fbpx

Drinkbus vullen – flessenwater, gefilterd kraantjeswater of kraantjeswater?

Het schooljaar is weer begonnen en dus ook het vullen van brooddozen en drinkbussen. Waarmee vul je nu best je drinkbus? Met water, dat sowieso. Maar moet dat dan flessenwater, gefilterd kraantjeswater of gewoon kraantjeswater zijn?

Drinkbus versus PET-fles

Op de school van mijn kinderen werd de beslissing voor de ouders genomen. Enkel drinkbussen zijn toegestaan, geen sapjes in brik en geen water of andere dranken in PET-flesjes, laat staan blikjes. Iets wat ik alleen maar kan toejuichen. Lekker goedkoop, geen afval en een drinkbus kan tegen een stootje. Het enige nadeel is dat mijn nonchalante en verstrooide kinderen al eens de dop niet goed sluiten en met een natte boekentasinhoud eindigen. Daarom dat ik dit jaar voor de Gizmo Flip van Contigo koos. Eentje die ze makkelijk zelf kunnen bedienen met één hand, die in de vaatwasser mag (Halleluja!), die niet lekt, zelfs niet als je ze vergeet te sluiten (Halleluja! x 10) en geen BPA bevat.

Flessenwater versus kraantjeswater

Als leerkracht behoort het tot mijn takenpakket om mijn leerlingen te sensibiliseren om hun drinkbus met water te vullen in het kader van het gezondheidsbeleid.

Op de jaarlijkse wereldwaterdag wordt kraantjeswater gepromoot bij de leerlingen als drinkbusvulmiddel bij uitstek. De voordelen van kraantjeswater zijn duidelijk: geen verpakking, geen opslag, geen transport (fabriek – opslag, opslag – supermarkt, supermarkt – thuis), geen afval.

Gefilterd of ongefilterd kraantjeswater

Toch zie ik veel mensen hun kraantjeswater filteren alvorens ze het gebruiken, iets wat ik nog nooit heb gedaan. Ik stond er nooit echt bij stil tot ik op 1 september terug die spiksplinternieuwe drinkbussen onder de kraan hield en me afvroeg of ik onverantwoord bezig was.

Het nieuwsgierig aagje in mezelf wilde wel eens weten of dat nu nodig was, of dat dit een behoefte was die werd gecreëerd door slimme marketingmensen. Ik zocht wat informatie op en werd weer wat wijzer.
Er zou geen enkel gezondheidsvoordeel voor het filteren van water zijn. Integendeel zelfs. Wanneer je wat nonchalant omgaat met zo’n filters en ze niet tijdig vervangt, is het zelfs een broeihaard van bacteriën.
De enige reden waarbij filteren aangewezen is, is wanneer in je woning de leidingen nog bestaan uit koperen of loden buizen. Normaal vind je dat enkel nog bij hele oude huizen.

Er is verder geen enkele andere reden om te filteren, behalve om de smaak. Sommige mensen vinden gefilterd kraantjeswater lekkerder, maar daar staat tegenover dat de mineralen die ons lichaam nodig heeft er ook uit zijn gefilterd. Voor mij is dat het de centen niet waard en ik steek de drinkbus hier dus gewoon onder kraan. Lekker lui!

Heiliger dan de paus?

Als je me hier bezig hoort, zou je denken dat ik totaal geen flessenwater meer koop, maar dat is niet helemaal waar. Om de één of andere reden vind ik het ambetant als er hier bezoek over de vloer komt. Ik durf de mensen dan geen karaf kraantjeswater voorschotelen. Ik voel me dan een gierige pin precies. Misschien moet ik me daar dan toch gewoon maar eens overzetten.

Ik doe dus rustig verder zoals ik bezig ben en steek de drinkbussen elke ochtend gewoon onder de kraan. Lang leve lui ouderschap! Doe jij met mij mee?

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

11 Reacties

 1. Eilish
  7 september 2017

  Hier ook kraantjeswater en niet gefilterd, juist omdat ik weet dat die filters hier soms niet op tijd gaan vervangen worden, met alle gevolgen van dien.
  Wat je bezoek betreft: wat is er mooier, en plastieken fles op tafel of een mooie karaf? Word je toch gierig geacht, dan zijn dat toch maar mensen die niet verder nadenken dan hun neus lang is.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   7 september 2017

   I know. Ik heb trouwens een heel mooie karaf. Dus waar wacht ik nog op?

   Beantwoorden
 2. Jozefien
  7 september 2017

  Oh, ik doe wel van kraantjeswater, ook voor bezoek. Als ik het op voorhand weet, was ik min karaf wel even uit met wat azijn, zodat die er properder uitziet. En nu ik erover nadenk, verontschuldig ik mij ook “het is wel kraantjeswater”, maar ik heb nog niemand tegengekomen die m’n water dan niet hoefde ?
  Voor ons spuitwater heb ik zo een sodading, ook makkelijk. Hoef je je nooit af te vragen of er nog genoeg water in huis is ?

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   7 september 2017

   Hm, een azijnbadje zou ook eens geen kwaad kunnen voor mijn karaf.

   Beantwoorden
 3. mamadammeke
  7 september 2017

  Neen, ik doe niet mee. :p
  Hier heel bewust gekozen voor een filterkraan.

  Beantwoorden
 4. Liesbeth
  7 september 2017

  Ik zeg ook verontschuldigend..het is van de kraan é .. ik ben ondertussen op een leeftijd gekomen dat mijn bezoekers mij moeten aanvaarden zoals ik ben. En dat is.. met zo weinig mogelijk PMD.

  Nog nooit negatieve reactie gehad eigenlijk..
  Maar ik herinner me nog goe.. dat ik mijn karaf in het begin zo wat stiekem vulde.
  Gewoon het glas onder de kraan houden, vroeger de gewoonste zaak van de wereld. maar voor het oog van bezoekers.. leek me het toch te.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   7 september 2017

   Ja, erg hé eigenlijk.

   Beantwoorden
 5. Miet Aertsen
  7 september 2017

  Ikheb nog nooit een fles water gekocht, kraantjeswater is prima. En ook voor bezoek vind ik. En wat die drinkbussen betreft begrijp ik nog altijd niet waarom niet elke school doet zoals de onze: voor elk kind een beker in de klas die ze mogen vullen aan de kraan zo vaak als nodig. Gezond, want iedereen drinkt alleen water en geen gesleur met drinkbussen en miserie van natte boekentassen. Waarom zou je water uit jouw kraan mee naar school sleuren als er daar ook water uit de kraan komt? Ik vind het een topplan en zou niet anders meer willen.

  Beantwoorden
 6. gerhilde maakt
  7 september 2017

  Hier ook ongefilterd kraantjeswater al hebben wij wel twee jaar flessenwater moeten drinken, wegens de verhuis naar een oud huis (gezet in 1904). Intussen hebben we alle waterleidingen vervangen dus drinken we opnieuw met een gerust hart kraantjeswater!

  Beantwoorden
 7. Melanie
  7 september 2017

  Altijd kraanwater. Ik koop enkel bruisend water in een fles als we daar zin in hebben. Wat ik wel vaak doe is het water opleuken (en op-lekkeren) met bijvoorbeeld munt, basilicum of wat fruit. Staat leuk en is lekker. In de winter met wat sinaasappel, ook heel lekker en vrolijk. Maar niet omdat ik geen kraanwater durf neer te zetten. Doet eigenlijk iedereen in onze omgeving.

  Beantwoorden
 8. Ellen W
  13 september 2017

  Wij dronken tot en met deze zomer nog al ons water uit flessen. Sinds september zijn wij omgeschakeld op gefilterd kraantjeswater. Waarom gefilterd? In mijn hoofd lijkt het water dan properder 🙂
  Ik ben me er uiteraard wel van bewust dat de filter maandelijks moet vervangen worden. Op mijn filter brandt een lichtje wanneer het tijd is om te vervangen.
  Ik hou nog altijd meer van de smaak van flessenwater! Maar ik vond het een beetje tijd om wat milieuvriendelijker en economischer te gaan denken. voila 😉

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.