fbpx

2016 en één voornemen: weg met de chaos in mijn hoofd

getting things done goede voornemens

Ik schreef het vorig jaar al; goede voornemens zijn niets voor mij. Toch maakte ik er toen vier. Ik bracht ze niet allemaal tot een succesvol einde. Hoog tijd voor een moment van reflectie en bezinning…

Mijn voornemens voor 2015 waren:

 • Minimaliseren: daar slaagde ik toch wel gedeeltelijk in. Ik probeer bewuster om te gaan met wat ik koop en kan veel sneller iets weggooien. Er is nog werk aan de winkel, dat ga ik niet ontkennen, maar het proces is op gang. Af en toe krijg ik dan ook van die weggooikriebels en dan moet alles er aan geloven.
 • Inbox Zero: Dat is me niet gelukt. Mijn inbox slibde weer dicht. Ik maakte wel al een nieuw e-mailadres aan. Sindsdien blijven werk en gezin toch wat meer gescheiden en wordt alles al wat overzichtelijker.
 • Met de koters de natuur in: Hmm, dit is te weinig gebeurd naar mijn zin. Op vakantie slagen we daar wel altijd in, maar in ons eigen land komen we er niet aan toe. Weekends zijn hier dan ook veeeeeeel te kort.
 • Mijn huishouden op de rails: Ik stel voor dat we hier over zwijgen, ok?

Wat ik meeneem voor 2016:

Eigenlijk maar één ding: werken aan mijn (mentale) gezondheid.

Mijn job, de (schoolse) zorgen over een koter en mijn hobby’s in combinatie met faalangst en perfectionisme blijken een aanslag te plegen op mijn gezondheid. Sinds september kreeg ik voor het eerst last van migraine aanvallen, die de laatste paar maanden bijna wekelijks de kop op staken. De huisarts stelde bovendien nog een hoge bloeddruk vast. Op het einde van de consultatie kreeg ik geen pillen maar een preek. Die stress moet dringend naar beneden. Maar hoe doe je dat?

Keuzes maken, wordt er door mijn naasten gesuggereerd. Maar dat zie ik niet zitten. Ik wil geen dingen laten vallen die ik graag doe, waar ik blij van word, zelfs al bezorgen die dingen mij stress.

30 uren in een dag stoppen, is mijn suggestie. Helaas is deze van de onrealistische aard.

Dan maar hopen dat ik de ongezonde stress kan verjagen door de chaos in mijn hoofd aan te pakken. Het boek ‘Getting Things Done’ van David Allen stond al lang op mijn verlanglijstje en net nu kreeg ik hem cadeau. Een godsgeschenk. Ondertussen ben ik er volop mee aan de slag gegaan, al vergt het ook wel weer veel tijd. Wie weet brengt het de rust voor mijn altijd maar malende gedachten…Wie weet… Ik hoop het.wunderlist getting things done

Mijn Wunderlist werd alvast aan een grondige verbouwing onderworpen. De korte periode dat ik met GTD bezig ben, lijkt het al een positieve invloed te hebben op mijn innerlijke rust, maar ik vermoed dat er ook een stuk beginnersenthousiasme bij zit. Volhouden, dat is de boodschap. Ik hoop dat ik de migraineaanvallen op deze manier wat kan counteren en de bloeddruk zich terug laat zakken.

Eén voornemen… meer moet dat soms niet zijn.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

25 Reacties

 1. Elke
  7 januari 2016

  Hi An,
  die malende gedachten ken ik ook. Het gaat voor mij altijd beter als ik ga joggen. Dan kan ik beter slapen en mijn gedachten rusten ook. Als ik niet ga sporten kan ik mijn gedachten niet te rust brengen en er komen altijd nieuwe ideen. Ik ben benieuwd op je volgende Bericht. Groetjes Elke

  Beantwoorden
 2. Saskia_Sazul
  7 januari 2016

  Goh, An, heftig die migraine-aanvallen, wees maar lief voor jezelf. Niet alles hoeft perfect te zijn. Ik denk toch dat keuzes maken op een bepaald moment onvermijdelijk zal zijn. Ik probeer dat ook te doen en dan is niet alles perfect, so be it (veel makkelijke gezegd dan gedaan, hoor). Succes!

  Beantwoorden
 3. Riet
  7 januari 2016

  Ik kreeg ‘Getting things done’ ooit als uitgebreide opleiding op het werk. Echt een schitterend systeem, maar het vraagt veel consequentie, en daar wringt het schoentje hier weleens. Meestal. Doorgaans. 😉

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   7 januari 2016

   Idd, daar vrees ik ook een beetje voor.

   Beantwoorden
 4. hanne
  7 januari 2016

  Zo herkenbaar. Zeker dat van die migraine-aanvallen, lig de laatste tijd ook bijna wekelijks plat door de hoofdpijn. Ook mijn goeie voornemen is ‘weg met de chaos’. Ik ben maandag begonnen met grote kuis in huis, er staan al zeven vuilzakken klaar, en nog een grotere berg voor de kringwinkel. Vandaag hoop ik het laatste deel opgeruimd te hebben. En dan begin ik aan mijn to-do-lijstje voor dit jaar, en dat ga ik proberen niet te vol te zetten!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   7 januari 2016

   Succes ermee!

   Beantwoorden
 5. Wendy
  7 januari 2016

  Ik duim voor je! Ik ben ook een (inwendige) stresskip 🙂 Ik vind de boeken van Brené Brown ook echt een verademing! Joggen om de energie kwijt te raken en yoga om de batterijen op te laden. Chiropractie en anders gaan eten hielpen mij al een heel eind op weg tegen de migraine.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   7 januari 2016

   Oh, dat moet ik eens opzoeken. Merci voor de tip.

   Beantwoorden
 6. Liesbeth Staal
  7 januari 2016

  Stress is niet goed natuurlijk, en migraine is afschuwelijk. Dus daar moet je alles aan doen om te voorkomen.. Maar zonder jouw goede eigenschappen en sterke kanten (waaronder perfectionisme) ben je niet jezelf.. dus moet je de balans vinden. Ik ben nu bijna 47 en heb die nog steeds niet gevonden. Lekker wandelen, pilates: ik vind het superfijn, maar het helpt niet voor het omlaag brengen van de bloeddruk.. Voor mij is mijn werksituatie momenteel de oorzaak van veel stress en die gaat waarschijnlijk niet veranderen… Dus mijn keuze gaat vermoedelijk zijn: werkeloos zijn met een hele kleine kans op een nieuwe baan, of doorgaan met mijn huidige werk waarin iedereen twijfelt aan mijn loyaliteit, en al mijn inbreng als negatief word bestempeld??
  Ik wens jou in ieder geval heel veel succes toe. Voor mij is het in ieder geval al heel fijn om te lezen dat ik niet de enige ben.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   7 januari 2016

   Oei, dat klinkt daar bij jou ook niet ok. Af en toe is beseffen dat je niet alleen bent, is deugddoend hé.

   Beantwoorden
 7. Nicky Heyvaert
  7 januari 2016

  Allé stress… daar verschiet ik nu een beetje van. Ik vind altijd dat je er zo relaxed en happy uitziet op je foto’s :)!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   7 januari 2016

   Haha! De meest gehoorde opmerking van stagementoren vroeger was dat ik zoveel rust uitstraalde voor de klas. Terwijl ik vanbinnen stierf van de zenuwen en stress. 🙂 Maar ergens heb je wel gelijk, ik doe fijn door met wat ik graag doe en er lijkt niets aan de hand, maar dat zou wel eens als een boomerang kunnen terugkomen, recht in mijn gezicht. Want je kan die signalen niet blijven negeren natuurlijk.

   Beantwoorden
 8. Judith (Dietemiet)
  7 januari 2016

  Zo herkenbaar! Een eeuwige strijd … Ik moet die ‘Getting things done’ toch dringend ook maar eens lezen!

  Beantwoorden
 9. barbara
  7 januari 2016

  Heel herkenbaar, toch in die zin dat ik ook altijd een hoofd vol plannen en ideeën heb, en zoveel te doen, maar tijd tekort… Maar moeilijk om te laten vallen als het dingen zijn die je leuk vindt… Ik heb gelukkig geen lichamelijke waarschuwingssignalen, dat is idd toch wel iets waarnaar je best kan luisteren. Zal niet makkelijk zijn, maar hopelijk lukt het je, en hopelijk ook zonder de dingen die je energie geven en waar je blij van wordt te moeten laten vallen… Succes ermee!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   7 januari 2016

   Dank je wel!

   Beantwoorden
 10. Falderie
  7 januari 2016

  Dertig uur in een dag: was dat maar mogelijk! 🙂

  Beantwoorden
 11. Jessie
  7 januari 2016

  Oh An, verzorg je maar goed. Want als je niet goed naar je lichaam luistert, komen er alleen maar kwaaltjes bij….?? In 2016 zou ik ook meer de natuur willen intrekken met de kids. Misschien moet ik ‘afspreken met vrienden’ en de ‘natuur’ dit jaar combineren… ☺️☺️☺️ 2 vliegen in 1 klap… ?

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   7 januari 2016

   LOL, dat lijkt me een zeer goed plan 🙂

   Beantwoorden
 12. MamC
  7 januari 2016

  Yes you can Anneke! xxx

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   7 januari 2016

   :-*

   Beantwoorden
 13. Myriam
  8 januari 2016

  Zorg goed voor jezelf hé meid.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   8 januari 2016

   We werken eraan. Dank je.

   Beantwoorden
 14. Eigenlijk zet die post me weer een beetje met de voeten op de grond. Ik heb ook enorme last van malende gedachten, en ik wil alles liefst nu meteen doen. Dat gaat natuurlijk niet. Werk aan de winkel, vooraleer ik me vergaloppeer! Ik wens je veel succes met het ordenen van je gedachten, minder stress, geen migraine en geen zorgen om koters voor 2016!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   8 januari 2016

   Dank je wel Joke

   Beantwoorden
 15. Miss Pixie
  9 januari 2016

  Veel succes er mee, het is een prachtig voornemen:)
  GTD is het volgende boek op mijn leesstapel 😉 Heb nu net The Miracle Morning gelezen en ga dat vanaf volgende week beginnen toepassen. Benieuwd of dat mijn productiviteit en stressgehalte ten goede komt.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: