fbpx

Duur hobbymateriaal kopen zonder schuldgevoel

Duur hobbymateriaal kopen zonder schuldgevoel

Onlangs nam ik de beslissing om nog een jaar thuis te blijven.  Maar ambitie om huismoeder te worden heb ik niet.  Dat thuisblijven lukt me alleen omdat ik tijd heb om te doen waar ik voldoening uit haal: creëren.  

Creëren

Mijn hele leven draait om creëren.  Van de knutselpakketten uit de speelgoedwinkel toen ik kind was tot bouwen met lego blokken. Om dan in mijn tienerjaren bijna alles uit te proberen wat er in De Banier uit te proberen viel.

Als volwassene heb ik veel taarten gebakken en versierd, zo dus heb ik veel bakvormen in huis.
Nu naai ik hoofdzakelijk dus staat er boven in de naaikamer een degelijke naaimachine en overlock. Na jaren te naaien op een machine van 55 jaar oud, werd het toch eens tijd voor een machine met stretch-steek en automatische knoopsgaten.
Door dit bloggen en Instagram begon ik me ook meer en meer te verdiepen in fotografie en de mogelijkheden. Mijn iPhone 6 plus begon vast te lopen en het geheugen zat steeds vol en dus stapte ik over op een iPhone X.  Maar ook mijn spiegelreflexcamera, een instapmodel van 6 jaar oud, begon zijn grenzen aan te geven.  En dus kocht ik, na 2 uur babbelen met een behulpzame verkoper, een nieuwe body en een lichtsterke lens omdat dit het meest aanleunde bij mijn noden.  Het bedrag dat ik aan de kassa moest betalen, daar kun je wat ‘mottig’ van worden. Maar ‘mottig’ zonder schuldgevoel.

Zonder schuldgevoel

Doordat ik nu, op wat naailes na, veel minder werk en er dus ook veel minder geld binnenkomt, lijkt het wel zot om zoveel geld uit te geven aan materiaal voor hobby-gebruik. Zeker omdat ik hier ook verkondig bezig te zijn met minimalisme. Die twee lijken wel haaks op elkaar te staan. En toch heb ik daar geen schuldgevoel over.  Hoe dat komt?  Omdat ik nooit zomaar materiaal koop om mee te zijn.  Om ‘in’ te zijn.  Maar omdat het materiaal dat ik gebruik frustraties met zich meebrengt en mijn groei tegenwerkt.  Ook al verdient die investering zich niet terug in harde cash, want het is uiteraard maar een hobby, verdient de investering zich wel terug in mijn persoonlijke groei en het kunnen creëren.  Laat groei en creëren nu net twee belangrijke pijlers zijn die bijdragen tot een waardevol leven voor mij.  Op die manier draagt het dus ook bij tot geluk.  Het materiaal op zich maakt me niet gelukkig.  Maar de mogelijkheden die het geeft en de grenzen die ik ermee kan verleggen wel.
Daar tegenover staat wel dat ik doorheen het jaar amper geld uitgeef aan nieuwe dingen natuurlijk, want meer geld uitgeven dan er binnenkomt is nooit een goed idee.  Ik koop dus zonder schuldgevoel, want…

 Investeren in jezelf, is altijd een goede keuze.

Tip

Voor wie zelf bezig is met fotografie en goed advies wil, kan ik foto Konijnenberg in Turnhout enorm aanraden. De verkoper daar nam op een rustige vrijdag 2 uur lang de tijd om naar mijn verhaal te luisteren en me wel 1000 vragen te stellen. Zo kon hij samen met mij achterhalen waar ik nu het meeste baat bij zou hebben – op korte termijn – in de overweldigende zee aan fotomateriaal.  Het was de 2 uur in de auto meer dan waard.  En nee, dit is geen samenwerking.  Gewoon puur contentement.

 

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

8 Reacties

 1. Elke
  17 juni 2018

  Ééntje om te houden voor mij. Creëren, groeien en zonder schuldgevoel investeren in jezelf. Ik ga dit stukje nog vaak herlezen als reminder. (Enkele jaren geleden ook mijn toestel daar gekocht, jammergenoeg had ik niet zo een enthousiaste verkoper. Ondanks dat wel al veel positiefs gehoord van deze winkels. Ik kijk al uit naar nog meer mooie foto’s.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   19 juni 2018

   En als je wil zal ik het af en toe eens tegen je herhalen 😉

   Beantwoorden
 2. Nicky - mixitmakeit
  17 juni 2018

  Je maakte nu al prachtige foto’s dus dat beloofd!
  Ik ben alvast al reuze benieuwd naar de resultaten met die nieuwe camera. xx

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   19 juni 2018

   Dank je wel Nicky x

   Beantwoorden
 3. Tam Tam
  17 juni 2018

  Nagel op de kop! En kwaliteit heeft zijn prijs natuurlijk. Ik kocht er vorig jaar ook een extra lens, de body was een instapmodel dat mijn moeder was ontgroeid :-). Ga je nog een post wijden aan je aankoop zelf ook? Ik ben wel geïnteresseerd in wat je kocht en ik zie dat je koos voor een Tamronlens…

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   19 juni 2018

   Ik was dat niet echt van plan omdat ik zou denken dat niemand zich daar in interesseert. Maar ik heb wel al wat vragen gekregen over wat ik nu precies heb. Dus misschien moet ik me er toch eens aan wagen.

   Beantwoorden
 4. hanne
  18 juni 2018

  You rock! Minimaliseren bracht mij rust, en leerde me om geen overbodige aankopen in huis te halen. Zodoende wordt elke aankoop voldoende overwogen en zijn er idd geen schuldgevoelens nodig.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   19 juni 2018

   Zalig gevoel hé! x

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.