fbpx

Moeiteloos je smartphone gebruik verminderen – ikkanda

Vorig jaar in augustus installeerde ik een app om mijn smartphone gebruik te meten. De resultaten daarvan waren erg ontnuchterend.  Ondertussen ging er meer dan een half jaar voorbij en verviel ik terug in mijn oude gewoonten. Tijd voor actie.

Ik denk dat ik serieus mottig zou worden als ik zou weten hoeveel uren ik al op Instagram en Facebook versleten heb.

Struisvogeltactiek

Wie de cijfertjes van toen er nog eens op wil nalezen, verwijs ik graag naar hier.  Hoewel ik vol goede moed actie ondernam en mijn gebruik wat daalde, was het effect al lang verdwenen in oktober.  Ik bekeek de Moment app zelfs niet meer en vond de struisvogel-tactiek wel een aangename.

Maar ondertussen leerde ik minimalisme kennen en gooide ik mijn leven toch wel over een iets andere boeg.  Alleen bleef het bewust gebruik van mijn iPhone uit.  Daarop beknibbelen ging pijn doen, dat voelde ik al van ver aankomen.  Mijn telefoon is veel te vaak een zoethoudertje.  Ik denk dat ik serieus mottig zou worden als ik zou weten hoeveel uren ik al op Instagram en Facebook versleten heb.

En actie

Ik besloot om deze keer echt actie te nemen en het niet alleen te laten afhangen van mijn wilskracht.  Wilskracht is onvoldoende wanneer het gaat om een dieet.  Een smartphone-dieet hoort daar ook bij. Wanneer je de chocolade niet koopt of in huis haalt, kan je hem ook niet opeten. Hetzelfde deed ik met mijn iPhone. Mevrouw Khadetjes wist dat in augustus al.
Neen, ik zwierde Facebook en aanverwanten niet van mijn telefoon – al is dat een optie die ik zeker niet zal schuwen wanneer mijn verbruik weer de hoogte in zou schieten – ik zette gewoon alle notificaties en badges uit: geen pings, geen berichten in mijn berichtenscherm en geen rood bolletje meer bij het logo van Facebook of Gmail.  Zelfs Messenger moest er aan geloven.  Enkel Whats App en de gewone berichten komen nog door.

Het effect van deze actie op mijn gerbruik is groot.  Het deed me beseffen hoe vaak ik gewoon ging kijken omdat er een rood cijfertje bij het logo van een app stond of omdat er een stille melding in mijn berichtencentrum stond.  Ook al nam ik mijn telefoon vast om foto’s te nemen of zo.  De hele dag door denk ik nu onbewust dat ik oninteressant ben en dat er niets te rapen valt.

Het betekent dus dat ik nu volledig bewust de verschillende apps open om te kijken of ik iets belangrijk heb gemist.  Ik maak er wat tijd voor en zal niet meer tussen de soep en de patatten bijlezen.
Het kost me op deze manier zelfs geen moeite om mijn gerbruik te verminderen.  Het voelt voor mij als moeiteloos aan.  Hoe formitastisch is dat wel niet?

Hoe gaat het met jouw smartphone gebruik?

Voor de geïntereseerden

Ik meet mijn tijd met de Moment app (ios). Wie android heeft kan dit doen met de Quality Time app.

____________________________________________

Dit is blogbericht 28/40 van de 40 dagen bloggen uitdaging.  Je vindt alle info hier en alle deelnemers hier.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

3 Reacties

 1. Joni
  17 maart 2018

  Ik probeer dat ook (en nog eens en nog eens, en nog eens) en de ene dag lukt het mij wonderwel, de andere weer niet. Omdat ik verslingerd ben aan Candy Crush ofzo. Andere dingen zoals Facebook en Instagram kan ik al wat langer aan de kant laten liggen. Onder het motto: beter een halfuurtje als ik ’tijd ‘ heb, dan altijd direct alles checken en reply’en en en en.. Meldingen krijg ik ook alleen via WhatsApp. Maar het kan altijd beter. Misschien moet ik hem ook eens leren laten liggen wanneer ik ga slapen. Een km verder ofzo. 🙂

  Beantwoorden
 2. Lize
  18 maart 2018

  Ik heb de moment app ook een tijdje gehad. De maximum tijd dat ik volgens die app online was op één dag, was 3 uur en ik vond dat al zoveel. Sinds een paar dagen heb ik ook alle meldingen, behalve voor telefoon, sms en WhatsApp, uitgezet en dat lijkt mij toch een beetje rust te brengen. Al is het nog wel wennen.

  Beantwoorden
 3. delphine
  18 maart 2018

  ik probeer het ook maar vooral op dode momenten lukt het mij niet (en als ik een mail verwacht dan kijk ik wel 100 keer). Bij mij werkt het uitzetten van meldingen net omgekeerd, dan wil ik net checken of er toch niets is, terwijl ik anders weet dat ik het wel zal horen. Ik zet wel enkel meldingen aan voor whatsapp messenger sms en privé mail, dus de zaken waarbij mensen mij persoonlijk contacteren

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.