fbpx

Yes Kaas – Maak eens je eigen kaas

kaasmuseum De oude kaasmakerij Passendale

Dat melk uit een koe komt, weten mijn kinderen gelukkig wel.  Maar langzaamaan gaat er toch wel wat informatie over de oorsprong van die dingen verloren bij mijn kinderen. Ik groeide voor een stuk op op de boerenbuiten.  De ene grootouders hadden een boerderij, de andere waren ook fervente moestuiniers. Asperges zoeken, boontjes doppen,… ik deed het allemaal. We hebben geen moestuin en dus zijn mijn kinderen niet op de hoogte over hoe een bloemkool nu eigenlijk groeit.  Is het nu een aardbeienboom of aardbeienplant?  
Maar dat is buiten deze moeder gerekend die hier aan degelijke sensibilisering doet. Wanneer we langs een veld fietsen, vertel ik wat er groeit. Wanneer we in het bos wandelen, vertel ik welke boom het is. Als ik het zelf al weet tenmiste. En wanneer opa zaait in de serre, helpen ze al eens mee.

Yes kaas!

Een workshop ‘kaasmeester/kaasjuffrouw’  van De Oude Kaasmakerij past dan ook perfect in mijn sensibiliseringskraam.  We trokken gisteren richting Passendale waar mijn kleine volkje de kneepjes van het kaasmeestervak leerde en ik leerde mee. Aan de hand van een prachtige muurtekening van Eva Mouton wordt het hele kaasmaakproces op een leuke en verstaanbare manier uitgelegd.  

Het begon met gekoelde rauwe melk die ’s morgens nog in de koe zat.  We eindigden met een kaasje dat klaar was voor het pekelbad en de rijping.  Nog lang niet ‘echt’ klaar dus en met nog maar weinig smaak.  Af en toe tijdens het maakproces moesten we even wachten en kregen we een rondleiding op kindermaat in het museum en de expo ter ere van 85 jaar ‘Oude Kaasmakerij in Passendale’.  Een oude melkkan opheffen, leren over de koeien uit de middeleeuwen, verwonderd kijken naar al die mooie oude machines en leren over hoe elke soort kaas wordt gemaakt en wat hen van elkaar onderscheidt. Een Père Joseph is nu eenmaal niet te vergelijken met een Wijnendale en Passendale. Vanaf nu weten we hoe dat komt.workshop kaas maken De oude kaasmakerij Passendale

Het eigen kaasje proeven ging natuurlijk niet, want het was nog lang niet klaar.  Gelukkig stonder er proevertjes klaar voor de hardwerkende koks.  Pfjoewie!

Praktisch

Wil je ook graag je kleine volkje of jezelf de kneepjes van het kaasvak leren?  Dat kan!

Wanneer?
Iedere dag van de grote vakantie om 14 uur. Ten laatste de dag voordien moet je wel je plaatsen reserveren, want de melk komt nu eenmaal niet uit zichzelf ter plaatse.
Meer info over deze workshop en alle andere workshops vind je hier.

Waar?
De Oude Kaasmakerij
’s Graventafelstraat 48a
8980 Passendale

Prijs?
7 euro per persoon

Het is een ideale uitstap tijdens een vakantie aan zee, wanneer de zon je weer eens in de steek laat of wanneer je eens een dag geen zand wil tussen die billen.

Nadien kunnen de keukenprins(ses)en onder ons thuis aan de slag met de geweldige kazen.  Recepten en inspiratie vind je op I Love Cheese.

Wij maakten er gewoon een leuke daguitstap van en combineerden het met een bezoek aan het impressionante Tyne Cot Cemetry dat werkelijk op een boogscheut van het kaasmuseum ligt.  Toch als je kan boogschieten 😉

Het weekend van 29 en 30 juli 2017 wordt er ‘100 jaar slag bij Passendale’ herdacht in Ieper met een heleboel activiteiten. Neem zeker hier eens een kijkje. Dank je wel @josefiennuyttens voor de tip.

Tyne cot cemetry

Komt de chocomelk bij jouw thuis uit een bruine koe? Of weten je kinderen wel hoe de riek aan de steel zit?

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

2 Reacties

 1. Josefien Nuyttens
  20 juli 2017

  Met plezier, Passendale is zeker een bezoekje waard! Via deze link vind je nog meer info mbt de activiteiten ter herdenking van de slag bij Passendale, deze vinden plaats in Passendale zelf 😉
  http://passchendaele2017.org/evenementen/passchendaele-themaweekend-met-living-history/

  Beantwoorden
 2. Klinkt superleuk, we wat ver :-). Maar ik onthoud!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.