fbpx

Perfect Challenge 5 – Hoe is het gesteld met mijn smartphone gebruik?

Deze week ging de Perftect? Challenge over productiviteit. Ik besloot mijn smartphonegebruik eens onder de loep te nemen en installeerde de Moment app op mijn iPhone. Wat een eyeopener was me dat!! Ik deel mijn resultaten vandaag met jullie.

Vorige zaterdag begon ik mijn week met de Moment app te installeren op mijn iPhone. Voor Android kan je gebruik maken van de eveneens gratis Quality Time app. Een echte aanrader om te doen!

De resultaten van mijn smartphonegebruik

smartphonegebruik verminderen met de Moment app

4 van de 6 volledig gemeten dagen eindig ik in het rood. 1 ervan zit in de gele zone en slechts 1 dag kon ik mijn gebruik beperken tot onder de 2 uren.

smartphone gebruik onder de loep - weekgrafieken - Moment app

Gemiddeld spendeerde ik elke dag 2 uur en 52 minuten op mijn telefoon, wat neer komt op 19% van mijn actieve dag. Ik neem hem ook gemiddeld 27 keren vast om iets te checken of wat dan ook. Mijn telefoon krijgt elke dag ongeveer 9 uur onafgebroken rust.

Mijn ergste dag in detail bekeken

Hieronder vind je de screenshots van de tijdlijn van mijn zwaarste dag. Dat was op vrijdag 4 augustus. Ik spendeerde zowaar 4 en een half uur op mijn telefoon en nam hem 46!! verschillende keren vast om er iets mee te doen. Help help.

Op vrijdag had ik enkele uitschieters in mijn gebruik. Eentje daarvan om 11:30 met 44 minuten en eentje om 14:37 met 33 minuten, maar dat is te wijten aan het feit dat ik mijn iPhone ook gebruik als gps in de auto. Deze twee momenten zat ik in de auto te navigeren, wat meteen ook verklaart waarom ik die dag zwaar over mijn gebruikerslimiet ging.

Om 09:10 heb ik ook 26 minuten aan mijn broek: instagrammen was de boosdoener.

Om 12:24 deed ik het nog eens 22 minuten. Toen was ik in mijn uppie aan het lunchen en vond ik dat daar toch een foto van moest genomen worden, die bewerkt moest worden en op Instagram moest komen. Geen paniek, ik bestelde een salade en eindigde dus niet met een koude soep.

Verder vind je verspreid over de dag verschillende korte pick ups waarin ik waarschijnlijk een foto neem of op messengerberichten antwoord en whatsapp’jes stuur of muziek opzet. Af en toe wordt er natuurlijk ook eens Facebook en Instagram gecheckt.

Helaas moet ik ook wel toegeven dat mijn schermtijd niet alleen beperkt blijft tot mijn iPhone. Uiteraard breng ik nog heel vaak tijd op de laptop door.
Sinds mijn iPhone de proporties van een mini-tablet aannam, gebruik ik wel nooit meer de iPads hier in huis.

Een gsm is al lang niet meer een toestel om mee te bellen of te sms’en. Het is mijn gps, muziekinstallatie, fototoestel, photoshop, laptop en televisie in 1. Het is dan ook heel moeilijk om uit een rode dag te concluderen dat ik zeer slecht bezig ben. Uiteraard ga ik me wel engageren om komende maand toch wat bewuster om te gaan met mijn gebruik.

Actieplan bewuster gebruik

De bedoeling is dat ik komende maand mijn gebruik wat verminder, vooral het sociale media en doelloos surfen deel. De laatste maanden gaat het wel al wat beter moet ik zeggen. Waar ik vroeger regelmatig plots een uur kwijt was aan doelloos doorklikken op nieuwssites,… doe ik dat nu al veel minder. Maar ik ga toch nog een tandje bijsteken.Begin september mag je hier dan een update verwachten.

De tijd die vrijkomt kan ik dan perfect besteden aan de challenge van volgende week.

Perfect? Challenge 6 – Elke dag 15 minuten lezen

Elke dag 15 minuten lezen is de opdracht van volgende week. Op zich is dit geen moeilijk uitdaging. Sinds ik in juni eindelijk een e-reader aanschafte is mijn leestijd exponentieel gestegen. Lezen is niet echt een hobby en ik ben niet bepaald een boekenwurm die van zware lectuur houdt, maar lichte fictie-kost, afgewisseld met wat selfimprovementboeken en andere non-fictie gaat toch vlotjes binnen.

Het is een momentje van rust op een dag dat je bewust inbouwt en dat je toch rijker maakt.

We gaan ervoor!

 

Installeerden jullie ook al een app om het smartphonegebruik te analyseren? Viel het bij jullie beter mee en ben ik een hopeloos geval dat dringend moet afkicken of zijn er onder jullie die zwaar verslaafd zijn? Tips om je smartphonegebruik wat te minderen mag je me altijd bezorgen. Ik kan het gebruiken.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

11 Reacties

 1. delphine
  6 augustus 2017

  Ik denk dat ik heel vaak mijn smartphone vastneem, zeker op werkdagen, al is het maar om eventjes de klok te checken (dus gewoon eventjes op de home knop duwen), maar ook vaak snel eventjes mails enz.
  In september wil ik proberen om overdag enkel nog binnenkomende mails, messenger en whatsapp berichten te bekijken (dus eigenlijk enkel als mensen mij willen bereiken), eens zien of ik dat volhoud…

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   10 augustus 2017

   Succes ermee 🙂

   Beantwoorden
 2. Riet
  6 augustus 2017

  My god. Ik durf dat niet eens te testen. Maar ik ga het toch doen, goeie tip.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   10 augustus 2017

   Be prepared 🙂

   Beantwoorden
 3. Khadetjes
  7 augustus 2017

  Ik installeerde mee… voorlopig nog enkel groene dagen 😉 – ik was er érg blij mee want we waren op vakantie en ik had dus ook geen computer/laptop ter beschikking dus dat was een goede meting van mijn schermtijd. Wat hier helpt is alle meldingen uitzetten én fb eraf zwieren. Geen genade 😉

  E-readers kan ik alleen maar toejuichen; ik ben wél een lezer – gezien het tijdstip waarop ik meestal lees ook geen zware kost, maar in het lezen kan ik me zo verliezen dat dat mij niet stoort. Ik merk dat met een ereader mijn boek ook vaker ‘mee’ gaat naar een wachtzaal of andere dode momenten – waar ik anders mijn telefoon zou bovenhalen om mezelf te animeren #schaterlach.

  Beantwoorden
 4. hanne
  8 augustus 2017

  Dappper om dat te meten, zou bij mij ook tegenvallen. Al probeer ik mijn gsm-gebruik te limiteren, ik merk dat ik op dode momenten (lees: aan de kassa, in de frituur, bij het wachten op dochters tijdens hobby’s) steevast mijn telefoon vastheb. Hem thuis laten liggen, helpt wel, maar dan krijg je klachten omdat het thuisfront nog iets nodig had, en mij niet kon bereiken.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   10 augustus 2017

   Dat doe ik dus ook. Waar is de tijd dat we gewoon voor ons uit moesten staren om de tijd te doden. Of een babbeltje maken in de rij was ook een optie.

   Beantwoorden
 5. nobutterfly
  9 augustus 2017

  Ik installeerde de app en wist meteen dat het een ramp zou zijn. Het was een week waarin ik niet thuis was en mijn gsm dus ook mijn enige toegang tot het internet zou zijn. Bovendien was ik op TAZ en dat vraagt om blogpostjes en foto’s op instagram. Ik zat zonder problemen aan 5 tot 6u.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   10 augustus 2017

   Ik ben hier eergisteren voor het eerst over de 5 uur gegaan. Dat was een triest dieptepunt

   Beantwoorden
 6. Ivy
  10 augustus 2017

  Na jouw vorige bericht installeerde ik onmiddellijk die Moments app, maar gooide hem er na 2 dagen alweer vanaf. Niet omdat ik schrik had voor de conclusies, maar wel omdat ik me ergerde aan het feit dat de app continu mijn locatie moest weten, en dat ik daar het nut niet van inzag (en nog steeds niet zie). Nog erger dan Big Brother… Kan jij me toch nog overtuigen?

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   11 augustus 2017

   Tiens dat heb ik niet. Maar het kan wel zijn dat hij me dat in het begin heeft gevraagd en dat ik dat heb toegestaan. Ik sta niet echt stil bij die dingen eigenlijk.
   Hier begint het nu wel een erg duidelijk beeld te geven van mijn gedrag. In het begin denk je er nog aan dat je gebruik gemeten wordt. Nu vergeet ik dat soms en kom ik zelfs eens aan een dag boven de 5 uur. Help!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.