fbpx

Printen zonder inktcartridges: goed voor de portemonnee én het milieu

epson ecotank - review

Vreet jouw printer ook dure inktcartridges alsof het m&m’s zijn? De mijne alvast wel. Gelukkig lijkt Epson daar een oplossing voor te hebben; Een printer zonder inktcartridges waarmee je evenveel kan printen als 88! cartridges. Dat klinkt toch te mooi om waar te zijn? Ik testte het uit.

EcoTank van Epson: inkt in flacons

Mijn printer was er één van HP. Eentje die kan scannen, printen en kopiëren. Hoewel ik van mezelf vind dat ik niet veel uitprint, vliegen die inktcartridges er altijd goed door. En aan de prijs van zo’n cartridge te zien, zit er eerder vloeibaar goud in ipv inkt.

Ik was dan ook heel benieuwd om het concept EcoTank concept van Epson te testen. Die maakt geen gebruik meer van die dure cartridges, maar van flacons inkt. De 4 startflacons die erbij zitten: zwart, cyaan, magenta en geel zijn het equivalent van 88 cartridges of 14 000 pagina’s. Van cijfers gesproken.

epson ecotank - review

Of dat helemaal waar is, heb ik niet getest. Nope, efkes 14 000 pagina’s printen zou een beetje onverantwoord zijn. Maar zelfs als de cijfers nog aan de positieve kant zijn uitgedrukt, stijgen ze ver boven mijn verwachtingen uit. Op die manier verlaag je 90% van je inktkosten.

Ik had eerlijk gezegd verwacht dat de Epson inktflacons dan wel heel duur gingen zijn (vloeibaar goudgewijs), maar met prijzen tussen de 9 en 15 euro (voor een grote zwarte flacon) per flacon kan je dat moeilijk beweren.

Het gebruiksgemak

Inkt bijvullen zonder morsen

Het overbrengen van de inkt uit de flacons is echt kinderspel. Die flacons zijn er zo op gemaakt dat je niet kan morsen. Ik deed het zelfs met één hand want met de andere hand filmde ik het proces. Probleemloos.

Je vindt de filmpjes over het vullen met inkt in een hoogtepunt op mijn Instagram.

Installeren voor dummies

Ik ben de eerste om de techniciteiten rond computers uit te besteden aan mijn man, maar dit deed ik gewoon zelf. Uiteindelijk is dat maar de instructies op je computer- en printerscherm uitvoeren en klaar is kees.

Flexibiliteit

Eens geïnstalleerd kan je vlot van alle toestellen in huis printen: tablets, smartphones, laptops,… Mijn versie (EcoTank ET-2750) kan ook automatisch dubbelzijdig afdrukken. Iets wat mijn oude printer ook deed en een optie die ik niet meer zou kunnen missen.

Printkwaliteit

Met mijn start als zelfstandig fotograaf kwam er wat geprint aan te pas. Er moesten contracten ondertekend en ingescand worden, er werden algemene voorwaarden geprint en mijn gratis te downloaden gids voor EPIC foto’s van je kinderen werd geprint. De printer kon het allemaal aan. Geen lelijke strepen doorheen foto’s, alles ziet er mooi en naadloos uit.

Conclusie

Ik ben helemaal verkocht. Bij verhaaltjes die te mooi klinken om waar te zijn, ben ik altijd argwanend. Maar dit is gewoon echt. Voor mij geen printer meer met cartridges.

Disclaimer: Ik kreeg de EcoTank printer om te testen, maar mijn review is gewoon helemaal oprecht!

epson ecotank - printen zonder inkt cartridges - review
Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

1 Reactie

  1. Yvonne
    20 januari 2020

    En wat kost het?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.