Lapland met kinderen: the countdown

Nog enkele weken en het is zo ver. Dan vertrekken we naar Lapland. Iets waar we al meer dan twee jaar naar uitkijken. 

Heel gek, dat het plots zo dichtbij komt. Ik had steeds het gevoel dat ik nog tijd genoeg had om vanalles te kopen, te naaien en te regelen. Maar nu besef ik dat ik dringend de koe bij de horens moet vatten.

Lapland is iets waar Manlief en ik al jaren van dromen. Toen we gingen trouwen maakten we dan ook al wat plannen over hoe we onze toekomstige huwelijksverjaardagen gingen vieren. Eén van die voornemens was om bij ons tienjarig jubileum een droomreis te maken: enter Lapland

De tijd die we hadden voor onze huwelijksreis was, 10 jaar geleden, eerder beperkt. Het werden 3 dagen Stockholm. Heel leuk en op zijn minst al de goede richting uit. Daar fantaseerden we al over onze tweede huwelijksreis met onze toen nog onbestaande kinderen.stockholm coll

En nu is het zover: 10 jaar en 2 kinderen later zijn we volop aan het shoppen voor handwarmers, thermisch ondergoed en andere spullen.

Het wordt de koters hun eerste vliegtuigreis. Tot nu toe moesten ze tevreden zijn met het vliegtuigkijken op Zaventem. Misschien vinden ze het feit dat we met het vliegtuig gaan nog nèt wat leuker dan de hopen sneeuw die er zullen liggen.

Omdat Lapland met kinderen voor ons al avontuurlijk genoeg is, kozen we voor een reisorganisatie die gespecialiseerd is in reizen naar het Hoge Noorden: Xplore The North. Ze stelden voor ons een kindvriendelijk programma samen met nog voldoende ruimte voor eigen invulling. Zelf raden ze aan om met kinderen ouder dan 4 jaar naar Lapland te trekken. Door de soms extreme weersomstandigheden moeten kinderen goed kunnen aangeven dat ze het koud hebben. Met 5 en 6 jaar zitten we dus goed.

Globaal gezien doen we bijna alle activiteiten van het programma voor volwassenen, enkel wat korter. Geen hele dag in de kou, maar slechts een halve dag.

WAAR GAAN WE HEEN?

hondenslee
Bron: Xplore The North

We logeren in een Finse ‘log cabin’ oftwel een boomstammenhut met privésauna in Saariselka, een klein dorpje in Fins Lapland. We vertrekken vanuit Schiphol, via Helsinki naar Ivalo.

WAT GAAN WE DOEN?

 • Huskytocht
 • Sneeuwscootertocht
 • Rendierboerderij
 • Sneeuwschoenwandeling

WAAR WE OP HOPEN:

Aurora Borealis oftwel het Noorderlicht. Bucketlistgerief hier.

WAT STAAT ER NOG OP DE PLANNING:

 • een warme vliegoutfit voor de koters naaien
 • een trui naaien
 • de wollen trui waar ik al bijna twee maanden aan bezig ben eindelijk afbreien
 • nog wat laatste spullen online shoppen. Onder andere een statief om dat noorderlicht vast te kunnen leggen

lapland 23Nog 23 dagen te gaan. 🙂

 


Wat ik ook nog schreef:

Planespotten met kinderen

Ik ga naar Lapland met de kinderen en ik neem mee… veel te veel

Lapland met kinderen: fotoverslag – deel 1

34 thoughts on “Lapland met kinderen: the countdown

 1. Wauw, dikke pakken sneeuw…. Misschien dit weekend hier er al wat van proeven… ?
  Geniet ervan en van je gezin… Ps mijn 2 wintermutsen zijn vorige week onder mijn naaimachine gerold. Nu wachten nog sneeuw… ❄️❄️❄️

 2. Mijn schoonzus is met haar gezin daar geweest tijdens de feestdagen! Zij heeft het noorderlicht gezien, maar kon dit jammer genoeg niet te goei vastleggen op foto (nochtans is hare man een goede hobby-fotograaf) Geniet van de hele beleving en jouw gezinnetje daar!

 3. Lapland is geweldig! Ben er 2 jaar geleden enkele dagen met het werk geweest. Het noorderlicht jammer genoeg wel niet gezien toen… Met dit druilerig weer heb ik ook wel zin in een dik pak sneeuw! 🙂
  Met de sneeuwscooter over een GIGANTISCH bevroren meer rijden vond ik één van de indrukwekkendste dingen die ik ooit gezien heb. 🙂 Heel veel plezier daar!

  Hier zijn enkele foto’s van onze Laplandtrip: http://www.nuniya.be/2013/12/let-it-snow-let-it-snow-let-it-snow.html

 4. Super! Man achter xplore the north is een kennis van de mdh hier. Benieuwd hoe het zal bevallen! Have fun! Ik weet niet wat voor statief je zoekt, maar kzelf heb een Manfrotto en ben daar zeer tevreden over.

 5. Waaaaauuuuw, dit klinkt ZALIG!!!! dat wordt echt de max!!!! wat een supervooruitzichten!! ik kijk al uit naar je verhalen daarover!! en ik duim voor het noorderlicht!!
  wat betreft statieven trouwens: ik ben ook echt beginnend met al die dingen, en had erover geïnformeerd bij een goeie fotowinkel in het Antwerpse (Grobet), waar ik echter niet kon langsgaan. Ze zeiden dat je eigenlijk best eens kan komen proberen, om te voelen wat je het makkelijkst vindt. Als goeie merken raadden ze Manfrotto, Velbon, en nog iets anders (met een s, ik ben het kwijt!) aan, en je zit voor een basismodel rond de 80€. Dat gaf nog steeds veel keuze en ik vond dat toch moeilijk, want je hebt blijkbaar ook balhoofdstatieven en ‘gewone’ statieven. Gelukkig kent m’n broer er heel veel van, en zag ik die met kerst, en hij zei dat een balhoofd toch moeilijker is in gebruik omdat dat veel moeilijker echt recht te krijgen is. Hij had ze allebei bij, en ik vond dat zelf ook. Hij raadde me eentje van Vanguard aan, dat ik toen in een actie bij Konijnenberg of zoiets kon kopen en gratis verzending erbij. Ik ben er echt supertevreden van, en na wat uitproberen kan ik er echt alle kanten mee op! Misschien dus zelf ook eens gaan uitproberen in een winkel als dat kan, en anders ben je hopelijk iets met deze tips 🙂
  Wat trouwens ook een aanrader is, maar wel afhankelijk van je camera, is een afstandsbediening. Ik heb die nu ook, en is o zo handig om foto’s van jezelf te nemen (in naai-outfit), maar ook van je gezin, zondar dat je keihard moet crossen om op tijd bij op de foto te staan als je eens met z’n allen samen een foto wilt 🙂
  Anyway, sorry voor de lange uitleg, maar ik hoop dat je er toch misschien iets aan hebt 🙂

 6. Dat klinkt geweldig! Toevallig gisteren nog een opgenomen aflevering van Land of the midnight Sun gezien die ging over Lapland, en mijn man en ik waren allebei klaar om in te pakken en te vertrekken! Ziet er fantastisch uit!

 7. Eindelijk tijd om wat blogs bij te lezen! Wat een super vooruitzicht in minder dan een week. Toch wel bijzonder dat jullie jullie plan van 10 jaar geleden nu echt gaan realiseren mét 2 koters. Op instagram zag ik al dat je ondertussen een aantal to do’s kunt afvinken. Ik kijk uit naar deforos. Heel veel plezier alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *