fbpx

Optimaliseert u, liefhebber van post- en wenskaarten!

Ik ben nogal fan van kaartjes krijgen en schrijven… kerstkaartjes, verjaardagskaartjes, felicitaties voor zwangerschap…voorzien van een handgeschreven tekstje. De kaartjes van petekindjes en ander klein, schattig grut in de familie, probeer ik te voorzien van een leuk gedichtje zodat ze die later kunnen herlezen.

Ik behoor dus wel tot de groep van mensen die het stiekem wat jammer vindt dat de handgeschreven brief uit de mode is geraakt. Het is zo leuk om post in de brievenbus te krijgen zonder dat het om reclame of facturen gaat.

En dus schrijf ik bij gelegenheid kaartjes Ik houd er aan, al moet ik toegeven dat het wat tijd en organisatie vergt.

Hoe kan ik in de toekomst efficiënter te werk gaan en zo iedereen een leuke kaart bezorgen?

Het is toch leuk, post krijgen. Schrijfster Ann De Craemer omschreef op Radio 1 dat ze vroeger niet kon wachten tot ze het geluid hoorde van de post die door de postbode door de brievenbus in de deur werd geduwd en vervolgens op de mat in de gang viel. Heerlijk, die spanning, vond ze. Ze maakt er ook een punt van om bijvoorbeeld aan de kinderen van haar zus een handgeschreven nieuwjaarsbrief te schrijven.

Zover gaat het voor mij nu niet, maar bon, die vrouw is schrijfster van beroep en haar enthousiasme werkte aanstekelijk.

Zelf beperk ik me tot verjaardagkaartjes en kerstkaartjes. Eén kaartje is niet zoveel werk, het is een leuke attentie die niet veel hoeft te kosten en ik ben er zeker van dat iedereen wel graag een kaartje krijgt op zijn verjaardag. Het zegt gewoon: “ik heb aan je gedacht en vind het fijn dat je er bent!”

En toch is het moeilijk om iedereen tijdig eentje te bezorgen. De tijd vliegt, het hoofd zit vol met chaos en aandachtspunten. Je zit dan een hele week te denken: X verjaart donderdag, X verjaart donderdag…en plots is het vrijdag en zit de kaart nog onbeschreven in de kast. *zucht*

Dit is wat ik doe in een poging om dergelijke toestanden te vermijden:

 • Maak een verjaardagskalender;

Verzamel alle verjaardagen van je familieleden, dichte vrienden, collega’s…om het even wie en kies hoe ver je wil gaan. Noteer alles en hang de kalender op een zichtbare plaats.

 • Koop op voorhand voldoende kaartjes;

Ik probeer steeds een voorraad kaartjes in huis te hebben. Zo heb ik altijd een kaartje bij de hand als ik toch een datum over het hoofd heb gezien. En eerlijk gezegd, telkens voor één kaartje naar de winkel hollen, is geen pretje en puur tijdsverlies. Ik haal mijn kaartjes ook graag in de betere kaartjesspeciaalzaak (bv. Picarto in Leuven). En als ik ergens mooie kaartjes zie, aan een degelijke prijs, pik ik altijd een paar exemplaren mee. Dat kan evengoed bij Boekenvoordeel zijn.

IMG_6428

Meestal heb ik bij het kaartje dat ik koop, ook meteen een persoon in gedachte. Ik stop ze in een doosje en verdeel ze onder per maand en chronologisch. Soms is er orde in de chaos!

En als ik helemaal “in mijn goeie ben”, dan denk ik er bij het begin van de maand aan om de kaartjes voor alle jarigen die maand al te schrijven en in volgorde klaar te leggen. Dat heb ik van mijn schoonmoeder geleerd. Super handig om niemand te vergeten, want ja, wat je voor de één doet, doe je best ook voor de ander hé.

Kaartendoos

 •  Houd een adreslijst bij op je computer (in excell) en houd deze up-to-date;

Voor verjaardagkaartjes kan je makkelijk en snel het adres opschrijven. Je adressenlijst op pc bijhouden heeft vooral voordelen voor de kerstkaartjes. Maar het is handiger dan een adresboekje. Het kost wat tijd om over te zetten de eerste keer, maar we zijn zo in een periode dat vele vriendjes en vriendinnetjes verhuizen naar een eigen stek: wis het oude en vul het nieuwe in. Geen tipex, geen gekribbel, gewoon klaar!

 • Vergeet je eigen adres niet op de achterkant van de enveloppe.

Op de achterkant van de enveloppe, moet je eigenlijk je eigen adres vermelden. Als het kaartje dan om één of andere reden niet toekomt op het juiste adres, kan het worden teruggestuurd. En om het mezelf gemakkelijk te maken, heb ik een stempel gekocht. Eéntje laten maken, kost best wat geld, maar in de Aldi kon je er de voorbije week zo eentje kopen met lettertjes erbij. Voor 4,99 EUR! Je zet je adres er op en stempelen maar!

Stempel def

Zit je op het werk en ben je toch die éne vergeten die de dag erna verjaart?

Kijk dan eens op de website van bpost > Particulieren > Brieven & Kaarten > Mijn kaart: online echte wenskaarten versturen. Voor 15u besteld, de dag erna in de bus van de jarige! Dank u, bpost!

Voor de kerstkaartjes:

 •  Houd een adreslijst bij op je computer (in excell) en houd deze up-to-date;

Deze spreekt eigenlijk voor zich, maar zie vooral punt 3 hierover.

 • Koop een hele boel mooie kaartjes of bestel er online (met tekst!);

Ik probeer altijd boxen te kopen met kaartjes in. Als je er op tijd bij bent, heb je er hele leuke en aan een schappelijke prijs. Ik verstuur zo ongeveer 50 kaartjes, dus als je dan kaartjes per stuk koopt, loopt de prijs al gauw op. Dit jaar vond ik er zelfs hele leuk bij Zeeman: kaartjes in de vorm van een kerstbal, die je in de boom kan hangen en dat binnen postformaat. Voor geen geld…Normaal koop ik dus kaartjes en schrijf ik er met de hand iets in. Dat vind ik nog altijd het meest authentiek. Maar tegenwoordig kan je ook hele mooi kaartjes online bestellen, met de tekst er in of er op! Lekker snel en makkelijk.

 • Print adres – etiketten;

Aha, een belangrijke! Door de lijst in excell te maken, heeft Echtgenoot me geholpen om de lijst om te zetten in handige sheets die ik kan printen op etiketten. Hupsa, geen adressen meer schrijven.

 • Vergeet je eigen adres niet op de achterkant van de enveloppe.

Eigenlijk is het vooral voor de kerstkaartjes dat ik de stempel heb gekocht. Handig, makkelijk en snel. Ons adres blijft er vooral ook leesbaar door, want als ik 50 keer ons adres moet schrijven, kan zelfs onze huisarts er niet meer aan uit. En geef nu toe: niets zo irritant als 50 keer je eigen adres moeten schrijven, nadat je al 50 kaartjes geschreven hebt. Er zijn ergere dingen, ik weet het, maar meestal is het dan al laat op de avond en is dat er nét teveel aan. Dus nu: tsjak, tsjak, tjsak. Ik kijk al uit naar volgend jaar!

Zo, een praktische blogpost dit keer met een eenvoudig onderwerp. En eerlijk gezegd: ik moest iets schrijven over mijn stempel, ik ben er zo blij mee! Dat klinkt nogal stom, maar soms kan ik verschrikkelijk enthousiast zijn over een kleine prul! 😀

Hebben jullie ook zo van die kleinigheidjes die jullie gebruiken om kleine ergernissen weg te werken?

 

 

The following two tabs change content below.

0 Reacties

 1. Leentje V
  28 januari 2015

  ik doe het ook zo: enkele keren per jaar naar picarto in leuven. ik koop een groot assortiment met wat ik leuk vind en kies er dan eentje uit voor de verjaardag.
  voor ons adres heb ik bij vistaprint ooit eens plakkertjes besteld. gaan een eeuwigheid mee.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: