fbpx

Help…Huiswerk!

Het schooljaar is begonnen en bracht voor het eerst in onze gezinsgeschiedenis huiswerk mee. Als juf heb ik met huiswerk genoeg ervaring, daar niet van, maar als moeder ben ik een newbie eersteklas.

Het waren al drukke eerste weken. Er waren de ouderavonden van mezelf en van de kinderen. De naschoolse sportactiviteiten met een tweede zoon die vanaf nu ook wat meer gaat sporten. Een drukke periode op het werk van Manlief en de kortst bijwonende grootouders/babysitters die op reis waren.
Niets onoverkomelijk, maar qua cold turkey overgang kon deze wel tellen. Augustus lijkt plots al een ver verleden.IMG_3766_edited-1

Het huiswerk inplannen werd hier direct als moeilijk ondervonden. Niet dat de hoeveelheid zo zwaar is, in het eerste leerjaar valt dat nogal mee. Het is eerder de zoektocht naar een nieuwe structuur in combinatie met de hectiek van begin september.
Zeker als op bepaalde dagen er maar weinig tijd zit tussen thuiskomst van de opvang en het vertrek voor de sportactiviteiten. Daarin moeten dus koken, eten, boekentassen leegmaken, huiswerk maken en sportkledij aantrekken, gewurmd worden.
De vorige jaren had ik al een vaste structuur geïntroduceerd, maar toch bleef ik mezelf echoën. Dit komt waarschijnlijk doordat de dagen dat ik ze niet van school kon halen er van die structuur geen sprake was.
Maar nu, nu er huiswerk op de planning staat, ben ik toch gestart met een structuur waar iedereen die de kinderen van school haalt zich moet aan houden. Ik hoop zo dat het ooit lukt zonder dat ik iets moet zeggen of zonder mezelf eindeloos te moeten herhalen. Vanaf nu loopt het thuiskomen hier zo:

 • jas uitdoen (en aan de kapstok hangen)
 • schoenen uitdoen (en in de kast zetten)
 • toiletbezoek
 • boekentas leegmaken: brooddoos, koekendoos en drinkbus op het keukenaanrecht, (huiswerk)mappen op de keukentafel
 • lege boekentas mooi op de vaste plaats zetten

Om dit lijstje af te werken krijgen ze 10 minuten die ik op de time timer zet. Als ik daar geen tijd op zet en mijn koters komen onderweg een speelgoedje tegen dan vergeten ze wat ze aan het doen waren en beginnen ze lustig te spelen.  Ik spreek uit ondervinding 😉

Indien opa of oma de kindjes van school haalt, mogen ze daarna nog spelen tot mama thuis is.
Indien ik de kindjes van school haal, begint Koter S onmiddellijk aan zijn huiswerk en wordt Koter A verbannen uit de keuken.IMG_3770

Of het zal werken is nog een groot vraagteken. Normaal werkt de time timer voldoende motiverend om alles mooi binnen de tijd af te hebben zonder dat er verder beloningen aan vast hangen. Op zich werk ik ook niet zo graag met uitgewerkte beloningssystemen en ik probeer die dingen dan ook te vermijden. Ik hoop in ieder geval dat tegen december de structuur er toch wat inzit en het hele thuiskom/huiswerkgebeuren een automatisme is geworden.

Ik merk trouwens dat ik lang niet de enige ben die met dat huiswerk worstel. Het blijkt toch wel hét gespreksonderwerp te zijn onder de ouders van Koter S zijn klasgenootjes. Blijkbaar is het merendeel van de ouders toch zoekende naar een manier van aanpak.

Moesten er hier lezers zijn die al enige ervaring hebben met huiswerkmakende kinderen, dan krijg ik graag jullie raad. Hoe hebben jullie dat aangepakt? Hebben jullie een vaste structuur? Wat doen jullie met de naschoolse activiteiten? Alle tips zijn welkom. Deze huiswerknewbie dankt jullie.


Dit lees je misschien ook graag:

Driftbuien counteren met de time timer app

En toen was hij geen kleuter meer

 

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

7 Reacties

 1. Elke
  12 september 2015

  Mijn Lieze is nu gestart in het vijfde leerjaar. Tot vorig schooljaar ging ze naar een Freinetschool, wat ook betekent dat ze geen huiswerk had. Als ik dit lees kan ik daar alleen maar blij om zijn. Gelukkig is ze heel leergierig en heeft ze nooit echt last gehad van de overstap. Nu is ze oud genoeg om dat zelfstandig te doen. Succes met je planning!

  Beantwoorden
 2. La fille de la culotte
  12 september 2015

  Die structuur van je ziet er knap uit. Misschien gebruik ik die ook wel om mijn kroost wat te heropvoeden! 😉 Staat die timetimer op de tablet?
  Wat ik persoonlijk ondervonden heb met mijn oudste, is dat ze direct na school nog niet onmiddellijk met haar huiswerk kon beginnen. Eerst even de tijd nemen om te bekomen en te vertellen met een 4-uurtje. Als die timetimer zo goed werkt bij jullie, kan die daarvoor ook ingesteld worden…
  En tegen het 4e leerjaar, doen ze het allemaal zelf! Succes!

  Beantwoorden
 3. Saskia SSeWS
  12 september 2015

  Bij ons krijgen de kinderen in de lagere school slechts 2 keer per week huiswerk en daar hebben ze dan 2 dagen voor om het te maken. De taak van maandag moet op woensdag binnen zijn, de taak van woensdag op vrijdag. En zo dus ook vrije weekends!
  Wat ook super is bij ons in het dorp: de kinderen vanaf het vierde leerjaar kunnen er voor kiezen om naar de studie te gaan (wat ongeveer 40′ duurt), ze spelen eerst wat op de speelplaats met hun vrienden (want heel veel kinderen kiezen voor studie, vinden ze leuk!) en nadien gaan ze naar klas en maken ze huiswerk, als ze tijd over hebben kunnen ze nog lezen uit de klasbib.
  Misschien kan ik wel je tip gebruiken voor onze nieuwbakken eerstejaars middelbaar!
  Succes. Het loopt allemaal wel los 😉

  Beantwoorden
 4. luckymieke.blogspot.be
  12 september 2015

  Heel herkenbaar. Met dat verschil dat Seppe zijn huiswerk op school maakt in de ‘naschoolse les’ (lees: 10 minuutjes huiswerk en dan buiten spelen, dat doen bijna alle kinderen op school), hier dus enkel lezen. Hier wel vaak traantjes bij het lezen. Zoonlief begrijpt nog niet helemaal dat het niet de bedoeling is om alles meteen te kunnen… Op ‘sport’ dagen probeer ik iets uit de diepvries op te warmen, of ga ik voor iets koud. Niets zo vervelend als ‘komaan, nog vijf minuten…’ en dan nog warme soep te moeten eten… Ik ben op woensdag en donderdag thuis, dus dat is wel een luxe eigenlijk. In mijn hoofd klopt mijn routine al, nu nog de praktijk en het volhouden 🙂

  Beantwoorden
 5. F. MORGA
  12 september 2015

  Super, de bedoeling is zeker goed,… structuur om alles in zeer goede banen te leiden,…
  Dit zal wel lukken, na een tijdje loopt het wel vanzelf losjes,…
  Wapen jezelf, en de kids, om niet onnodig onder de stress door te gaan, wanneer het eens niet lukt binnen de tijd,…
  Niet alle kinderen presteren even goed, zeker niet tegen de klok,… dit zal je, samen met hen, moeten uitproberen…
  HEEL VEEL SUCCES !!!

  Beantwoorden
 6. misscaesar
  13 september 2015

  Ik ben volledig te vinden voor structuur maar absoluut niet voor het timen. Ik krijg al zenuwen als ik het lees 😀 Maar als het bij jullie werkt is het wél een goed idee!

  Hier ook een eerste leerjaarszoon. Hij heeft iedere dag huiswerk behalve op woensdag en vrijdagavond. Dus woensdagnamiddag en weekend = speeltijd. Zoals bij jou moeten ze zelf hun boekentas leeghalen en meteen terug vullen van mij. (Fruit pas de dag zelf maar koekjes en sapjes moeten ze zelf leren doen).

  Daarna/intussen luister ik hoe hun dag geweest is. Als ik merk dat ze uitverteld zijn (lees: het belangrijkste gezegd werd en ze op zoek gaan naar speelgoed/stiften/…) laat ik eerst het huiswerk maken. En dan vertel ik erbij dat eens dat gedaan is, de hele avond nog vrij is om te spelen/te rommelen/…

  Bij mij persoonlijk werkt het wel weer omgekeerd; ik moet eerst ontspannen en om 20u geraak ik pas in actie (wel tot rond 23/24u dan terug :D), ik denk dat het dus zichzelf ook wel uitwijst wat of hoe?

  Succes alvast!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   13 september 2015

   Merci voor je feedback. Als ik dat hier niet ’time’ dan heeft dat als resultaat dat ik het zelf moet doen of het gebeurt niet. Verstrooid is uitgevonden voor mijn kinderen ? Ik vermoed dat de routine er idd langzaamaan wel in zal komen en dat er nog dingen zullen moeten veranderen. Het blijft een zoektocht…

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.