fbpx

Een stappenplan voor mijn chaotische kleuters

Ik maakte zelf een eenvoudig stappenplan voor kleuters, mijn kleuters, mijn chaotische speelvogels.

Lees hier waarom en hoe.

Er zijn van die ochtenden dat ik een hele tijd op repeat lijk te staan.

Repeat play repeat

“Doe je pijama uit, doe je pijama uit alsjeblieft…jongens….pijama uit!” “Poets jullie tanden, tanden poetsen, ik vraag het de laatste keer vriendelijk: poets uw tanden alstublieft, poets NU jullie tanden” “Wacht jongens, eerst jullie haren kamen, hier komen, blijf nu hier, haren kammen” etc etc etcééétéééraaa…

Ik word er helemaal gek van en ik kan me inbeelden dat mijn Kabouters daar hetzelfde over denken.

Eigen schuld, dikke bult, denk ik dan soms, maar dat ligt misschien ook wel een beetje aan mezelf. Ik dwing ze niet graag in een strak routine en vind het fijn als ze ’s ochtends ook wat ruimte hebben om te spelen: springen op het bed, elkaar bekogelen met knuffels…moet kunnen, denk ik zo.

Alleen zijn ze dan vaak erg afgeleid en is het moeilijk hen te overtuigen dat er ook nog wel “serieuze” dingen moeten gebeuren. Ze snappen nog niet helemaal wat het betekent om te laat te komen en waarom dat niet leuk is voor de juf en hun vriendjes van de klas.

Wat kan helpen?

Die vraag had ik me al meermaals gesteld. In eigen boezem kijken (altijd interessant) en vroeger opstaan was één van de ideeën. Tegelijk geef ik meteen toe dat dat idee het eerst van de tafel werd geveegd.

Ver weg, diep onder de mat.

Ik speelde al een tijdje met het idee een stappenplan voor kleuters in elkaar te knutselen: een schema, een to-do list, dat duidelijk maakt wat ze moeten doen en in welke volgorde.

Ik dacht aan een lint met wasknijpers, een bord met magneten, kaartjes met velcro. Mijn brein kreeg het echter niet samen gezet. De nodige inspiratie bleef uit.

Toen kwam ik dit filmpje van Mamiblock via  5-minute crafts tegen, op Smoelenboek:

https://www.facebook.com/5min.crafts/videos/756104827865438/

 

Ik kon meteen aan de slag. Het leek een haalbaar, leuk idee, zonder teveel poespas en zware knutselondernemingen.

Was het dat ook? Ja hoor! Ik maakte er meteen ook ééntje voor het avondritueel met papa!

Benodigdheden

Dit heb je nodig:

 • Een stuk karton – dozen van Sarenza blijken uitermate geschikt;
 • Inpak- of kaftpapier naar keuze;
 • Velcro;
 • Plaatjes van hetgeen ze moeten doen, te vinden op het wereldwijde web;
 • Kneedbare lijm (Prittbudies in mijn geval, maar dat is sluikreclame ;-));
 • Voor de perfectionisten: van die zelfklevende folie zodat alles langer proper blijft.

benodigdheden-def

Aan de slag:

aan-de-slag-def

Goed om weten

Wat moet je weten:

 • Aaargggh, zelfklevende folie!;
 • Lang leve Sarenza – dozen;
 • Een breekmes is handig om de flapjes te snijden, maar het rafelde toch harder dan ik dacht – even hard als met de schaar;;
 • De velcro kan je bij de meter kopen bij Veritas. Ik heb de velcro wel vastgekleefd met zwaardere lijm dan de gewone welgekende lijmstift zodat ze stevig blijven zitten bij het open trekken van de flapjes;
 • Kleef ook kleine stukjes kleeflijm aan de buitenkant van de flapjes, dan kan je ze vastplakken als ze omhoog staan en vallen ze niet de hele tijd dicht.

Laat die gestructureerde chaos nu maar komen, ik ben er klaar voor!

 

 

 

The following two tabs change content below.
35 jaar oud en 8 jaar getrouwd. Tweelingmoeder van een identiek jongensduo. Waken over de balans tussen Job en Gezin is haar uitdaging, toch zijn beiden essentieel. Extravert, nieuwsgierig, sociaal en gourmande.

Laatste berichten van Eveline_nononsonsmoms (toon alles)

35 jaar oud en 8 jaar getrouwd. Tweelingmoeder van een identiek jongensduo. Waken over de balans tussen Job en Gezin is haar uitdaging, toch zijn beiden essentieel. Extravert, nieuwsgierig, sociaal en gourmande.

5 Reacties

 1. MARIJKE
  11 oktober 2016

  Lijkt mij heel handig dit. Knap dat je het zelf in elkaar geknutseld hebt!

  Beantwoorden
 2. Ellen Naait
  11 oktober 2016

  Waaw super tof! Schrijf je binnenkort ook eens een blogpost of het werkt of niet en wat de kinderen ervan vinden?
  En of het ook werkt op iets langere termijn? 😉

  Beantwoorden
 3. Mimaloki
  11 oktober 2016

  Wat een tof filmpje. Echt iets voor de diy’s onder ons.
  Het picto-todo schema doet me denken aan mijn job met personen met autisme. Werkte prima voor hen. Wegens jobgerelateerd zal ik het hier thuis niet snel integreren.

  Beantwoorden
 4. Davina
  12 oktober 2016

  Leuk seg!

  Beantwoorden
 5. Joke (The Needle Of Choice)
  14 oktober 2016

  Wat tof dat je dat zelf gemaakt hebt! Hopelijk helpt het om de routine te vergemakkelijken!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.