fbpx

Waarom advent, advent moet blijven – DIY ode aan de advent

Vandaag is de officiële start van de advent en tellen we af naar kerst, al lijkt het dat iedereen op 1 december met aftellen begonnen is. Waarschijnlijk door die adventskalenders die geen adventskalenders zijn, maar kerstaftelkalenders.
Ik haalde mij bloemschikgerief uit lang vervlogen tijden nog eens van stal en bracht geheel DIY een ode aan de advent.

Mijn adventskalenderverwarring

Ik zag eergisteren her en der leuke adventskalenders verschijnen, waaronder die leuke van Playmobil die Eveline heeft.

Alleen begrijp ik het principe niet zo goed. Die kalenders bestaan meestal uit 24 vakjes waarachter een leuke verrassing schuilt en dus begint iedereen af te tellen vanaf 1 december. Nochtans begint de advent steeds op de vierde zondag voor Kerstmis. Aangezien Kerstmis elk jaar op een andere dag valt, heeft de advent ook een variabel aantal dagen.

Ik vind het wel jammer dat die leuke kalenders als een adventskalender benoemd worden, want het heeft er uiteindelijk niets mee te maken. De naam kerst-aftelkalender vind ik precies een beter alternatief voor zulke dingen.
Ik hou van de advent als traditie en zorg ook telkens voor 4 kaarsen in huis, waarbij er elke zondag trouw eentje meer wordt aangestoken. Tot ze alle vier branden en kerst echt vlakbij is. Laten we dus vanaf nu de dingen bij hun juiste naam noemen, want anders vrees ik dat binnenkort niemand nog weet wat advent echt betekent.

Mijn adventskranskriebels

Eigenlijk mag ik het helemaal niet zo noemen, want zo maak ik me schuldig aan datgene wat ik de alinea hierboven net wilde duidelijk maken. Maar voorlopig ben ik wat inspiratieloos om een andere naam te zoeken.  4 kaarsen-in-een-potje-op-een-rij bekt niet zo lekker. 😉

We houden van het aftellen naar kerst door elke zondag een kaars extra aan te steken.  Ik haal jaarlijks dan ook 4 kaarsen in huis.  Vroeger maakte ik een echte, traditionele adventskrans, maar de laatste jaren hield ik het meestal op 4 kaarsen, elk in een aparte kandelaar die ik in een groepje bij elkaar zette.  De bloemschikkriebels waren ergens ver weg gekropen.

Maar dit jaar begonnen ze toch terug wat harder te kriebelen en haalde ik mijn bloemschikgerief nog eens boven.  Het enige wat ik nieuw kocht waren 2 takken met rode bolletjes en een goudgekleurde tak.  Al de rest was materiaal wat ik nog had liggen of uit de natuur haalde.  Qua minimaliseren verdient dat alvast dikke punten.

Mijn 4-kaarsen-in-een-potje-op-een-rij

De 4 terracotta potjes kocht in voor de communiecactussen bij Dille & Kamille.  Er staan hier dus nu eventjes vier cactussen in hun blootje.Gelukkig kunnen die wel tegen een stootje en duurt die advent nu ook weer niet zo lang.

DIY adventskrans advent kaarsen met mos

Ik vulde de potjes met oasis, stak er een oasiskaarsenhouder in en bedekte de bovenkant met mos van eigen dak en uit eigen gazon. Dat mos van eigen dak, valt daar soms helemaal op zichzelf van af, zo ook gisteren. Toeval bestaat niet, zeggen ze dan. De plak van het dak was net te weinig en dus sneed ik nog een lap mos uit onze gazon.  Ik moest zelfs mijn best niet doen om geen grassprieten mee uit te snijden *kuch*kuch*
Het geheel werd afgewerkt met gouden bloembindersdraad en gouden kralen.

Mijn kransen

DIY adventskrans kerstkrans  2 metalen bloemschikringen werden versierd met takken van de haag uit onze tuin gecombineerd met de rode bolletjestak en de gouden tak.  Ik deed er nog een lintje rond en that’s it.  Als bonus stak ik er een theelichthouder in vanuit mijn bloemschikvoorraad.  Het zou zonde zijn om die nu niet te gebruiken, want dat verhoogt de kerstsfeer toch nog met wat extra percentjes.

Et voilà, na een korte chaotische wanorde tijdens het creëren had ik in een mum van tijd wat kerst in huis gehaald. Gisterenavond ging ik dan ook nog voor het grof geschut en kwam ook Mr Kerstboom himself van stal.  Hier in huis is er geen ontwijken meer aan.

Doe jij nog mee met de kaarsentraditie van de advent?  Ik ben benieuwd, want ik heb het gevoel dat het wat met uitsterven bedreigd is.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

8 Reacties

 1. Eveline
  3 december 2017

  Die kalenders zijn een manier om af te tellen voor de kinderen. Dat maakt het wat concreter voor hen. Veel met de echte advent hebben ze inderdaad niet te maken.

  Er stond ook geen kerstboom bij Jozef en Maria. Kalenders hingen er ook niet, maar het maakt het hele gebeuren wel af, voor mij toch. Het hoorde er als kind bij ons al bij.

  En het één sluit het ander niet uit. Wij doen gewoon lekker de twee. Dus de traditie van de kaarsen gaat hier niet verloren door het aftellen.

  Drijfkaarsen vind ik leuk voor de advent, maar dat is ook zoiets dat ik van thuis heb overgenomen. Ach ja, nostalgie, het is iets raar, het vult zelfs sportpaleizen of liever “sportpladijzen”… 😀

  Beantwoorden
  1. Eveline
   3 december 2017

   Oh en prachtige kransen, mooi gemaakt!

   Beantwoorden
   1. An_nononsonsmoms
    4 december 2017

    🙂

    Beantwoorden
  2. An_nononsonsmoms
   4 december 2017

   Ik vind ook niet dat het een het ander uitsluit, maar ik heb wat moeite met de naam. 😉

   Beantwoorden
 2. Withlovebyeva
  3 december 2017

  Hier thuis een echte krans met rode kaarsen, op kot gewoon vier lichtjes op een rij en Jozef en Maria die elke dag wat dichter naar hun kerststal schuiven. Elke woensdag fiets ik door de ochtendkou naar de studentenadventsviering en ik abonneerde mij sinds vorig jaar ook op een dagelijkse bezinningsmail, die ik lees voor ik s avonds mijn kaarsje(s) aansteek. Stiekem vind ik die periode van stilstaan en verwachten zelfs fijner dan de feestdagen zelf 🙂 En natuurlijk koop ik cadeautjes en versier ik de kerstboom en bak ik koekjes, net als iedereen. Maar ik vind het ook belangrijk om stil te staan bij wat kerst echt betekent, blij dat ik daarin niet alleen ben! Dankjewel voor dit fijne bericht ❤️

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   4 december 2017

   Ik word zo blij van je reactie. Dat stilstaan en even bewust ‘bezinnen’ dat zou ik graag nog in mijn dagstructuur willen opnemen. Mijn dagelijkse wandelingen helpen daar wel bij, maar als ik niet wandel, maak ik er geen tijd voor.

   Beantwoorden
 3. Veronique Aernouts
  4 december 2017

  Hier hebben de kinderen met hun eigen centen een kerstaftelkalender gekocht. Dat komt ervan als je je kinderen meeneemt naar de Hema 🙂
  Misschien zet ik straks alsnog vier kaarsen op een rij. Je hebt me op ideeën gebracht!
  Wat we wel elk jaar traditiegetrouw doen, is naar de kerk gaan op kerstavond, naar een kerstviering op kindermaat. Dat is voor ons echt het “startschot” van Kerstmis, even stilstaan voor we aan het feestmenu en de cadeautjes beginnen.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   4 december 2017

   Heerlijk toch, zo’n familietradities <3

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.