fbpx

Recept – Paella

GASTBLOG – Ik heb geen Spaanse roots. Mocht u deze als lezer wel hebben, dan fronst u allicht meer dan eens de wenkbrauwen bij het lezen van onderstaand recept.
Ik pretendeer dus in geen geval dat dit recept voldoet aan dat van de echte, authentieke paella.
Wat ik wel kan beloven, is dat het een relatief eenvoudig, en superlekker receptje is!

Nathalie is mijn schoonzus en graag creatief bezig met naald en draad of potten en pannen.  Neem zeker eens een kijkje op haar blog. We brachten samen onze familievakantie in Peñiscola door, waar ze zich uitleefde in de keuken en ik dat met veel plezier mocht opeten. Mij hoor je niet klagen. De voorlaatste avond sloten we af met paella. Woorden schoten te kort. Zo lekker was het.  Om deze geweldige lekkere souvenir nooit meer te vergeten, deelt ze op mijn vraag haar recept. Merci Nathalie xxx (An)

Nathalie van M.E. Sew Lovely

Dit is een éénpansgerecht, en strakke richtlijnen wat betreft de ingrediënten, en hoeveelheden per persoon, die zijn er niet. Beschouw onderstaande dus eerder als een richtlijn, en hou je vooral niet in om de lijst aan te passen naar wens.
Zo behoren tomaten niet tot de ingrediënten van mijn standaard recept. Maar in Spanje hadden we er toevallig enkele over na het maken van de bruschetta …dus ik heb ze gewoon mee in de pan gegooid. De paella was er niet minder lekker om!

Of misschien hou je niet zo van alles wat mogelijks ooit in contact gekomen is met zeewater. Of ben je allergisch aan schaal- en schelpdieren. Dan laat je de zeevruchten in het recept gewoon achterwege, en gooi je een extra stukje kip en/of chorizo in de pan.

Of is het omgekeerde het geval, en had je liever ook wat schelpjes gezien op je bord? Voeg gerust toe!

Ingrediënten

1 Kippenbout per persoon (of meer, indien je een paella zonder zeevruchten maakt)

zeevruchten/schaal- en schelpdieren: inktvisringen, mosseltjes, gamba’s/scampi/langoustinen,… (voor 10 personen kom je met 300g inktvisringen, een kilo mosseltjes en een 30-tal gamba’s/scampi/langoustinen wel toe)

een stuk chorizo, in blokjes gesneden (van +/- 1,5 cm). De hoeveelheid, hangt af van je smaak, en om welke chorizo het gaat. Omdat mijn paella meestal gegeten wordt door kinderen (die niet zo van pikant) houden, ga ik voor een chorizo met een zachte smaak. Daar kan je redelijk wat van gebruiken. Ik versnijd een stuk van ongeveer 250g voor 10 personen.

80 à 100g rijst per persoon. Ik gebruik graag Bomba rijst, maar ook risotto rijst leent zich perfect voor dit gerecht  (carnaroli, arborio of vialone nano rijst).

Bouillon: de hoeveelheid bouillon die je nodig hebt, is afhankelijk van het type rijst waarmee je werkt. De bomba rijst waar ik mee werk bvb., slorpt heel veel vocht op. Dit levert dan ook een lekker sappige paella op. Thuis werk ik met gewone kippenbouillon, maar in Spanje kan je in de supermarkt speciale bouillon voor paella vinden. Deze worden verkocht in bokalen van 600 ml. Je hebt 1 bokaal nodig per 330g rijst (3 à 4 personen). Je voegt dan zowel de inhoud van de bokaal, als 600 ml. water toe aan het gerecht. In totaal is dit dus 1,2l vocht per 330g rijst. Zowiezo kan je best altijd nog wat extra water/bouillon voorzien, zodat je die nog kan toevoegen aan je gerecht mocht het nodig blijken. Voor 10 personen is de kans dus groot dat je 3 bokalen volledig opgebruikt.

1/3 paprika per persoon, in reepjes gesneden (of in blokjes, als je dat leuker vindt). Omdat de rijst al geel ziet (door de saffraan), kies ik zoveel mogelijk voor rode en groene paprika’s.

+/- 50g (diepvries)erwtjes per persoon

1 ui per 4 personen, versnipperd

olijfolie

paellakruiden

paprikapoeder

saffraan (voor de kleur. Je hebt maar een beetje nodig, want in de paellakruiden zit meestal ook al saffraan)eenvoudig en superlekker recept Paella

Bereiding:

De makkelijkste manier van bereiden is met een echte paellapan op een gasvuur, want daar kan je de temperatuur regelen.

Op de (houtskool)barbeque kan ook, maar dan kan het zijn dat je soms bepaalde ingrediënten even uit de pan moet verwijderen, om te voorkomen dat ze gaan aanbranden.

 • Verwarm de paellapan, en giet er een flinke scheut olijfolie in. Bak de kippenbouten rondom goudbruin. Kruid (stevig) met paellakruiden en paprikapoeder.
 • Na een 10-tal minuutjes schuif je de kippenbouten aan de kant (waar het minder warm is, en anders haal je ze gewoon even uit de pan), en gooi je de chorizo blokjes in de pan. Goed roeren, zodat ze niet aanbakken, en na enkele minuutjes mogen deze ook naar de kant.
 • In het vet van de chorizo gaan we nu de inktvisringen bakken. Zo nemen deze de smaak van de chorizo op. Jammie!
 • Wanneer de inktvisringen vanbuiten krokant gebakken zijn, mogen deze ook aan de kant.
 • Indien nodig, voeg je nog een scheut olijfolie toe, en begin je de ui te bakken in het midden van je pan. Ook hierop strooi je naar hartelust wat paellakruiden en paprikapoeder. Wanneer de ui glazig is, kan je ook de paprika toevoegen.
 • Blijven roeren!
 • En dan nu: de rijst toevoegen. Roeren, roeren, roeren, en indien nodig mag er nog een scheut olijfolie bij.
 • Roer maar alles door elkaar: kip, chorizo, rijst, ui, paprika, en inktvisringen!
 • Na enkele minuten mag je dan de bouillon gieten over dit geheel. Niet alles tegelijk! Je giet een (derde) deel over de paella, roert even, en voegt dan nog een (derde) deel toe.
 • Ook de diepvrieserwtjes en een beetje saffraan mogen nu bij in de pan.
 • Dit mag nu 20 minuutjes sudderen.
 • Regelmatig omroeren, en wanneer je merkt dat er te weinig vocht dreigt te komen in de pan, voeg je nog wat bouillon toe.
 • 10 minuten voor de rijst klaar is, mag je ook de (gekuiste) mosseltjes en gamba’s/scampi/langoustinen toevoegen. Het is belangrijk dat je deze niet te vroeg in de pan gooit, want anders gaan ze smaken naar caoutchouc.

Klaar!

Smakelijk!

 

The following two tabs change content below.

Laatste berichten van Nathalie Dene (toon alles)

1 Reactie

 1. saskia
  19 september 2017

  Mmmm, dat lijkt me heerlijk. We hebben ons hier nog nooit aan paëlla gewaagd, dit moeten we zeker eens proberen!
  Bedankt!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.