“Pot – verdekke!”

Ik kook graag, ik eet graag. Maar dit weekend is gebleken dat mijn geduld boven mijn kookpotten zijn grenzen heeft.

Heerlijk vind ik het, als de neefjes en de nichtjes op bezoek komen. Als we samen leuke dingen kunnen doen, als ze eens mogen blijven slapen. Het zijn stuk voor stuk schatjes…

Ik ben niet te beroerd om toe te geven dat ik zo’n speel- of logeerpartij ook erg vermoeiend en licht stresserend vind. Toch probeer ik ze van tijd tot tijd in te bouwen, dat is goed voor de samenhang.

Mijn grootste probleem is eigenlijk dat ik niet altijd evenveel geduld heb. Als ik moe ben, wordt dat alleen maar erger en daar speelt de klierkoorts me misschien nog wel het meeste parten.

Mijn tolerantie naar andere mensen toe is de laatste tijd licht gedaald, mijn ergernis omgekeerd evenredig licht gestegen.

In elk geval: het voorbije weekend was het zover. De neefjes en het nichtje kwamen spelen, jochei! De Kabouters waren door het dolle heen en eigenlijk hebben ze – ondanks het slechte weer – best vaak flink buiten gespeeld. Ook binnen hebben ze flink gespeeld als het regende of hagelde.

De mini – mensjes zouden ook blijven eten: de lunch en het diner. Om voor het diner niet voor de zoveelste keer kip met appelmoes te maken, pakte ik het dit keer wat ambitieuzer aan. Penne met gegrilde gehaktballetjes en broccoli, een recept van Jeroen.

Penne met broccoli en gegrilde gehaktballetjes van Jeroen Meus
Penne met broccoli en gegrilde gehaktballetjes van Jeroen Meus

Pasta, gehakt, broccoli. Bereidingstijd 35 minuten, extra materiaal: een kaasrasp. Een haalbaar menu, dacht ik zo. Pasta en gehakt: kinders blij, broccoli: ouders blij. En ze kunnen helpen met balletjes rollen, toppie!

Om 17u begon ik vol goede moed aan het avondeten.

Dat ging ongeveer zo:

“Mama, mamaaaa, mamaaaaa”,  “Tantie, die heeft mij pijn gedaan”, “Kom eens kijken, toe, kom nu echt kijken”, “Mama, ik wil helpen”, “Meter, ik wil ook helpen”…schort aan, trapje op, eitje breken, trapje af, schort uit, deur open, deur toe, schort aan, handjes wassen, trapje op, gehakt kneden, trapje af, handjes wassen, schort uit, deur open, deur toe, schort aan, handjes wassen, ballekes rollen, ballekes gooien, handjes wassen, vliegen met trapje en al, handjes wassen, schort uit, deur open, deur toe, schort aan, trapje op, handjes wassen,…erhm….AAARRGGHH!

En toen waren er de buurkinderen: “mogen wij ook meespelen?” Handen wassen, tuin in, hek open, hek toe, tuin uit, handen wassen….- 15 min later – “wij moeten naar huis” Handen wassen, tuin in, hek open ….enfin ja, je snapt het hé!

Ik moet toegeven dat de stoom na een uurtje niet alleen van onder het DEKSEL van mijn potten kwam, maar ook uit mijn snoezelige OREN.

SreamEarsWoman-199x300 def
bron: http://relatie.blog.nl

POT – VERDEKKE dus!

Om 18u30 zijn we uiteindelijk aan tafel gegaan.

Kon beter, maar ook slechter: het was namelijk wel lekker en iedere mini – mens heeft toch minstens 10 happen gegeten, broccoli incluis.

De flinkerds!

Conclusie : volgende keer maak ik iets dat sneller klaar is – en allicht ook minder “gezond” – en waar ze beter bij kunnen helpen. Ballen rollen blijkt voor een driejarige niet evident, tenzij je net worstjes ambieert natuurlijk.

Want ik wil wel graag de mini – mensjes snel terug op bezoek komen.

Hebben jullie een ultiem en gezond gerecht voor een sessie “kook-eens-je-kinders-of-die-van-iemand-anders”? Oh jee, “kook-eens-met-je-kinders-of-die-van-iemand-anders” bedoel ik natuurlijk of las jij er ook net over? 😉

 

 

 

15 thoughts on ““Pot – verdekke!”

  1. Moest wel lachen om je verhaal.
    Waarom niet gewoon maccaroni maken volgende keer.

    Maccaroni koken, smak/ham blokjes er doorheen zakje met maccaroni spaghetti kruiden er doorheen en een zakje geraspte kaas er door goed roeren en heerlijke maaltijd in een handomdraai klaar. Zelfs heel goed in de ochtend te maken zodat je het in de avond alleen even hoeft op te warmen

  2. Misschien een ideetje om zelf pizza te maken? Je koopt kant en klaar deeg, en vraagt vantevoren aan de ouders wat ze wel en niet lekker vinden. Je zet alles klaar, en laat ze het op de pizza leggen.. Succes!! Mocht het een troost zijn. Ik heb zelf geen kinderen en als ik bij neefjes en nichtjes op bezoek ben geweest, duurt het minimaal een dag voordat ik daarvan gerecupereerd ben. Dus petje af voor alle ouders!

  3. Haha, herkenbaar grappig! Je receptje ziet er wel top uit, dat ga ik toch eens naäpen. Ik heb me nog niet echt gewaagd aan uitgebreide samenkokerij, de dochter van 3 gooit wel graag de geschilde patatjes in de pot. Wat wij wel met veel plezier doen (en kindvriendelijk is), is samen broodpudding bakken. Brood scheuren, eitjes klutsen, suiker afmeten. Maar dat is dan wel maar 1 dutske om in het oog te houden en geen hoop die aan mijn rokken staat te trekken.

  4. Dan is het prentenboek “Klein konijn en de wonderwortel” een aanrader voor jou Eveline.
    Eerst is er een verhaal met mooie prenten waar verschillende soorten groenten aan bod komen. Helemaal achteraan in het boek staat een recept om samen groentetaart – quiche dus – te maken.
    Ik heb hier nog ergens een foto van onze zoon die toen mee groentjes aan het snijden was, met een gewoon mes i.p.v. met een scherp mes natuurlijk. Om prei, ajuin en courgette te snijden gaat dit vrij goed. Hij mocht dan ook de kaas over de taart strooien en de pijnboompitjes schikken. Ook al eens met 4 kinderen gemaakt, maar dan wel 2 taarten gebakken.

  5. een gemakkelijke manier om balletjes te maken: je koopt gewoon lekkere worst bij de slager en “pitst” stukjes eruit, niet perfect rond, maar dat hoeft ook niet hé. Of als je graag je eigen recept maakt: maak je mengeling, rol op een plastiek snijplank een worst enlaat de kindjes die worst in stukjes snijden

  6. Wraps maken, dan kan ieder erop doen wat hij/zij lekker vind. Alleen is het opeten (soms) een smosboel. 😀
    Hotdogs doen wij ook regelmatig of hamburgers (met een broodje dan he). Niet supergezond maar wel snel. En scoren bij de vriendjes die komen spelen. 😉

  7. Pasta is ook altijd m’n gemakkelijke recept en ideaal om voor 2 dagen saus te maken…

    Kinders kunnen geweldig helpen met alle groentes (ook die zielige achterin de koelkast) klein te snijden, gehakt rul bakken en/of worst/spek, alle groentes meebakken (vergeet ui en knoflook niet), dan n blik tomaten en n blikje tomatenpuree erbij. Zout, kruiden (basilicum, oregano, rozemarijn, whatever) en n tijdje laten smoren. Pasta koken en n beetje pastawater bij de saus als de pasta gekookt is. In n half uur (met kinderhulp soms 45 min) heb ik eten voor 2 dagen. N bult restgroentes verwerkt en geen zakje open getrokken. 🙂 Nou ja, de zak pasta dan (ben meer n penne/farfalle fan dan macaroni)… Serveren met kaas. Nasi/bami maak ik op vergelijkbare wijze, maar die kruiden heb ik voorgemengd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *