fbpx

2017 wordt nooit meer te druk

nooit meer te druk - Tony Crabbe

Een nieuw jaar, een nieuw begin wordt wel eens gezegd. Tijd om de goede voornemens boven te halen en tijd om te evalueren of je met die van het voorbije jaar überhaupt iets hebt gedaan.

 Weg met chaos, stress en migraine in 2016

Ik las dus mijn goed voornemen van vorig jaar nog eens waarin ik komaf wilde maken met de stress en de chaos in ’t kopke om zo ook die plots opgedoken (en f***ing) migraine weg te duwen naar het vergeethoekske.
Ik kreeg het boek Getting Things Done en begon het toe te passen in Wunderlist.wunderlist getting things done

 Wat bakte ik ervan?

Awel eigenlijk ben ik best tevreden over het voorbije jaar. Ik vond meer rust en kreeg plots toch ook wat meer zicht op mijn prioriteiten.Nooit meer te druk - Tony Crabbe
In september ergens kwam ik het boek Nooit Meer Te Druk van Tony Crabbe tegen: een ware eye-opener voor mij.

Alleen sukkels hebben het te druk.

Niet mijn woorden, maar die van hem. Een schoon mantra dat nu in mijn agenda prijkt.
Tony Crabbe pleit om niet klakkeloos te werken door input te verwerken (bijvoorbeeld reageren op mails), maar een doel voor ogen te hebben en zelf je output te bepalen. Daarvoor heb je natuurlijk ‘ballen’ nodig, want prioriteiten stellen betekent natuurlijk ook mensen teleurstellen.
Geen hersenloze reacties dus op input om zo jezelf te sussen met het feit dat je lekker productief was en veel mails of andere nonsens hebt weggewerkt.
Hij stelt dat het niet kiezen en het gewoon wegwerken van de dingen die op ons bord gelegd worden ervoor zorgt dat je het te druk hebt. Druk hebben is een gemakkelijkheidsoplossing. Bovendien overtroeven mensen elkaar graag met hoe druk ze het wel hebben. Het lijkt wel een statussymbool.

Daar waar Getting Things Done gaat over niets uit het oog verliezen en to do’s verzamelen zodat je kan vertrouwen op een extern geheugen, word ik nu toch ook nog geprikkeld om geen hersenloze to do’s op te lijsten en af te werken, maar om na te denken welke to do nu echt belangrijk is voor mezelf.

Wat vind ik dan zo belangrijk?
 • GEEN hersenloze consumptie bepaalt door de input van de mode-, voeding- of andere industrie die uiteindelijk onze aarde om zeep helpt en het geld van mijn bankrekening doet vliegen
 • NIET hersenloos naaien en dus niet ingaan op elke testoproep die voor mijn neus verschijnt, niet meedoen met wedstrijden als ze op een – voor mij – slecht moment vallen, laat staan naaien om te bloggen.
 • mezelf NIET verliezen in de overstroming aan whats appjes, messenger berichten en andere sociale media meldingen. De iPhone vliegt hier al geruime tijd op ‘Niet Storen’ modus en ik kijk/reageer op afgebakende momenten. Heb je me dringend nodig, dan bel je beter. Als ik met iets anders bezig ben, neem ik gewoon niet op, haha – sorry geen sorry – tenzij je tickets hebt voor TML, dan maak ik graag een uitzondering voor je (en kus ik je voeten ook, als het moet)
 • WEL bewuster consumeren: MEER diervriendelijke producten, bio, milieuvriendelijke stoffen en kledij
 • WEL aan zelfzorg doen: lopen, wandelen, bewust eten en lief zijn voor mezelf
 • WEL naaien waar ik zin in heb en wat een aanvulling is op onze garderobe hier
 • WEL de authenticiteit bewaren in alles wat ik doe

Is stress, migraine en chaos nu voorgoed uit mijn leven?

Nope, natuurlijk niet. Ik leef een real life en geen sprookje, weet je wel. Begin 2017 sloeg de migraine al genadeloos hard toe en eind vorig jaar was er ook een frequente opflakkering. Ik ben dankbaar dat ik deze signalen krijg, want zo heb ik telkens de kans om me te herpakken.
Vandaar dat ik ondertussen het boek ‘Nooit Meer Te Druk’ opnieuw aan het lezen ben. Macht der gewoonte is een straf beestje.

Nu zou ik graag ook nog de boeken van Brené Brown lezen die Wendy me, in een reactie op mijn voornemens van vorig jaar, aanraadde.

Maar eerst nog beslissen of ik een e-reader ga aanschaffen of niet.

Hoe ga jij om met de drukte in je leven? Heb je wat van je voornemens  gebakken vorig jaar? Zeg nu niet ‘een cake’ hé!

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

18 Reacties

 1. Stephanie
  12 januari 2017

  Wat een leuke blogpost! Dat boek wil ik zeker ook lezen! Dankjewel voor de tip! Pssss: een E-reader is zeker een aanrader! Suuuuperhandig, vooral als je hem kan dimmen om in bed rustig verder te lezen ?

  Beantwoorden
 2. Tamara
  12 januari 2017

  De Moed van Imperfectie Brene Brown is zeker een aanrader, gaat zeker helpen om bepaalde dingen anders te bekijken en hopelijk anders aan te pakken 🙂 Misschien tijd dat ik eens ga herlezen 😉

  Ik wens je in elk geval heel veel succes met je voornemens, en al lukt het niet altijd, elke keer dat het wel lukt is gewonnen!

  Ik heb ook een hele tijd getwijfeld of een e-reader iets voor mij was, maar uiteindelijk ben ik er heel blij mee… Niet alleen minder gezeul wanneer je op verplaatsing wilt lezen, maar ik lees ook gewoon veel meer en spendeer dus ook minder tijd op de smartphone.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   12 januari 2017

   Ja, dat denk ik ook. Ik vind het wel handig dat je interessante passages kan markeren. Ik doe dat niet gemakkelijk in een echt boek.

   Beantwoorden
   1. Tamara
    29 januari 2017

    Klopt, in een gewoon boek steek ik wel eens papiertjes en post-its, maar dat valt er dan ook weer uit…

    Beantwoorden
 3. Eva
  12 januari 2017

  Zo inspirerend. Ik nam mij hetzelfde voor. De afgelopen maanden voortdurend en krampachtig een wankel evenwicht proberen te zoeken tussen mijn gezinsleven en de nieuwe job. Vol hoofd, weinig geduld. ‘Druk, druk, druk.’ ‘Mama is bezig.’ En ja, migraine! Maar ik denk dat ik de spreekwoordelijke ‘klik’ gemaakt heb. Ik kan echter wel wat hulp gebruiken, dus die boeken die je vermeldt ga ik eens opsnorren!
  Nog een scherm erbij lijkt mij niks. Ik ga voor good old paper 🙂

  X

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   12 januari 2017

   Oei Eva, da’s niet ok hé. Ik denk dat we nood hebben aan een koffie samen 🙂
   Het is niet echt een scherm zo’n e-reader, het voelt helemaal anders aan.

   Beantwoorden
 4. fieke
  12 januari 2017

  Benieuwd naar dat boek, dat een vriendin me ook al aanraadde. En de boeken van Brown staan ook op mijn lijstje. Onlangs ben ik begonnen met me uit te schrijven op nieuwsbrieven, en met heel wat blogs en IG-feeds te ontvolgen…

  Beantwoorden
 5. Mimaloki
  12 januari 2017

  Dat is een boek waar iedereen iets aan kan hebben. Na een uitputtend 2016 heb ik me voor de eerste keer voornemens gemaakt. Zelfzorg komt op de eerste plaats. Tijd voor mezelf. Ruimte en nadenken. Plaats voor idealen en principes die vanuit de buik komen.
  Belangrijk om mezelf goed te voelen en vervolgens een goede mama, partner, dochter, werknemer, … te zijn!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   12 januari 2017

   You go Girl!!

   Beantwoorden
 6. biekep_biezonder
  12 januari 2017

  Eén vraag valt hier makkelijk te beantwoorden: ja, je gaat een e-reader aanschaffen. Da’s keinuttig, keihandig en je gaat veel meer lezen.
  Misschien moet ik dat boek ook eens gaan zoeken in de bib. En dan kan ik tegelijkertijd mijn nieuwe lerarenkaart afhalen. (‘k Ga dan ook mijn boete moeten betalen die daar al een half jaar boven mijn kop hangt, huhuhu – want met een Kobo ga je nu eenmaal veel minder naar de bib).
  Voornemens maak ik niet, maar goed voor mezelf zorgen is wel een plan in 2017.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   17 januari 2017

   Dat is een topplan!

   Beantwoorden
 7. Kelly
  12 januari 2017

  Hoera voor geen hersenloze consumptie en meer bio en diervriendelijk! Daar juich ik enorm voor 🙂
  Maar natuurlijk ook hoera voor niet hersenloos naaien! En ook wel: deed je dat laatste écht? Zo spijtig – maar ook zo goed dat je beslist om dat niet meer te doen!

  Ik kies al enkele jaren voor slow living (wat dus van alles inhoudt dat jij hier opsomt, en meer) en op het moment dat het mij vorig jaar duidelijk werd dat mijn werksituatie dat dwarsboomde, heb ik de pauzeknop ingeduwd. Nu ja, mijn lijf deed dat grotendeels voor mij, maar mijn hoofd was wel nog helder genoeg om te weten waarom het lijf stop zei. De manier waarop ik mijn leven wil leiden, dat mag niets of niemand mij ooit nog langdurig onmogelijk maken, verdomme!

  Ik denk niet dat ik het boek Nooit meer te druk ga lezen, want ik heb al een paar interviews gelezen en ik ga niet echt akkoord met zijn visie op todo-lijstjes, om het mild uit te drukken 😀 Maar misschien doorblader ik het weleens in de bib!

  Oh en ja, een e-reader, uiteraard! Lees anders (nog) eens mijn blogpost over mijn Kobo, en als je dan nog twijfelt, mag je me zeker een mailtje met bedenkingen sturen. 🙂

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   17 januari 2017

   Dat hersenloos naaien viel wel mee, maar ik heb geleerd om wat selectiever te zijn in wat ik test bijvoorbeeld. Ook al laat ik daarmee mooie kansen liggen.
   Wat vind je dan voor verbetering vatbaar aan die to do lijstjes? Ik ben benieuwd naar jouw kijk.
   Die e-reader komt er dat is ondertussen al beslist 🙂

   Beantwoorden
 8. Boomie
  12 januari 2017

  Dat boek heeft mij vorig jaar ook enorm geholpen om mijn prioriteiten op een rij te zetten. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik (voorlopig) niet meer blog, omdat ik nu eenmaal andere prioriteiten heb. Nog geen spijt van gehad!

  Beantwoorden
 9. Liesellove
  13 januari 2017

  Ik probeer ook zo iets te bereiken, ook al sinds 2016 maar het is een niet zo evidente zoektocht… die boeken moet ik misschien ook maar eens bekijken!

  Waar ik het vooral moeilijk mee heb is neen zeggen om zoveel verschillende redenen…
  Soms ook het gevoel hebben dat als je kiest voor jezelf je ook zoveel mist… Maar soit dit jaar wordt zeker weer een uitdaging hier met baby 3 die straks geboren wordt 😉

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   17 januari 2017

   Ik herken het gevoel dat je beschrijft

   Beantwoorden
  2. An_nononsonsmoms
   17 januari 2017

   Ik herken het gevoel dat je beschrijft, maar al te goed. Langzaamaan word ik er beter en beter in. Op lange termijn is dat altijd de beste oplossing!

   Beantwoorden
 10. nobutterfly
  3 februari 2017

  Goeie tips! Ik plan vrije tijd in mijn agenda, ik probeer mijn week niet vol te plannen met elke avond een toneelstuk of een concert, maar ook gewoon ruimte om à l’improviste iets te gaan drinken, ik durf ook al eens iets afzeggen. Ik ga regelmatig door de nieuwsbrieven die ik ontvang, wat doe ik er mee? moet ik wel geabonneerd zijn? Wanneer plan ik daar nog iets te kopen? Hoe vaak sturen ze die brieven en staat er meer in dan ik via andere kanalen kan te weten komen? Idem voor de dingen die ik leuk vind op Facebook, ja, ik vind de winkel leuk, maar moet ik ook alle berichten volgen? Moet ik lid blijven van dat groepje waar ik al lang niks meer gepost heb?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.