkoe die graag eens op vakantie wil naar de bergen.  Je gaat met de kabelbaan aan het hotel naar boven (Männlichen) en wandelt van daar naar beneden.  Onderweg zijn er verschillende haltes waar de kinderen telkens een letter krijgen door te stempelen en er zijn verschillende doe-opdrachten: alpenhoorn blazen,… De Nederlandse versie van het verhaal kan je gewoon in het hotel verkrijgen.  Op 90 minuten ben je beneden (zonder stops) en kan je een andere kabelbaan terug naar Männlichen nemen.  Om af te sluiten is er ook nog een heel leuke speeltuin boven aan Männlichen.  De wandeling is ideaal voor kinderen vanaf 5 jaar.  Jongere kinderen kunnen perfect mee in een draagzak. Lieselotte pad Wengen Intersoc speeltuin Männlichen Intersoc Wengen

Geltscherschlucht in Grindelwald

We namen de kabelbaan naar Männlichen en namen aan de andere kant van de berg de kabelbaan weer naar beneden.  Na nog een dik half uur stappen door Grindelwald en langs een wilde gletsjerrivier kom je aan de ingang van een indrukwekkende gletsjerkloof.  De inkom is betalend. Je wandelt door de gletsjerkloof langs de wand en krijgt onderweg wat uitleg via informatieve borden.  Over de gletsjerrivier is een net gespannen waar je op kan stappen.  Alleen voor de durvers natuulijk.  De kinderen zijn hier volledig uit de bol gegaan.  Onderweg vulden ze hun drinkbus met geltsjerwater van de Eiger dat ze per sé mee naar huis wilden nemen om aan iedereen te laten zien. Lekkerder dan kraantjeswater.  Ik kan ze geen ongelijk geven.
We stapten de weg terug tot Grindelwald en namen daar voor de afwisseling de tandradbaan terug naar Wengen.Gletschersschlugt Grindelwald Intersoc Wengen

Trümmelbach watervallen

Impressionant, krachtig en koud.  De wonderen der natuur.  Een kolkende geltsjerrivier die zich een spectaculaire weg baant door het gesteente van de berg.
We bezochten de Trümmelbachwatervallen te voet vanuit Lauterbrunnen waar we picknickten voor de Intersoc familiedag.  Het is nog ongeveer een uur stappen vanuit Lauterbrunnen maar je kan ook de lijnbus nemen als je dat niet ziet zitten.  Lauterbrunnen bereik je vlot vanuit Wengen met de tandradbaan.
De inkom is betalend en kinderen onder de 4 jaar zijn niet toegelaten om veiligheidsredenen.

De watervallen zijn bijna onmogelijk om mooi met een camera vast te leggen, dus nam ik maar een foto van een man die vol verwondering naar de natuurpracht keek.

Trummelbach watervallen Intersoc

Zwemmen

Er is niets heerlijker om die stapbeentjes te verwennen in het openluchtzwembad van Wengen.  Kinderen mogen er trouwens gratis binnen en het uitzicht op de Jungfrau is ook gratis.  Helaas is het zwembad niet verwarmd en moet je het doen met een watertemperatuur van 22°.  Ik ben daar niet zo’n held in, maar de kinderen hadden er een geweldig leuke namiddag. Het springplatform van 3 m hoog behoorde tot de uitdaging van de dag. Het zwembad dateert uit de jaren ’30 en je voelt er gewoon de glorie van weleer.  Het zwembad bevindt zich op wandelafstand van het hotel.

Panoramawandeling Männlichen – Kleine Scheidegg

Je gaat met de kabellift naar boven en vandaar vertrekt er een mooi en breed wandelpad langs de bergflank naar Kleine Scheidegg.  Onderweg heb je een prachtig uitzicht op de Jungfrau, Mönch en Eiger. Vanuit Kleine Scheidegg neem je dan de tandradbaan terug naar Wengen. Ideaal om met kinderen te doen of wanneer je niet echt avontuurlijk bent aangelegd.  Wij vonden dat net iets te toeristisch.  De vele Japanners krijg je er gratis bij.  We besloten dus om een extra zijsprong te maken naar de Lauberhorn om wat avontuur toe te voegen.  Maar dat is volledig optioneel.

Boottocht op de Brienzersee

Onze kinderen gingen samen met de maxiclub bootje varen op de Brienzersee.  We waren er dus zelf niet bij, maar de kinderen waren heel enthousiast over deze uitstap.  De boot had een echte speelkajuit met ‘een Star Wars schip en een Playmobil-huis en nog vanalles voor kleine kindjes ook’, om het met de woorden van de zoon te zeggen.

Jungfraujoch – Top of Europe

De hoofdvogel van deze reis.  De topattractie en de reden waarom er zoveel Japanners rondlopen in Wengen.  Je kan met de tandradbaan naar de Jungfraujoch reizen: het hoogste treinstation van Europa met zijn 3454 m. Het is een unieke ervaring en de uitzichten zijn adembenemend.  Je hebt er een fantastisch uitzicht op de Grosser Aletschgletsjer en zijn omringende bergen.  Je krijgt er mij in ieder geval stil mee.  Verder kan je er nog een ijspaleis bezoeken en leer je hoe ze meer dan 100 jaar geleden die tunnel gebouwd hebben met de middelen van toen.

We gingen van daaruit ook te voet over de gletjser naar de Mönchsjochhütte (3650 m) via een gemarkeerd pad.  Een wandeling van een klein uurtje met heel wat ademtrappen.  Boven de 3000 m gaat alles toch net wat moeizamer.  Maar de chocomelk smaakt er heerlijk en je krijgt er nog wat extra impressionante uitzichten bovenop.  Bovendien is het er ook redelijk rustig, want er zijn maar weinigen die de fysieke inspanning ook echt doen.

Een tripje naar de Jungfraujoch is een dure uitstap en echt héél toeristisch. We waren vooraf erg sceptisch, maar ergens vonden we toch wel dat we dit niet mochten missen.  Achteraf moesten we toegeven dat het echt wel zijn geld waard was en waren we heel blij dat we deze uitstap hebben gedaan.  Een topper!
We reserveerden trouwens onze plaatsen op de trein via het hotel en verbleven in totaal zo’n 4 uur boven.  Ga je niet naar de Mönchsjochhütte dan lijkt 4 uur me wel lang. Jungfraujoch Intersoc Wengen Mönchsjochhütte Intersoc Wengen

Voor de grote avonturiers

Gemzenpad

Het gemzenpad vertrekt achter het hotel en gaat de berg op tot aan het eindstation van de kabelbaan in Männlichen.  Je gaat 922 hoogtemeters naar boven.  We deden dit op onze eerste namiddag ter plaatse samen met de kinderen.  De bedoeling was om met de kabelbaan dan terug naar beneden te gaan, wat achteraf een geweldige motivator voor de kinderen was. Terugkeren vonden ze nooit een optie, zelfs niet toen het begon te regenen, want dan misten ze het ritje met de kabelbaan.Gemzenpad Intersoc Wengen

Voor de grotere avonturiers

Rotstockhütte

De wandeling naar de Rotstockhütte is een uitgestippelde wandeling die je bij de Intersoc Aximfohoek vindt in het hotel.  Het werd door de wandelgidsen aangeraden als één van de toppers als je van wat fysieke uitdaging houdt.  Omdat de dag waarop Intersoc de wandeling organiseerde ons niet goed uitkwam, deden we hem onder ons twee op het moment dat de kinderen met de club op boottocht gingen.  We kregen mooie berglandschappen te zien in een verborgen vallei.  En de dagsoep van de hut is ook een aanrader.  Intersoc Wengen Rotstockhütte

Guggihütte

Deze wandeling gaat over een echt alpien pad en staat op veel kaarten zelfs niet aangeduid.  In het begin is het pad zelfs niet gemarkeerd.  Je passeert aan ijsvelden en er zijn toch wel wat klimpassages zonder kettingen, waardoor we vaak lang twijfelden voor we er ons aan waagden.  Uiteindelijk keerden we 150 m onder de hut terug, wegens tijdsgebrek.  We houden het graag veilig en afdalen met tijdsdruk is nu eenmaal erg onverstandig.  Ook al raakten we niet op onze eindbestemming, toch was de wandeling op zich mooi genoeg om te vermelden.  Alleen al omdat we geen kat tegenkwamen.Guggihütte Intersoc Wengen

 

Nog wat extra tips

 • Neem zeker een Jungfrau Travel Pass. Je kan die gewoon aankopen in het hotel. Hij kost wel een serieuze noot, maar dat haal je er echt wel uit.  Alle kabelbanen en tandradbanen die ik hierboven vermeld heb, zijn inbegrepen.  Je kan je vrij bewegen en de Pass betaalt zich op die manier direct terug.  We hebben over de volledige periode onze auto niet gebruikt. Voor de Jungfraujoch – Top of Europe moet je wel nog een extra opleg doen.
  De bussen in Lauterbrunnen zijn niet in de Pass inbegrepen, maar kosten slechts een paar Zwitserse Franken.  We namen de bus één keer om naar het vertrekpunt van de wandeling naar de Rotstockhütte te gaan.
 • Onze auto lieten we achter in de overdekte parkeergarage van Lauterbrunnen. We reserveerden onze parkeerplaats vooraf (betalend).  Van daaruit stap je direct op de tandradbaan naar het autovrije Wengen.
 • Zwitserland behoort niet tot de EU en dat wil zeggen dat de roamingkosten onredelijk duur zijn.  14 euro per MB. In het hotel is heel goede wifi, maar ik regelde hier thuis een herlaadkaart voor data via Mobile vikings.  Bij Mobile Vikings zit Zwitserland wel in het Europese roaming tarief. Ik kon dus zorgeloos Whatsappen, Google Mapsen en jullie spammen met Instagram Stories.

En nog wat extra sfeerbeelden

Gewoon omdat ik er niet genoeg van krijg 😉

Het hotelterras in de regen.
Het uitzicht van op onze kamer.
Staatsportret op het hotelterras.
De tandradbaan van Wengen – Wengernalpbahn (WAB)
Aankomst in Lauterbrunnen en overstappen op de trein naar Wengen. In nationale driekleur want België plaatste zich voor de kwartfinale op het WK.

Intersoc Hotel Palace WengenIntersoc Wengen

 

De bergen van Wengen hebben hun werk gedaan.  We zijn weer tot over onze oren verliefd op die indrukwekkende mastodonten.  En ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om deze grootsheid (proberen) vast te leggen met mijn nieuwe camera. Ideaal om uitgebreid na te genieten.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

7 Reacties

 1. Jan T
  25 juli 2018

  Klinkt heel goed ! Wij zijn dezelfde periode opnieuw in Sankt moritz geweest… ook schitterend.
  Hoe zit het qua mtb mogelijkheden in Wengen ? Want dat is voor mij ook belangrijk op lijstje

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   26 juli 2018

   Hoi Jan,
   Ja, Sankt Moritz is ook prachtig. Qua mountainbiken ben ik niet echt op de hoogte van het aanbod in Wengen. We zijn er wel wat tegengekomen onderweg. Op de website van Intersoc vond ik alvast enkele MTB tochten: http://www.intersoc.be/nl/zomervakantie/intersoc-hotel/wengen/aximfo-wengen?type%5B0%5D=bicycletour

   Beantwoorden
 2. Eva
  27 juli 2018

  Om van te watertanden! Ik was al een tijdje op zoek naar een goed reisverslag over Wengen & omgeving en dit hier is exact waarnaar ik op zoek was. Wij vertrekken volgende week met onze 3 kinderen naar deze bestemming (ook Intersoc fans: St Moritz, Zinal, Tsjechie, Lago Maggiore…). Heb hier alvast veel inspiratie en nuttige tips kunnen opdoen. We kijken er naar uit!

  Beantwoorden
 3. Hilde pelgrims
  13 maart 2019

  Hallo
  Ik heb met veel enthousiasme je reisverhaal gelezen. Zelf zijn we al naar Zinal en Sainkt – Moritz geweest – ook met de intersoc formule. Momenteel staat Wengen op het programma in de zomer . Mijn man en ik hadden nog 2 vragen:
  – kunnen de kinderen zich na een wandeldag s avonds ook nog amuseren in het hotel (tussen 16u en het avond eten (in Sainkt -Moritz was er nog een grote speeltuin aanwezig)) (mijn kinderen zijn 5 en 10 jaar oud)
  – rijdt de tandradbaan regelmatig naar boven en hoe lang duurt een enkele rit ?

  Alvast bedankt -ook voor het mooie reis verslag. Je krijgt echt enorm veel zin om naar daar te gaan.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   13 maart 2019

   Oh leuk! Dat wordt sowieso top!
   Om op je vragen te beantwoorden:
   – in het dorp is een speeltuin met slackline op 100 m van het hotel. Maar hij is wel bijlange niet zo groot als in Sankt Moritz.
   Boven aan de kabelbaan bij Mannlichen is wel een grote speeltuin. Als je de travelpas hebt, kan je daar gerust nog naartoe tussen 16 en 18 uur.
   – wat bedoel je met naar boven? Van Lauterbrunnen naar Wengen of van Wengen naar Kleine Scheidegg? Beide trajecten hebben enkele treinen per uur. Ik denk dat je voor allebei toch 20 min tot een half uur moet rekenen.

   Hopelijk heb ik het één en ander kunnen verduidelijken.
   Mocht je nog vragen hebben, laat maar weten dan 🙂

   Beantwoorden
 4. Leen
  17 juni 2020

  Hallo
  Een vraagje:
  Zit het tandradtraject Lauterbrunnen-Wengen inbegrepen in de Jungfrau Travel Pas?
  Bedankt voor het mooie reisverslag!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   17 juni 2020

   Hoi Leen,
   Ja, dat zit er in!
   Precies goeie vooruitzichten? ?

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.