fbpx

Natuurspeeltuin ‘Hobbeldonk’

natuurspeeltuin hobbeldonk - provinciedomein De Averegten

Geef kinderen een berg zand, wat boomstammen, een plas water en je hoort ze de volgende uren niet meer.  Dat is natuurspeeltuin ‘Hobbeldonk’.

Hobbeldonk

De natuur heeft een kalmerend effect op mijn (toch wel drukke) kinderen.  En hoe gek dat ook klinkt, vaak is overprikkeling en drukte net de oorzaak van hun druk gedrag.  Daarom dat we steeds vaker de natuur en de rust opzoeken.  Geen overprikkeling voor hen, geen constante alertheid om escalatie te voorkomen en vrijheid om te lopen, gieren en brullen zonder dat het storend is voor anderen.
Vandaar waarschijnlijk dat je ons zo weinig in een stad of museum vindt.  Dat zou veel te veel stress bij ons én de kinderen teweeg brengen om ontspannend te zijn.  Hoe geweldig ik het ook vind dat anderen dat wel doen, aan ons is het niet besteed.

natuurspeeltuin hobbeldonk in provinciedomein De Averegten

De natuurspeeltuin ‘Hobbeldonk’ in provinciedomein De Averegten is dan ook een ideale plek om als gezin te genieten.  De kinderen kunnen er in de plas water zwemmen die vol ligt met drijfhout.  Ze kunnen kikkervisjes proberen te vangen en klauteren op een berg zand bedekt met boomstammen.  Het lijkt wel een beetje expeditie Robinson op kindermaat.  

En wij, wij keken toe vanop een dekentje en konden zelfs een babbeltje doen.  Meer moet dat niet zijn. Toch?

 

Nog wat tips

 • Voor wie zich ook eens aan de natuurspeeltuin wil wagen neemt best muggenmelk mee.  Op dat dekentje ben je anders een redelijk lekker hapje voor de muggen. Ik kwam met wat extra muggenbeten thuis.
 • Een picknick is ook altijd leuk.  Je kan er redelijk dichtbij parkeren, wat scheelt in het gesleur. Toch als je op de juiste parking parkeert.
 • Reken op voldoende tijd om je kinderen terug mee naar huis te krijgen.  Verwacht niet dat ze vrolijk ‘ok’ roepen als je aankondigt om naar huis te gaan.
 • Ideaal voor kinderen die kunnen zwemmen.  Bij jongere kinderen zal je net wat minder op je dekentje kunnen zitten.
 • Praktische info over het provinciedomein De Averegten vind je hier.

Kennen jullie nog zulke natuurspeeltuinen?  Van mij zouden er gerust wat meer mogen komen.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

5 Reacties

 1. Tamara
  14 juni 2018

  Oh, die staat al zolang op het verlanglijstje, ik moet er echt eens werk van maken!!

  Wij komen hier graag (en meestal zijn we er alleen!). Onderaan in het blogbericht staan nog een paar links van speelbossen.

  http://lunatiek.blogspot.com/2016/07/speeltijd-waterpret-in-bosland.html

  Beantwoorden
 2. lielebeesje
  15 juni 2018

  Ik vind dat ze hier in het provinciedomein van Kessel-Lo de laatste jaren ook serieus hun best hebben gedaan om de boel wat natuurlijker te maken. Aan de speeltuinen merk je dat hard (veel meer natuurlijk materiaal), al blijven het speeltuinen. Maar er is ook een klein stukje ploeternatuur en daar is het een pak rustiger (zij het dat de speelmogelijkheden daar dan weer wat beperkter zijn).
  In Valkenburg (NL) vonden we ook al een heel klein stukje natuurspeeltuin bij het water in het Geulpark.
  De Beemden in Landen is ook een toffe plek, maar daar vind ik niet alles even veilig.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   17 juni 2018

   Merci voor de tips. Ik pluis ze eens uit!

   Beantwoorden
  2. lielebeesje
   25 juni 2018

   Hier heb je trouwens een overzichtje van de speelnatuur in Bosland: https://www.bosland.be/voor-kinderen/spelen-in-het-groen/10/. Dommelvallei – Heesakkerweide ziet er bv. ook heel tof uit. En Lindsey van Stannel ging laatst naar het Reigerpad in Hechtel-Eksel.
   En dit vind ik ook wel een nuttige website: http://www.springzaad.be/speelnatuurkaart.

   Beantwoorden
   1. An_nononsonsmoms
    27 juni 2018

    Merci voor de tips! X

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: