picknicktip – omelet versus eimuffins

Bokes met eikes – voor mij is dat pure nostalgie.  Elke keer we in mijn kindertijd op daguitstap gingen of op reis vertrokken, maakte mijn mama bokes met eikes.  Meestal eieren in de vorm van een omelet al dan niet met spekjes erbij.

Het is een traditie die ik graag verderzet.  Op daguitstap sponsoren we vaak de plaatselijk horeca maar als we een lange autotrip voor de boeg hebben richting de bergen, zijn de eieren daar.  Dit keer kregen we vlak voor vertrek een ontbijtbox van Carrefour met daarin verse groenten.  Die wilde ik zoveel mogelijk verwerken, al is niet elk gezinslid hier een even grote groentefan.  

Omelet vs eimuffins

Ik maakte tot voor kort ook steeds een omelet, maar tegenwoordig ben ik wel fan van eimuffins.

 • Minder werk dan een omelet (je moet er niet bijblijven en er kan niets aanbakken)
 • Op maat te maken voor elk gezinslid (gemakkelijk iets weg te laten of toe te voegen)
 • Handig uit het vuistje te eten
 • Ideaal voor de laatste restjes uit de koelkast weg te werken

Wat heb je nodig?

Het enige vaste ingrediënt van eimuffins zijn uiteindelijk de eieren.  Al de rest is naar eigen smaak.

 • muffinvorm
 • eieren
 • broccoli
 • paprika
 • champignons
 • spinazie
 • tomaten
 • geraspte kaas
 • melk
 • zure room
 • geitenkaas
 • zalm
 • ham
 • spekjes

Eigenlijk is er geen ook niet echt een vast recept.  De ‘regel’ is 1 ei per muffinvormpje, maar ik houd het liever wat lichter.  Ik voegde bijvoorbeeld zure room toe aan het eimengsel omdat hiervan nog een restje stond in onze koelkast, maar gewone melk of room zou ook kunnen.

Je verwarmt de oven voor op 180°C.

eimuffins picknickIk vette de muffinvorm in met bakspray.  Handig, snel en geen geknoei.  En gegarandeerd dat je baksels perfect uit hun bakvorm komen.

Kluts de eieren in een beker en kruid met peper, zout en eventueel iets anders (naar smaak). Ik voeg dus hier wat (zure) room of melk aan toe.

Ik begon met op elke bodem een laagje geraspte kaas te leggen. Ook een overschotje.

Nadien vulde ik elk muffinvormpje met een variatie van groenten. De broccoli die ik gebruikte zat in een ‘So Fresh’ microgolfstoomzakje en heb ik eerst gestoomd. Champignons, tomaten,… gingen er telkens rauw in.
Ik maakte verschillende soorten, sommige zonder broccoli, andere weer zonder tomaten, zodat iedereen content was.carrefour so fresh

Giet je eimengsel over de met groenten en kaas gevulde muffinvormpjes tot ongeveer 3/4.

Zet in de oven en laat ongeveer 20 minuten bakken op 180°C. Ze rijzen tijdens het bakken erg hoog, maar nadien zakken ze terug een beetje in.

Laat wat afkoelen en ontvorm.

eimuffins picknick

Je kan ook kiezen om de muffinvorm eerst te vullen met muffinpapiertjes, maar mijn ervaring is daar niet zo positief mee. Het papier heeft de neiging om in je muffin te kleven, waardoor je eerst 10 minuten papier moet verwijderen voor je een hap kan nemen. Zonder is dus handiger, toch als je grote honger hebt.

Deze muffins zijn ook ideaal om mee te nemen als lunch naar het werk of naar school. Het is weer eens wat anders dan boterhammen.

Smakelijk!

8 thoughts on “picknicktip – omelet versus eimuffins

 1. Hier ook pure nostalgie over bokes met eikes voor onderweg. Dan nog verpakt in een zilverpapiertje 🙂 Deze muffins (eigenlijk zijn het kleine quiches, toch?) zijn een leuk alternatief om ook nog wat andere groentjes weg te werken. Alleen onthouden welke voor wie was, daar moeten ze toch nog iets voor uitvinden, zo’n prikker die niet verbrandt ofzo :p

 2. Wat een goed idee! Hier zijn de boterhammen met eikes ook nog steeds een traditie voor roadtrips, maar deze eimuffins zijn een superleuk alternatief.

  Trouwens (misschien hebben jullie er ooit al over geblogd, ik heb jullie nog maar onlangs ontdekt): Ik vind jullie foto’s steeds super en ben benieuwd naar jullie fotobewerkingssoftware. Welk programma(‘s) gebruiken jullie om het watermerk en de tekst bij de intro-foto toe te voegen? Bestaat er daar een handige app voor?

  1. Ik doe dat in Photoshop Elements. Maar als je dat niet hebt denk ik dat jij op de website van Picmonkey ongeveer hetzelfde kan doen.

 3. Dit ga ik onthouden! Nu onze kippen ons gisteren verwenden met hun allereerste eitjes hoop ik binnenkort een overdaad te hebben. En restjes worden hier toch nog al te vaak weggegooid,…

 4. Wie is daar geen fan van : bokes of sandwiches met ei voor een lange autorit of vroeger op schoolreis. Ei houdt het brood lekker zacht….
  Helaas : dan kom je niet aan je aanbevolen hoeveelheid groenten.
  Deze muffins lijken mij een stap in de goede richting.
  Moet ik eens uitproberen samen met tiener-kleindochter.
  Bedankt om het recept te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *